FORMULA 1

Rosbergu premiera, Vettel in Hamilton v avtu

Objavljeno 17. marec 2014 15.00 | Posodobljeno 16. marec 2014 21.50 | Piše: Damir Gorjanc

Dirkači formule 1 so na VN Avstralije odprli svetovno prvenstvo z novimi pravili.

V deželi tam spodaj so odprli ekološko ozaveščeno turbo obdobje formule 1. V Albert Parku je četrto zmago v karieri slavil dirkač Mercedesa Nico Rosberg, ki je boj za najboljša mesta napovedoval že na predsezonskih testiranjih. »Fantastična dirka, fantje! Kakšen dirkalnik ste mi ustvarili, neverjetno! Kakšen dirkalnik!« je Nemec kričal od veselja po radijski zvezi svojim mehanikom in inženirjem, ko je prvi prepeljal ciljno črto. Z več kot 20-sekundnim zaostankom se je v cilj pripeljal Avstralec Daniel Ricciardo (Red Bull), njegovo veselje pa je trajalo le kratek čas. Na veliki nagradi Avstralije je namreč porabil preveč goriva, dovoljen pa je le dotok 100 kg na uro, zato so ga diskvalificirali. Tako je drugo mesto pripadlo novincu v karavani formule 1, Dancu Kevinu Magnussenu (McLaren), ki je v krstnem nastopu kar takoj stopil pod soje žarometov: »Ne morem verjeti. Nisem zmagal, a počutim se ravno tako. Po neuspešni lanski sezoni si želimo vrnitve na vrh, zato smo pozimi trdo garali in se očitno izvrstno pripravili. Ne bi si mogel želeti boljšega začetka.« Jenson Button je na tretjem mestu dopolnil super uspeh McLarna.

Korak v neznano z novim pravilnikom in predpisi so najbolje napravili pri Mercedesu. Lewis Hamilton je tik pred koncem mokrih kvalifikacij osvojil najboljši startni položaj, potem ko je kazalo, da bo ta pripadel presenetljivo hitremu Ricciardu. S tretjega mesta je obema že do prvega ovinka pokazal pete Rosberg, Hamiltona je brez težav obšel tudi Magnusson. Še več težav je imel svetovni prvak Sebastian Vettel, ki v drugem rdečem biku ni našel poti v sklepni del kvalifikacij, dirko pa je začel z 12. mesta. Ob koncu startne ravnine jo je skupil Felipe Massa (Williams), ko je vanj trčil povratnik Kamui Kobajaši (Caterham). Massa bi s hitrim avtomobilom zagotovo mešal štrene pri vrhu. Tako Hamilton kot Vettel sta svoja dirkalnika parkirala v garaži zaradi tehničnih težav, Nemec pa je razočarano izdavil: »To je smešno.«

Pred dirko se je tresla gora, a rodila se je miš

Za popestritev sicer monotone dirke je poskrbel drugi Williamsov dirkač Valtteri Bottas, ki se je s 15. startnega položaja vztrajno bližal najboljšim. Do petega mesta se mu je uspelo prebiti, ko je z desno stranjo trčil ob varovalni zid in predrl zadnjo pnevmatiko. Zaradi ostankov pnevmatike in platišča je na stezo prišel varnostni avto in strnil kolono, čeprav je imel Rosberg prej kar lepo prednost. Bottas je padel na 16. mesto in se ni predal, do konca pa je pridobil kar enajst mest. Fernando Alonso (Ferrari) je končal na četrtem mestu. Rosberg je brez težav vodil od starta do cilja, Magnussen pa bi lahko v zadnjih krogih celo napadel Ricciarda, a je ta pokazal zobe. Kot se je izkazalo pozneje, zaman. Razočaran je lahko Kimi Räikkönen, ki ima s Ferrarijem visokoleteče načrte za to sezono, s sedmim mestom pa se ne more ravno hvaliti naokrog. Za prijetno presenečenje in nov rekord je poskrbel najstnik Danil Kvjat (STR), ki je pri 19 letih in 322 dnevih osvojil točki za deveto mesto, s tem pa je za 27 dni podrl Vettlov rekord. Pnevmatike tokrat niso odigrale velike vloge, saj so vsi odšli na dva načrtovana postanka v garaže. Dirko je končalo 14 dirkačev, osem jih je odstopilo, od tega šest zaradi tehničnih težav. Kako bodo moštva izkoristila nova spoznanja in izkušnje, bo jasno že čez dva tedna na dirki za veliko nagrado Malezije.
 

 

Deli s prijatelji