DIRKA

Rossi 2. mesto posvetil Simoncelliju

Objavljeno 17. september 2012 16.32 | Posodobljeno 17. september 2012 16.33 | Piše: Damir Gorjanc

Na dirki motociklistov v San Marinu so se spomnili pokojnega Marca Simoncellija.

Zmagovalec San Marina Jorge Lorenzo, levo, in prvi zvezdnik dirke Valentino Rossi.

MISANO – »Vesel sem, da sem spet stopil na oder za zmagovalce. To drugo mesto posvečam Marcu Simoncelliju in njegovi družini. Marco mi je danes od zgoraj pomagal, da sem dosegel odličen rezultat,« je po dirki motociklov v razredu motoGP v Italijanskem Misanu svoja čustva razlil Valentino Rossi. Tokratni zmagovalec Jorge Lorenzo ni bil v soju žarometov, čeprav je brez konkurence osamljen pripeljal v cilj na prvem mestu. Tretje mesto je po ogorčenem boju pripadlo dirkaču Gresini Honde Alvaru Bautisti, ki je v zadnjih metrih s težavo ugnal Andrea Doviziosa. »Veste, da je bila to za nas zelo čustvena dirka. Vesel sem, da sem prav v Misanu pripeljal na tretje mesto,« je po dirki povedal Bautista, ki vozi za nekdanjo ekipo Super Sica.

Celoten konec tedna so se na dirkališču in okolici odvijale spominske slovesnosti v spomin na tragično umrlega Super Sica. Ozračje startne vrste je bilo tokrat nabito s čustvi in še živimi spomini na pokojnega mladega zvezdnika, a vendar so cilji dirkačev ostali nespremenjeni – po najboljših močeh odpeljati dirko. Po odpeljanem krogu za ogrevanje je ugasnjen motocikel Karla Abrahama prekinil startno proceduro in tudi motocikel Danija Pedrose, ki bi moral začeti s prvega mesta, so morali potisniti skozi garaže na pregled, zato se je moral po drugem krogu ogrevanja postaviti povsem na začelje.

Najbolje je s svoje pozicije krenil Lorenzo, ki je izkoristil drugo mesto s sobotnih kvalifikacij, sledila sta mu je prerojeni Rossi in novinec Stefan Bradl. Pedrosa se je medtem že prerinil na 12. mesto, ko ga je v zadnjo pnevmatiko zadel Hector Barbera in Španca oddaljil od boja za naslov svetovnega prvaka. Po menjavi motocikla je spektakularno padel tudi Abraham, prav tako pa je v pesku končal nadarjeni Cal Crutchlow. Medtem ko je Lorenzo na prvem mestu vozil le toliko hitro, kot je bilo treba, da si varno privozi prvo mesto, je za njim dirko sezone odpeljal Il Dottore, ki je tokrat spet upravičil ta vzdevek. S svojim Ducatijem je našel recept za nastavitve, ki so mu dovoljevale vožnjo na meji. Vse luči in bliskavice fotoaparatov so bile tokrat uperjene v voznika, ki je ciljno črto prečkal na drugem mestu. Na svojem dvorišču je na najboljši možni način počastil spomin na svojega prijatelja in spomnil na stare čase in v Misanu so spet tekle solze sreče.

V razredu moto2 se je po spektaklu v zadnjem krogu, ko sta se v vodstvu izmenjevala Marc Marquez in Pol Espargaro, zmage veselil prvi. Marquez je slavil tretjič zapored in že sedmič v sezoni. Tretje mesto si je privozil Andrea Iannone. Kot se za najšibkejši motociklistični razred moto3 spodobi, se je na dirki odvijal pravi triler. Pet krogov pred koncem je dirkače do petega mesta ločilo le pol sekunde. Na koncu je največ znanja pokazal Sandro Cortese, ki je za seboj pustil Luisa Saloma in Romana Fenatija. Čez dva tedna bo na sporedu dirka za veliko nagrado Aragonije.

Skupni vrstni red v SP moto GP (13 dirk od 18)

1. Jorge Lorenzo (Špa, Yamaha) 270 točk
2. Dani Pedrosa (Špa, Honda) 232
3. Casey Stoner (Avs, Honda) 186
4. Andrea Dovizioso (Ita, Yamaha) 163
5. Cal Crutchlow (VBr, Yamaha) 122
6. Valentino Rossi (Ita, Ducati) 120

Deli s prijatelji