FORMULA 1

Rosberg je ujel šampionski ritem, Kvjat brez spoštovanja do Vettla

Objavljeno 18. april 2016 11.38 | Posodobljeno 18. april 2016 11.39 | Piše: Damir Gorjanc

Velika nagrada Kitajske v formuli 1 je bila razburljiva kljub prepričljivi zmagi vodilnega dirkača Nica Rosberga z mercedesom.

ŠANGHAJ – Za Nicom Rosbergom (Mercedes) je sanjski uvod v novo sezono, saj je na Daljnem vzhodu, na dirki za veliko nagrado Kitajske, v tej sezoni še tretjič zapored zmagal. V Šanghaju je leta 2012 dosegel svojo prvo zmago v kraljici motošporta in več kot očitno je, da s popolnim točkovnim izkupičkom hiti svojemu prvemu naslovu svetovnega prvaka naproti. S 47 sekundami zaostanka je po 56 odpeljanih krogih v cilj na drugem mestu pripeljal Sebastian Vettel (Ferrari), še dodatnih devet sekund zaostanka je pridelal Danil Kvjat (Red Bull) na tretjem mestu. Kljub ogromni Rosbergovi prednosti pa je bila dirka vse prej kot dolgočasna. Začetek za Nemca ni bil obetaven, čeprav je začel s prve startne pozicije. Daniel Ricciardo (Red Bull) je napadel iz zasede in prvi zavoj odpeljal na prvem mestu. Za njima je pokalo, žrtveno jagnje pa je bil tretji s kvalifikacij Kimi Räikkönen (Ferrari). Nasadil ga je Vettel, ki mu ob prerivanju Kvjata ni preostalo drugega, kot da zapelje v Finčev bolid. Po radijski zvezi se je pridušal nad predrznim manevrom Rusa: »Imel sem kontakt s Kimijem, nisem se mogel izogniti trčenju. Po notranji strani se je mimo mene pripeljal norec v red bullu.« Kosi dragocenih sestavnih delov dirkalnika so leteli po zraku in stezi, oster delec pa je Ricciardu preluknjal pnevmatiko, tako da je zdrsnil na 17 mesto. Ko je direktor dirke Charlie Whiting uvidel, da jo lahko še kdo skupi, je na stezo poslal varnostni avto. Lewis Hamilton (Mercedes) je zaradi okvare dirkalnika v kvalifikacijah obtičal že na začetku in dirko začel z zadnjega startnega mesta, a tudi on je ostal brez prednjega dela bolida, vendar se je po menjavi ob počasni vožnji za Berndom Mayländerjem hitro pridružil koloni. Vettel je prav tako zavil po nov nos, pri uvozu v garaže pa je po ozki cesti uprizoril prehitevanje dveh nerazumljivo zaspanih dirkačev, kakršnega še nismo videli. Na stezo je zapeljal na 15. poziciji in pozneje pokazal, zakaj je vreden štirih naslovov prvaka. V garažah je bila gneča, skoraj vsi so šli po svežo obutev, le Rosberg je vztrajal pri svojem.

Po umiku varnostnega avtomobila ni več zapuščal udobnega prvega mesta, za njim pa so se prehitevali kot za stavo. Vettel je gnal rdeč dirkalnik do onemoglosti in samo v dveh krogih pridobil šest mest. Kmalu je s četrtega zapeljal po nov komplet pnevmatik in nadaljeval s 13. mesta. Hamiltona so bodrili po radijski zvezi, ko je dosegel deseterico: »Poskušaj dati vse od sebe,« on pa je nervozno odgovoril, ko hitreje ni šlo: »Saj dajem!« Räikkönen se je pobral po zasilnem pristanku v uvodnem krogu in je s premeteno strategijo po polovici dirke prihitel na deveto mesto. Vettel se je vmes približal stopničkam, in medtem ko se je Hamilton zataknil za Felipejem Masso (Williams) v boju za peto mesto, se je mimo elegantno kot duh prikradel Räikkönen, ki je ukanil oba. Vettel je bil po zadnjem postanku občutno hitrejši od Kvjata in je jezno zapeljal pred Rusa na drugo mesto, Ricciardo je z vrhunsko predstavo prispel do četrtega, Räikkönen pa do petega mesta. Ko je Rosberg že slavil zmago, se je Hamilton s postankom več moral sprijazniti s sedmim mestom.

Povzdignjeni toni

Za junaka dneva lahko mirne volje označimo Vettla, ki so mu ob uspehu čestitali tudi iz garaž: »Bravo Seb, odličen povratek, to je 2. pozicija,« Nemec pa se je hitel opravičevati za trčenje na startu: »Hvala fantje. Še enkrat se opravičujem Kimiju in moštvu. Dani je udaril mimo kot torpedo, moral sem odreagirati, žal mi je.« Vettel in Rosberg sta se pred odhodom na zmagovalni oder po dirki zagledala v ekran z rezultati in drugouvrščeni se je z rojakom pošalil: »S takšno prednostjo bi vmes lahko malce zadremal,« Rosberg pa je s širokim nasmehom odvrnil: »Lahko bi, kajne.« Nato pa je prišel na vrsto Kvjat in Vettel mu je napel nekaj krepkih: »Povej mi, kaj je bilo tisto na začetku, prišel si kot torpedo.« In začel se je pingpong, ko je Rus vrnil žogico: »Temu se reče dirkanje, tam je bil prostor in sem šel mimo.« Nemec pa je nastopil še ostreje: »Tokrat si imel srečo. Nič ni bilo prostora, izsilil si ga. Če se ne bi umaknil in pri tem zapeljal v Kimija, bi šli vsi trije v pesek. Naslednjič ne bo popuščanja in se bomo zaleteli.« A Kvjat ni imel spoštovanja: »Pa nismo šli v pesek in midva sva na zmagovalnem odru.« Strasti so se pomirile do izhoda pred publiko in kmalu sta glavna akterja že nazdravljala s šampanjcem, ko je Vettel uvidel, da je mladeniča kar precej v hlačah, in se mu je zoperstavil. Rosberg poraza ne pozna že od mehiške preizkušnje lani. Od takrat je nanizal šest zaporednih zmag, več jih imata le Vettel in Alberto Ascari, ki jih imata na računu kar devet. Zaostanek 36 točk za vodilnim Rosbergom bo moral Hamilton zmanjšati že na naslednji dirki ob prazniku dela v Sočiju, če želi ostati v boju za ubranitev naslova prvaka.

 

Deli s prijatelji