STOP

Rogge noče formule 1 na olimpijskih igrah

Objavljeno 09. julij 2012 11.44 | Posodobljeno 09. julij 2012 11.48 | Piše: R. T., STA

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja meni, da OI niso tekmovanje za stroje.

SILVERSTONE – Velika Britanija je bila v teh dneh središče športnega sveta. Ob pričakovanju dogodka leta, olimpijskih iger, so na Otoku gostili teniški veledogodek v Wimbledonu, v Silverstonu pa dirko formule 1. S slednjo je povezana (pričakovana) odločitev prvega moža Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacquesa Roggeja – formula ne bo olimpijski šport.

Rogge je bil gost na dirki formule 1 v Silverstonu in tisti zanesenjaki, ki so morda upali, da bodo nekoč tudi dirkalniki drveli pod zastavo s petimi krogi, so doživeli razočaranje. »Pošteno povedano, olimpijske igre so tekmovanje za ljudi in ne za stroje. Z vsem dolžnim spoštovanjem do dirkačev jih vendarle ne bomo mogli vključiti v olimpijsko gibanje,« je dejal Rogge. Je pa nato v isti sapi pohvalil voznike, ki so po njegovem mnenju odlični športniki, zelo dobro telesno pripravljeni in pogumni.

F1 in OI družijo velike ambicije

Ogledal si je tudi ozadje delovanja formule 1 in dirkališča v Silverstonu ter bil navdušen: »Med formulo 1 in olimpijskim gibanjem je veliko podobnosti. Delovati moramo na visoki ravni, družijo nas velike ambicije,« je dejal Rogge, potem ko ga je vodja formule 1 Bernie Ecclestone popeljal v zakulisje dogajanja.

Prvi mož svetovnega olimpijskega gibanja pa je našel še eno stično točko med formulo in bližnjimi olimpijskimi igrami v Londonu – nemogoče angleško vreme, saj je dež v soboto skorajda odplaknil kvalifikacije v Silverstonu, v nedeljo pa je steza kljub grozečim črnim oblakom ostala suha. »Bomo že preživeli. Jaz sem na to navajen, saj sem Belgijec, tam pa dobimo tisto vreme, ki nam ga pošljejo Britanci,« se je pošalil Rogge.

Deli s prijatelji