MOTO GP

Rossi in španski trojček

Objavljeno 06. april 2013 11.00 | Posodobljeno 06. april 2013 11.00 | Piše: R. T.

V Katarju se ta vikend začenja svetovno prvenstvo hitrostnih motociklistov.

Aduta Yamahe: svetovni prvak Jorge Lorenzo, levo, in Valentino Rossi (foto: Reuters).

DOHA – Pred začetkom novega svetovnega prvenstva hitrostnih motociklistov v elitnem razredu motoGP, ki sezono odpirajo ta vikend v Katarju, so vse oči uprte v moštvo Yamahe, kamor se je po dveh bledih sezonah pri Ducatiju vrnil Valentino Rossi. Karizmatični Italijan je štiri naslove prvaka v najzahtevnejši kategoriji od sedmih osvojil prav s tem moštvom. Zdaj bo spet dirkal skupaj z aktualnim svetovnim prvakom, Špancem Jorgejem Lorenzom, s katerim sta bila moštvena kolega že leta 2010, spomini na takratno (ne)sodelovanje pa so vse prej kot prijetni. Odnosi so bili zaostreni, kolikor se da, dirkača sta bila v pravi mali vojni, na koncu je lovoriko osvojil Lorenzo.

Kako pa je danes? »Zdaj je najin odnos boljši kot pred tremi leti. Starejša sva in zrelejša, še posebno jaz, ki sem imel takrat komaj 20 let in sem bil novinec v elitnem razredu. Ni nujno, da sva prijatelja, toda dober odnos bo pomagal nama in moštvu. Poskušala bova ostati mirna in delovati v skupno smer,« je dejal Lorenzo. Rossi je kljub 34 letom pripravljen na nov napad na najvišja mesta: »Na žalost sem že nekoliko star, toda počutim se zelo dobro. Upam, da se bom boril za zmagovalne stopničke in zmago na nekaterih dirkah. Potem bomo videli, kam me bo to uvrstilo v skupni razvrstitvi.«

Priljubljeni Doktor pa se ne bo boril proti zgolj enemu Špancu, huda tekmeca bo imel tudi v Hondinih tekmovalcih, Daniju Pedrosi, ki je bil lani drugi v svetovnem prvenstvu, in 20-letnem Marku Marquezu, lanskemu šampionu v razredu moto2, ki je zamenjal upokojenega Avstralca Caseyja Stonerja. To bo torej veliki obračun Italijana proti španskemu trojčku. »V vsakem primeru sem pripravljen na boj proti Lorenzu in Pedrosi. Moj navdih je tisočkrat večji kot v zadnjih dveh letih,« je slikovito sporočil Rossi po razočaranju pri Ducatiju in še zapel vljudnostno hvalnico 25-letnemu Lorenzu: »Mislim, da je popoln. Zelo hiter je v vseh razmerah, še posebno na začetku dirk. Nikoli ne napravi napake in je zelo osredotočen. On predstavlja vrh.« Vale na startu letošnjih 18 dirk zanesljivo ne bo niti pomisli na to.

Deli s prijatelji