FORMULA 1

Rosberg bo dihal drugače

Objavljeno 08. februar 2015 08.55 | Posodobljeno 08. februar 2015 08.56 | Piše: R. T.
Ključne besede: Nico Rosberg

Podprvak Nico Rosberg napoveduje neizprosno bitko Lewisu Hamiltonu.

Zmage se je veselil Rosberg.

Moštva formule 1 na jugu Španije opravljajo prvi štiridnevni ciklus testiranj pred začetkom svetovnega prvenstva 15. marca v Melbournu. Z gorečo željo po uspehu se na sezono 2015 pripravlja voznik Mercedesa Nico Rosberg, ki je moral lani v boju za naslov prvaka priznati premoč moštvenemu kolegu Lewisu Hamiltonu. Devetindvajsetletni Rosberg, sin nekdanjega svetovnega prvaka v F1 Kekeja Rosberga, je moral s precej grenkobe sprejeti slavje leto dni starejšega Britanca. Lovoriko je izgubil po pravi drami; zagotovil si je več najboljših startnih položajev kot Hamilton (11:7), toda na dirkah je bil v zmagah precej uspešnejši (11:5) prijatelj iz otroštva, zdaj pa le še najhujši tekmec na poti do uresničitve sanj. Zato lani ni manjkalo težkih besed in zamer v taboru trikrake zvezde.

Rosberg, ki ima po očetu finsko, po materi pa nemško državljanstvo, se je zelo temeljito lotil preizkušanja dirkalnika v Jerezu. Ni pa osredotočen zgolj na novosti pri avtomobilu, temveč veliko dela tudi na sebi. Med drugim želi do popolnosti izbrusiti tehniko dihanja med dirkanjem, saj je po lanskem flopu ugotovil, da tudi v tej tekmi s Hamiltonom hudič tiči v podrobnostih. »Pozimi sem se naučil par stvari. Dihanje je že ena zadeva, v kateri lahko napredujem. Ko z visoko hitrostjo pripeljemo v ovinek, zadržimo dih, saj na nas deluje zelo močna sila G. Seveda lahko nekaj stvari delim z vami, a ne smem razkriti svojih skrivnosti,« je namignil Rosberg.

Spremenil je tudi režim vadbe. »Delam tako, da bi bil v finišu dirk v še nekoliko boljšem fizičnem stanju. Za tisti odstotek ali dva, ki na koncu naredita razliko,« je zelo natančen vnovični kandidat za dirkaški prestol, ki je lani za Hamiltonom zaostal za 67 točk, o vrhu pa se je odločalo na zadnji dirki, kjer so rezultate nagradili z dvojnimi točkami. Nemec finskih korenin bi lahko v Abu Dabiju prišel do lovorike le ob svoji zmagi in hkrati tretjem ali slabšem mestu Hamiltona. Toda Lewis je zmagal, sam pa je zaradi tehničnih težav pristal na skromnem 14. mestu. Kot zatrjuje, zaradi tega ni bil dolgo poklapan: »Življenje se je zelo hitro vrnilo v običajne tirnice, že po dveh dneh. Vedno sem zelo motiviran, letos pa še toliko bolj. Imam namreč spomin na lansko sezono. Vem, kako dober občutek je, ko zmagaš na dirki, in kako čudovito je, ko premagam Lewisa.« Nico je torej že med testiranji dvignil temperaturo z načrtom, da Lewisu prevzame dirkaško krono: »V najinem odnosu so vzponi in padci, in tako bo tudi v prihodnje. Med nama poteka intenzivna bitka, ki se ne bo tako kmalu končala.«

Deli s prijatelji