DIRKA

Rešili so legendarno dirko v Ilirski Bistrici

Objavljeno 23. avgust 2013 16.00 | Posodobljeno 22. avgust 2013 20.59 | Piše: Gregor Pavšič

Gorskohitrostno dirko za evropsko prvenstvo v Ilirski Bistrici bo letos izvedla zveza AŠ2005.

Simone Faggioli utegne biti glavna atrakcija na letošnji dirki v Ilirski Bistrici. Foto: Uroš Modic

ILIRSKA BISTRICA – Gorskohitrostna dirka med Ilirsko Bistrico in Šembijami že od leta 1995 pomeni enega vrhuncev slovenske avtomobilistične sezone, ki je v zadnjih letih z evropskim prvenstvom kot sploh najvišje ravni gorskih dirk še pridobila pomen in ugled. Njen oče Miro Gardelin se je pred tremi leti umaknil od organizacije, ki jo je nato prevzelo ljubljansko društvo AŠD-SAI, ki pripravlja tudi tradicionalni reli Saturnus. A pred letošnjo izvedbo največje slovenske dirke so se zaradi visokih stroškov umaknili tudi Ljubljančani. Potem ko so morali tekmovanje z želenega junijskega termina prestaviti nazaj na konec avgusta, ga je prevzela kar krovna zveza AŠ2005.

»Če dirke ne bi organizirali, bi FIA zadržala dvojni znesek prijavnine v evropsko prvenstvo, Slovenija pa še pet let ne bi smela organizirati dirke za EP. Škoda odpovedi bi bila dejansko prevelika, zato je naš upravni odbor odločil, da sami poprimemo za organizacijo,« je dejal direktor AŠ2005 Dagmar Šuster. Ta stavi na skrajno racionalizacijo stroškov in povečanje prihodkov, ki bi organizatorjem dirke, ki bo potekala od 30. avgusta do 1. septembra, prinesla vsaj ekonomsko ničlo. Dodaja, da bo še vedno stala od tri- do štirikrat manj kot primerljive dirke v Evropi. Stroške organizacije AŠ2005 ocenjuje na okrog 80.000 evrov.

Hitrosti do 250 km/h

»K organizaciji smo povabili štiri ministrstva, ki so z avtomobilsko dirko neposredno povezana. Pomaga nam tudi Direkcija RS za ceste, saj bomo z njeno pomočjo nekoliko popravili cesto proti Šembijam. Gre za majhne popravke podlage in ograj, kajti hitrosti na dirki segajo do 250 kilometrov na uro. Rekorder proge Simone Faggioli jo je odpeljal s povprečno hitrostjo več kot 150 kilometrov na uro,« je dodal Šuster.

Dirka proti Šembijam bo letos potekala od 30. avgusta do 1. septembra, organizatorji pa tudi letos pričakujejo vse najboljše slovenske voznike in dirkače z vrha evropskega in avstrijskega prvenstva. Skupaj naj bi v Ilirsko Bistrico prispelo okrog 150 voznikov. Ker vsak s seboj pripelje vsaj še štiri pomočnike, samo moštva pod Mašun pripeljejo okrog 1000 ljudi. Na AŠ2005 pravijo, da so že dobili 58 prijav, med katerimi je že veliko vrhunskih dirkalnikov. Najbolj si želijo privabiti aktualnega evropskega prvaka Simoneja Faggiolija.

Če bo zveza AŠ2005 skupaj z društvi letos očitno rešila dirko pred odpovedjo in izbrisom z zemljevida evropskega avtomobilskega športa, pa so vprašanja o njeni prihodnosti še vedno odprta. »Naša zveza bo dirko za evropsko prvenstvo prijavila tudi za leto 2014. To smo morali storiti že do konca letošnjega julija. Toda če ne bomo imeli dovolj podpore lokalnih skupnosti v Ilirski Bistrici, bomo resno razmislili o selitvi na drugo prizorišče. Kot nadomestni lokaciji se ponujajo Gorjanci in Rogla,« je dejal Šuster.

Deli s prijatelji