MOTO GP

Ribica Rossi se je izmaknila morskemu psu Lorenzu

Objavljeno 12. oktober 2015 12.36 | Posodobljeno 12. oktober 2015 12.36 | Piše: Damir Gorjanc
Ključne besede: Dani Pedrosa

Na veliki nagradi Japonske v motociklističnem razredu motoGP je ciljno črto prvi prevozil Dani Pedrosa. Valentino Rossi je povečal skupno prednost pred Jorgejem Lorenzom na 18 točk, Španca sta v deževni deželi vzhajajočega sonca izdali pnevmatiki.

Te zmage nisem pričakoval. Takoj po startu sem izgubil veliko časa, oprijem zadnje pnevmatike ni bil najboljši, poskušal sem ostati na četrtem mestu. Nato se je motocikel začel vesti drugače, precej bolje, zato sem bil lahko hitrejši od drugih. Vesel sem prve letošnje zmage,« je po zmagi na dirki motociklistov razreda motoGP za veliko nagrado Japonske v Motegiju prešerne volje pripovedoval Dani Pedrosa (Honda). Ob svoji jubilejni 50. zmagi v svetovnem prvenstvu je za seboj pustil Valentina Rossija in Jorgeja Lorenza (oba Yamaha). Slednji je imel pred dirko najboljše izhodišče, saj je na suhi stezi najbolje odpeljal sobotne kvalifikacije, z minimalnim zaostankom mu je sledil le Rossi, s katerim se borita za naslov svetovnega prvaka. Tretji čas kvalifikacij je z zlomljenim prstom na roki postavil Marc Marquez (Honda), Pedrosa je bil šele šesti.

Dirka se je začela nepričakovano predvsem za Lorenza, ki na mokri stezi po navadi vozi z ročno zavoro, tokrat pa je letel kot nadzvočno letalo. Rossi je sicer takoj na začetku prehitel moštvenega tekmeca, a je v seriji ovinkov po startni ravnini prepustil pobudo Lorenzu. Ta se je odpeljal debele tri sekunde pred Italijana, za katerega se je zdelo, da na dvojnem obroču, kot pravijo dirkališču v Motegiju, ne bo mogel ohraniti 14 točk prednosti v skupnem seštevku ali jo še povečati. Na mokri stezi je dež pojenjal in steza se je sušila, pnevmatike so bile vedno bolj obrabljene, še posebno pri Lorenzu, ki je bil v uvodnih krogih očitno preveč agresiven. Budilka je zazvonila pri Pedrosi, ki se je prebijal iz ozadja. Trinajst krogov pred ciljem je obšel Andreo Doviziosa (Ducati), ki je imel težave z zavorami, nato pa je začel loviti štiri sekunde zaostanka za Rossijem. Dirkaškega doktorja je ujel devet krogov pred ciljno črto, vendar se ni zadovoljil z drobtinicami. Občutno hitrejši je dva kroga pozneje padel mimo Lorenza in pot do prve zmage po več kot letu je bila odprta. Lorenzo je prevzel vlogo morskega psa, ki mu jo je na dirki v Misanu dodelil Rossi, sebe pa označil za drobno ribico. Zgodba o lovu na ribico se vleče že dve dirki zapored, lov za zmanjšanjem zaostanka pa že celotno sezono. Rossi je imel ob premišljenem začetku bolj ohranjeni pnevmatiki in je uspešno topil Špančevo prednost. Pet krogov pred ciljno črto je Lorenzo napravil napako pri poznem zaviranju in Italijan se je brez boja odpeljal na drugo mesto, Lorenzo pa je na Japonskem ostal brez svoje porcije sušija.

Posušitev

Vidno razočarani Španec je bil po dirki še vedno samozavesten: »Če se steza ne bi preveč posušila, bi zmagal. Na začetku sem morda preveč obrabil pnevmatiki, nato sem se trudil le preživeti. Pred menoj je en sam cilj: zmagati na preostalih treh dirkah.« Rossi je prednost v skupnem seštevku povečal na 18 točk, po klavrnem začetku pa je bil ob koncu precej zadovoljen. »To je bila zelo dolga dirka, hitro bi se lahko zgodilo, da bi storil napako. Jorge je bil na začetku hitrejši in boljši, nato pa je bil najin ritem podoben. Z obrabljeno pnevmatiko je bilo težko nadzorovati motocikel,« je povedal Italijan, nato pa navrgel stavek, ki ga kot robot ponavlja že vso sezono: »To je dober rezultat za prvenstvo, tako moram nadaljevati.«

V razredu moto2 je bil naslov prvaka oddan že pred dirko, saj je Španec Tito Rabat zaradi poškodbe iz boja odpadel kot jesensko listje z drevesa. Francoz Johann Zarco je s sedmo zmago sezone še dodatno potrdil osvojitev naslova svetovnega prvaka. V skrajšani, monotoni deževni dirki je slabih pet sekund za seboj pustil Nemca Jonasa Folgerja, tretje mesto pa je okupiral njegov rojak Sandro Cortese. Tudi v najšibkejšem razredu moto3 je bila dirka zaradi dežja skrajšana: Italijan Niccolo Antonelli se je najbolje znašel in je na razmočeni stezi slavil brez konkurence. Ob koncu se mu je približal Portugalec Miguel Oliveira, a je Italijan zadržal več kot sekundo prednosti. Pisano druščino na zmagovalnem odru je dopolnil Španec Jorge Navarro. Do konca sezone so ostale še tri dirke, naslednja bo konec tedna na avstralskem Phillip Islandu, kjer bi lahko razplet znova krojil dež.

De Angelis v
kritičnem stanju

Motociklist Alex de Angelis, ki se je hudo poškodoval na sobotnem četrtem treningu pred dirko za veliko nagrado Japonske v Motegiju, je po poročilih organizatorja v kritičnem stanju. Zdravniki so pri njem ugotovili možganske krvavitve, tako da je zdaj na intenzivni negi. Pri Sanmarincu bodo opravili še nekaj preiskav, potrebna bo tudi operacija. Enaintridesetletni de Angelis je v stabilnem stanju, poleg poškodbe glave pa ima zlomljenih tudi pet vretenc, dve rebri in ključnico. Po prihodu v bolnišnico je dirkač prepoznal prijatelje, nesreče pa se ni spominjal. »Motocikel se je začel vesti drugače, zato sem bil lahko hitrejši od drugih.«

Deli s prijatelji