FORMULA 1

Rosberg rutinirano, Bottas prvič na odru

Objavljeno 23. junij 2014 11.11 | Posodobljeno 23. junij 2014 11.11 | Piše: Damir Gorjanc

Na veliki nagradi Avstrije v formuli 1 je Mercedes pobral šesto dvojno zmago v sezoni.

Nico Rosberg.

Po več kot desetletju tišine so v Avstriji spet hrumeli motorji formule 1, na osmi dirki letošnjega svetovnega prvenstva. V Spielbergu je Nico Rosberg (Mercedes) postavil stvari na svoje mesto in svojo srebrno puščico vodil do zmage, po dirki pa nagovoril množico, ki je od leta 2003 čakala na novega zmagovalca: »To ni bila ravno najlažja dirka, saj sem moral skrbeti za kar nekaj stvari pri dirkalniku, ki so bile na meji, vendar sem bil zelo hiter. Zelo smo lahko zadovoljni z dvojno zmago tukaj v Avstriji, kamor se je bilo lepo vrniti, med te odlične navijače, v to odlično vzdušje.« Do dvojne zmage je ekipi pomagal Lewis Hamilton, ki je pri severnih sosedih dirkal prvič. »Na tej progi še nisem dirkal, zato sem toliko več časa preživel v simulatorju in tako mi bo lažje, poleg tega mi je vedno dobro dirkati na progi, ki je ne poznam,« je bil še pred začetkom optimističen Hamilton, ki si novega odstopa ali pa slabšega rezultata ni smel privoščiti. Pisano druščino na zmagovalnem odru je dopolnil Valtteri Bottas (Williams), ki se je v soju luči zmagovalnega odra znašel prvič: »Zelo zelo sem zadovoljen in težko občutke opišem z besedami. Z ekipo smo na dobri poti, in čeprav sem že dolgo pri Williamsu, tokrat prvič čutim, da smo lahko konkurenčni.« V barve legendarnih dirkalnikov s konca prejšnjega stoletja odet bolid je zasluženo pristal na tretjem mestu, saj je hitrost in kakovost dokazal že v kvalifikacijah, ko je bil od Finca boljši le moštveni tekmec Felipe Massa.

Dirka se je začela pod dirigentsko palico najboljših iz kvalifikacij. Hamilton je z devetega startnega položaja dobesedno priletel na četrto mesto, tik za Rosberga. Na Red Bullovem domačem dirkališču je pravi polom doživel Sebastian Vettel, ki je že po prvem krogu obtičal brez hitrosti in moči. Kar se je prejšnjo sezono dogajalo Marku Webbru, se letos dogaja svetovnemu prvaku, saj mu že trikrat ni uspelo pripeljati do cilja, in zdi se, kot da vozi Avstralčev lanski bolid. Vrstni red pri vrhu se do prvih postankov v garažah ni spreminjal, potem pa sta Williamsova dirkača sestopila s prestola. Taktika postankov se je bolje obnesla pri Mercedesu, Rosberg je prevzel vodstvo, Bottas je ostal na drugem mestu, pravo katastrofo pa je doživel Massa, ki je bil kar naenkrat četrti. Ob spremljanju strateške šahovske bitke je po drugih postankih Hamiltonu svoje mesto odstopil Bottas, ki pa mu je kljub temu uspelo zadržati tretje mesto.

Na dirkališču, kjer 70 odstotkov proge dirkači odpeljejo pod polnim plinom, 14 odstotkov pa zavirajo, so nekaj težav zaznali tudi pri Mercedesu. Potem ko je na prejšnji dirki zaradi tehničnih težav Hamilton odstopil, Rosberg pa komaj rešil drugo mesto, je Britanec spet tarnal svojim mehanikom, da zavoram ne kaže najboljše, a mu jih je z razumno vožnjo uspelo ohraniti funkcionalne. Fernando Alonso je svojega podhranjenega ferrarija pripeljal na peto mesto, Kimi Räikkönen v drugem rdečem bolidu pa vozi na robu prepada, saj je končal šele na desetem mestu. Pravi podvig je uspel Sergiu Perezu, ki je force indio na koncu parkiral na šesto mesto, potem ko je napredoval za deset mest, vmes pa nekaj krogov celo vodil. Williams bo poskušal odvzeti skalp vodilnima že na naslednji dirki v Silverstonu, kjer si bo poskušal tudi Hamilton povrniti čast in vodilni položaj.

Deli s prijatelji