ZMAGA

Rosbergu uspavanka v Monzi

Objavljeno 05. september 2016 13.00 | Posodobljeno 05. september 2016 13.00 | Piše: Damir Gorjanc

Nemec je na začetku dirke opravil veliko delo, prednosti in prvega mesta pa ni več izpustil iz rok. Po veliki nagradi Italije vodilna voznika ločita le dve ubogi točki.

Nico Rosberg na 199. dirki v F1 do 21. zmage. Foto: Reuters

MONZA – Nemški dirkač Nico Rosberg (Mercedes) je v monotoni dirki brez kančka razburljivosti opravil z moštvenim tekmecem Lewisom Hamiltonom in se veselil prve zmage v Monzi v svoji karieri. Na veliki nagradi Italije so veliko upov polagali v domače rdeče moštvo Ferrari, kjer so s posodobitvami dirkalnika napovedovali bolj izenačeno dirko, vendar se je moral Sebastian Vettel (Ferrari) zadovoljiti s tretjim mestom in 20 sekundami zaostanka. Domača navijaška množica pa je vendarle ponorela, ko je spremljala podelitev priznanj najboljšim. V delirij je zbrane pahnil Rosberg, ki je v italijanščini zapel navijaško pesem, z njim pa je potegnila preplavljena startno-ciljno ravnina.

Rosberg razumel svarilo

Prvenstvo formule 1 ne pozna povprečja oziroma sivine. Ali je črno ali belo, razburljivo ali pa dolgočasno. Tokratna dirka v Monzi je navijače pustila ravnodušne. Hamilton je najboljši startni položaj spremenil v peto mesto po prvem krogu. Rosberga, ki je imel pred dirko devet točk zaostanka v skupnem seštevku, je ta zaostanek z drugega startnega položaja gnal v vodstvo od prvega kroga. Za njim so se zvrstili Ferrarijeva aduta Vettel in Kimi Räikkönen, za njima pa Valteri Bottas (Williams) in Daniel Riccirado (Red Bull). Avstralec je pred Hamiltonom zdržal en sam krog, ko je Britanec že pritiskal na Bottasa. »Trije avtomobili pred teboj imajo nameščene supermehke pnevmatike, še nekaj krogov bodi potrpežljiv pa boš pred njimi,« so po radijski zvezi bodrili osmoljenca s starta. Po prvih postankih so se pri rdečih iz Maranella ponovno odločili za supermehko obutev, mercedesa pa sta si nataknila srednje trde pnevmatike, kar je pomenilo, da ne bosta več zavila v garaže. Vettel in Räikkönen sta po postankih zadržala svoje mesto, zato pa je Hamilton dvakrat zmanjšal zaostanek za njima in zmanjšal tudi tistega za Rosbergom. Dobrih devet sekund je bil Britanec za Nemcem, ko je prejel svarilo, ki se je glasilo takole: »Lewis pritiska na vso moč, kar se da hitro moraš mimo zaostalih za krog, da se ti ne približa še bolj.« Rosberg je upošteval navodila in hitro švignil mimo, Hamilton pa je ostal brez možnosti za preobrat. Za zadnjih 20 krogov so pri Ferrariju namestili mehke pnevmatike, vrstni red pa se ni spremenil.

Sledi Singapur

Rosberg bi s prednostjo enajstih sekund pred Hamiltonom lahko skočil še na kavico, ki bi ga zbudila iz italijanske uspavanke, a se na poti k naslovu zmagovalca VN Italiji ni zaustavljal. Prvenstvo, ki bi mu lahko rekli tudi Mercedesovo prvenstvo, je z drugo zaporedno Rosbegovo zmago postalo še bolj izenačeno, zaostanek za Hamiltonom pa se je stopil na vsega dve točki. »To je dobro. Minimalna razlika med vodilnima je magnet za gledalce, pa čeprav se boj za naslov svetovnega prvaka odvija med Mercedesovima dirkačema. Do konca bo še napeto, ena napaka, pa lahko dirkača drago stane,« je prepričan šef Mercedesa Toto Wolff. Slabo so se odrezali pri rdečih bikih, ko so na preteklih dirkah že kazali zobe, tokrat pa sta Ricciardo in ukročeni Max Verstappen (Red Bull) ostala brez ugriza in obtičala na petem ter sedmem mestu. Do konca prvenstva je še sedem dirk, naslednja, kjer bi lahko Rosberg smuknil v vodstvo, bo na vrsti 18. septembra v Singapurju.

Deli s prijatelji