TESTIRANJA PRED NOVO SEZONO

Rossi in Lorenzo zgolj vljudna

Objavljeno 01. februar 2016 11.34 | Posodobljeno 01. februar 2016 11.36 | Piše: Damir Gorjanc

Šefi motociklistične elite ne mislijo pogrevati lanskega škandala med Rossijem in Marquezom.

Jorge Lorenzo.

SEPANG – Danes se bodo v Sepangu uradno začela testiranja pred novo motociklistično sezono razreda motoGP. Valentino Rossi (Yamaha) se torej vrača na mesto zločina, tja, kjer je prejšnjo sezono izgubil naslov svetovnega prvaka. Pri Mednarodni motociklistični zvezi (FIM) so zaprli poglavje o neslavni brci Italijana v Marca Marqueza (Honda) ter se s Hondo in organizatorjem prvenstva (DORNA) dogovorili, da javnosti ne bodo nikoli posredovali telemetričnih podatkov s Špančevega motocikla. Pri Hondi so želeli deliti podatke že pred zadnjo dirko v Valencii, vendar je šef moštva Livi Suppo razjasnil, zakaj tega niso in ne bodo storili: »To ni naša izbira, to je ukaz DORNA in FIM, da ne prilivamo še več olja na žerjavico po tem, ko so se razgrete glave med zimskim premorom ohladile.« Podatki bi samo pokazali, kaj se je zgodilo Marquezovemu motociklu, ne bi pa razjasnil vzroka, da je prišlo do padca. Rossi si bo garažo še vedno delil s svetovnim prvakom Jorgejem Lorenzom (Yamaha), ki bo tudi tokrat najizrazitejši kandidat za dirkaški prestol.

Na predstavitvi motociklov v Barceloni sta si rivala za marketinške potrebe mukoma stisnila roki, vendar je med njima prepad, ki ga ne more povezati noben most. »Sva moštvena tekmeca, ostati morava profesionalna, pustiti osebne zamere in probleme ob strani in skupaj delati v korist Yamahe,« je dogodek pokomentiral Rossi, ki je v svojem slogu odgovoril tudi na vprašanje o rokovanju z Marquezom: »Na srečo nisva v istem moštvu in ni potrebe po takšnem odnosu.« Dirkaški doktor meni, da je prebolel izgubo naslova na zadnji dirki prejšnje sezone, kar pa ne pomeni, da je spremenil mnenje o »nagajivem« Marquezu.

Doktorjeva kuhinja

In kako so dirkači preživeli čas brezdelja in hlajenja glav? Marquez, ki bo poskušal ponoviti sezoni 2013 in 2014, ko je postal svetovni prvak, se je hladil med vijuganjem po belih strminah, tesno pa je bil povezan tudi s Slovenijo, saj je imel na smučarske čevlje pripete Elanove smuči. Z motociklom za motokros je poskušal ohraniti občutke z dirkaških stez, na družabnem omrežju pa je celo objavil posnetek, kako je med skokom napravil premet nazaj, manever ki bi mu ga zavidali celo največji mojstri tega športa. Rossi se je pred dirko v Misanu oklical za ribico, ostale pa označil za morske pse, zato je Lorenzo vzel stvari v svoje roke in Italijana vzel preveč dobesedno. Na glavi bo imel namreč morskega psa oziroma čelado znamke Shark, kar v prevodu pomeni morski pes. Težave z rosenjem in odstopanje varovalne pene med dirko so ga v preteklosti stali nekaj točk, zato pikolovski Španec pred novo sezono ne bo ničesar prepuščal naključju. Tudi on je bil povezan s Slovenijo, saj se je ustavil pri podjetju Akrapovič, ki opremlja Yamahino moštvo z izpušnimi sistemi. Rossi je svoje instinkte brusil na reliju Monza, nato pa na svojem ranču priredil tradicionalni dogodek 100 km Moto Ranch. Doktor po incidentu z Marquezom očitno ne more iz kuhinje. Nastopil je namreč v italijanski oddaji Masterchef, kjer je okušal hrano, ki so mu jo na njegovem ranču pripravili tekmovalci šova, vse kot dobro marketinško potezo. Dani Pedrosa (Honda) je kot tiha voda, ki bo v novi sezoni poskušala podreti bregove, v njegovem primeru pa prvič v karieri stopiti na vrh razreda motoGP. Ne pozabimo še Andrea Doviziosa in njegovega soimenjaka Ianonneja (oba Ducati), ki bosta s testnim dirkačem, povratnikom Caseyjem Stonerjem, poskušala čim večkrat priti na stopničke, blizu pa bo tudi Suzuki.

Vodilnim dirkačem po letošnji sezoni potečejo pogodbe, zato bo breme marsikaterega padlo z ramen šele ob podpisu nove. Marquez je že zaščitni znak Honde, ki ga verjetno ne bo izpustila iz rok, drugače je s Pedroso, ki bo moral zaupanje še potrditi. Lorenzo je po lanskem »delu na črno«, ko je na lastno pest zahteval strožjo kazen za Rossija, izgubil nekaj zaupanja delodajalcev, a sta konstruktorski in naslov prvaka nekaj odtehtala. Španec je član Yamahe že od vstopa v razred motoGP 2008., o razlogu za čim hitrejšo rešitev negotove prihodnosti pa je dejal: »Če veš, kaj te čaka v prihodnosti, si lahko bolj miren. Ne mudi se mi, a bi rad svojo dirkaško prihodnost uredil še pred začetkom sezone.« Potem pa je tu še Rossi, ki pri 37 letih še vedno vztraja v lovu za osmim naslovom v najelitnejšem razredu, skupaj pa že desetim. Sam je povedal, da bo dirkal, dokler se bo lahko enakovredno kosal z najhitrejšimi, lanski razplet in žolčna vojna ob koncu sezone pa naj ne bi vplivala na odločitev o morebitnem koncu kariere. Pogodbe se po navadi podaljšujejo po tretji ali četrti dirki sezone, ko lahko dirkači bolj sproščeno nadaljujejo bitko za prestol.

Deli s prijatelji