FORMULA 1

Rosberg potrjuje premoč

Objavljeno 03. maj 2016 15.17 | Posodobljeno 03. maj 2016 15.18 | Piše: D. G.

Nico Rosberg (Mercedes) je na veliki nagradi Rusije v Sočiju še četrtič v sezoni zmagal, s tem pa se je zapisal ob bok nesmrtnim.

Nico Rosberg je v Sočiju z velikim veseljem posnel selfi s kolegi iz moštva Mercedes. Foto: AP

SOČI – V formuli 1 se vse vrti okoli Nica Rosberga (Mercedes), ki je na veliki nagradi Rusije v Sočiju še četrtič v sezoni zmagal, s tem pa se je zapisal ob bok nesmrtnim. Ayrton Senna si je pred 25 leti kot prvi pridirkal poker zmag ob uvodu v novo sezono, nato pa je leta 2004 uspeh ponovil še Michael Schumacher. Še boljšo popotnico k osvojitvi naslova prvaka sta imela leta 1992 Nigel Mansell in dve leti pozneje Schumacher, ki sta konkurenco odprtih ust pustila petkrat zapored. Prav vsi so tisto leto osvojili naslov prvaka in Rosberg bi lahko nadaljeval to tradicijo, čeprav se je nekoliko nepričakovano znašel na statistični listi, ker je še pred sezono Lewisu Hamiltonu (Mercedes) lahko gledal le v izpuh. Aktualni svetovni prvak je po težavah z dirkalnikom v kvalifikacijah dirko v ruskem olimpijskem mestu ob Črnem morju začel z desetega startnega položaja in da je ne bi začel z dvajsetega, so bili mehaniki vso noč pridni kot mravlje. Okvarjeni del so namreč zamenjali s tistim, ki so ga z zasebnim letalom poslali iz Evrope. Če bi uporabili tistega, ki so ga imeli v Rusiji, bi Hamiltona to stalo dodatnih deset kazenskih mest, tako pa je dragocen tovor pravočasno priromal na prizorišče četrte dirke sezone. Napel je vse sile in moči, da bi Rosberga sklatil z vrha, a je prikrmaril do še vedno odličnega drugega mesta pa tudi na poti do stopničk ni imel preveč sreče. Britanec se je letos očitno znašel v Rosbergovi lanski vlogi, ko je Nemcu pogosto ponagajala tehnika in je v letošnji sezoni očitno potegnil krajšo pri namestitvi pogonskega sklopa in ostalih pritiklin, saj mu jo je tudi tokrat, podobno kot na Kitajskem, ponovno zagodel sicer zanesljiv Mercedesov bolid. Pri lovu na vodilnega Rosberga so se spet pojavile težave z agregatom. Na najnižjo stopničko zmagovalnega odra je gnalo Kimija Räikkönena (Ferrari), ki se je želel zapisati v knjigo zmagovalne trojice v deželi, od koder izvira njegova najljubša alkoholna pijača – vodka. S tem dosežkom je rdečim iz Maranella priboril že 700. stopničke v kraljici motošporta.

Konflikt Vettela

Sebastian Vettel (Ferrari) je še pred sezono obljubljal boj za naslov prvaka, vendar se ta zdi vse bolj oddaljen, in to ne po lastni krivdi. Konflikt, ki ga je imel na prejšnji dirki na Kitajskem z Danilom Kvjatom (Red Bull), ko je Rusa označil za torpedo, se je tokrat še stopnjeval. Kvjat je namreč Vettla najprej s prednjim delom dirkalnika spodbodel v drugem ovinku, nato pa je Nemcu pomagal v pesek v tretjem, ko se je precej siloviteje zaletel v zadek rdečega dirkalnika. Že po radijski zvezi je Vettel bentil nad neznancem iz ozadja: »Jaz sem končal. Nekdo me je jebeno zadel v drugem ovinku, potem pa je delo opravil v tretjem. Kaj hudiča počnemo tukaj?« Po dirki si je Vettel ogledal posnetek trčenja in ohladil glavo ter ni ponovil scenarija s Kitajskega, ko je brez dlake na jeziku udrihal po Rusu. »Tokrat se nisem mogel izogniti trčenju. Konec koncev se takšne stvari zgodijo pri dirkanju, a je težko, ko krivda ni na tvoji strani. Ne morem reči, da ga sovražim (Kvjata, op. p.), mislim le, da je že na Kitajskem naredil napako, ki jo je danes ponovil. To je očitno, vendar mi ne pomaga kaj dosti,« je premišljeno izbiral besede štirikratni svetovni prvak. Kvjat se mu je na neki način opravičil: »Očitno je, da sem zakuhal nesrečo, iz katere sem se veliko naučil. Opravičujem se vsem udeleženim, z njimi se bom poskušal pogovoriti in predstaviti svoje vidike. Zdaj me je najlažje obtoževati in pričakujem, da me bodo vsi, vendar sem se sprijaznil s tem.« Kvjat, čigar prihodnost v Red Bullu je po drugem škandalu precej vprašljiva, je med dirko prejel desetsekundno kazen počitka v garažah, Vettel pa se je med dirko odpravil kar do svojega bivšega in zdaj Kvatovega šefa Christiana Hornerja ter mu tožil nad početjem njegovega varovanca. Očitno pričakuje, da bo Rusu pristrigel peruti do naslednje dirke čez manj kot dva tedna v Barceloni, tam pa bodo morali tudi pri Mercedesu Hamiltonu zagotoviti bolj vzdržljiv dirkalnik, če hočejo, da Rosbergova prednost 43 točk ne bo še narasla. 

Deli s prijatelji