MOTO GP

Rossi se je preveč šopiril v dežju

Objavljeno 14. september 2015 16.01 | Posodobljeno 14. september 2015 16.06 | Piše: Damir Gorjanc
Ključne besede: Marc Marquez

Trinajsto dirko motociklistov v razredu motoGP je dobil Marc Marquez. Valentino Rossi je povečal prednost pred Jorgejem Lorenzom.

Marc Marquez je zmagal četrtič v letošnji sezoni. Foto: Reuters

MISANO – Dirko za veliko nagrado San Marina so zaznamovali dež, napačne odločitve ter zvitost in pogum tistih, ki so na koncu stali na odru za zmagovalce. Marc Marquez (Honda) je slavil svojo prvo zmago na dirkališču Marca Simoncellija pred rekordnimi 92.315 navijači. Na dirki preobratov se je drugega mesta veselil Bradley Smith (Yamaha Tech3), prve stopničke v elitnem razredu pa je osvojil še Scott Redding (Marc VDS Honda), ki je široko nasmejan povedal: »Nisem imel kaj izgubiti, zato sem privijal plin do konca. Po padcu v pesek sem poskušal čim prej priti nazaj na stezo. Odšel sem po motocikel za mokro stezo, ker pa pnevmatike niso delovale, kot je treba, sem zopet odšel na menjavo.« Začelo se je sicer po željah zmagovalca kvalifikacij Jorgeja Lorenza (Yamaha).

Za njim je vozil Marquez, ki je na jutranjem ogrevanju raztrgal konkurenco in nakazal, da Lorenzu ne bo lahko. Valentino Rossi (Yamaha) je na svojem dvorišču speljal s tretjega startnega položaja, Smith in Redding pa sta začela s šestega oziroma 13. mesta. Že v uvodnem krogu so vezirji čelad ulovili nekaj kapelj dežja, vendar se vrstni red iz kvalifikacij ni spremenil, zato pa je začelo v petem krogu močneje deževati. Večina se je odločila za menjavo motocikla, vodilna trojica pa je odšla v garaže krog pozneje. Pri izhodu iz garaž sta bila Lorenzo in Marquez poravnana, s štirisekundnim zaostankom se je za njima peljal Rossi. Lorenzo je kot po navadi v dežju malce stopil na zavoro in Marquez se je odpeljal v vodstvo, vendar kmalu naredil napako in predal prvo mesto. Dirkaški doktor Rossi je drvel po stezi in peljal sekundo hitreje od vodilne dvojice, najprej opravil z Marquezom, nato pa ob spodbudi razgrete množice 12 krogov pred ciljem zarezal še pred Lorenza. Steza se je sušila, prednost pred Špancem je naraščala, in medtem ko sta si Rossi in Lorenzo kazala mišice, češ, kdo bo dlje zdržal na stezi, so drugi opravili menjavo motocikla. Pet krogov so izobešene table opozarjale, naj prideta po tistega za suho stezo, a se petelina nista dala, nato pa je osem krogov pred ciljem prvi popustil Lorenzo. Rossi se je peljal naprej, vendar je šopirjenje plačal s tem, ko so ga preostali dohitevali s časi, deset sekund hitrejšimi na krog. Trenutek nepazljivosti in neogrete pnevmatike so bile za Lorenza dovolj, da ga je streslo z motocikla in se je zakotalil po pesku, ob tem pa je izgubil dodatne točke v boju za naslov prvaka. Redding je na začetku dirke premočno pritisnil na zavoro, zato mu je prednja pnevmatika zablokirala. Splet okoliščin je šel tokrat na roko Britancu, ki je do cilja prehitel še Lorisa Baza (Forward Yamaha). Rossi je svojo nečimrnost plačal z le petim mestom pred domačim občinstvom. Marquez je na poti k zmagi menjavo motocikla opravil deset krogov pred koncem, kar se je izkazalo za ključno potezo: »Vozil sem za yamahama, da bi ugotovil obnašanje pnevmatik. Videl sem, da niti Jorge in Valentino nista imela več svežih, sam pa sem zavil v garažo očitno v pravem trenutku. Vesel sem, da sem zmagal tudi na tem dirkališču.«

Francoz Johan Zarco je s svojim značilnim premetom proslavil novo zmago v srednjem razredu moto2. Na stopničke sta se uvrstila še Španec Tito Rabat in tretji Japonec Takaaki Nakagami. V najšibkejšem razredu moto3 je zmago prvič v karieri slavil domačin Enea Bastianini; Italijan je v zadnjem krogu s tretjega mesta najprej prehitel Portugalca Miguela Oliveiro in rojaka Niccolo Antonellija. Vodilni v skupnem seštevku Britanec Danny Kent je bil šele šesti. Čez dva tedna je na sporedu velika nagrada Aragonije v Španiji. 

Deli s prijatelji