FORMULA 1

Red Bull se bo pritožil na diskvalifikacijo Ricciarda

Objavljeno 17. marec 2014 12.04 | Posodobljeno 17. marec 2014 12.10 | Piše: STA, R. T.

Na veliki nagradi Avstralije so Danielu Ricciardu odvzeli 2. mesto zaradi prevelikega pretoka goriva.

MELBOURNE – Moštvo formule 1 Red Bull je napovedalo pritožbo zaradi razpleta uvodne dirke svetovnega prvenstva v Avstraliji, na kateri so njihovega dirkača Daniela Ricciarda diskvalificirali in mu odvzeli drugo mesto. V Red Bullu so prepričani, da niso kršili pravil, in pričakujejo, da bo po pritožbi Avstralec spet uvrščen na zmagovalne stopničke.

Kdo ima prav?

Vodstvo tekmovanja je Ricciardu nekaj ur po dirki odvzelo drugo mesto na dirki, ki jo je dobil Mercedesov dirkač Nico Rosberg, ker naj bi bili v moštvu kršili pravila o dovoljeni količini pretoka goriva v dirkalniku.

»Ni bila Danielova krivda. Prepričan sem, da smo delovali v skladu s pravili. Upam, da nam bo to v pritožbenem postopku tudi uspelo dokazati. Če ne bi imeli močnih argumentov, ne bi vložili pritožbe,« je dejal vodja moštva Christian Horner.

Red Bull s svojim senzorjem

Po pravilih lahko v dirkalnikih pretok goriva znaša maksimalno 100 kg/uro, točnost pretoka pa merijo senzorji, ki jih pred dirko homologira krovna avtomobilistična zveza Fia. Kot je sporočilo vodstvo dirke, so pri Red Bullu uradno potrjeni senzor zamenjali, ker naj ne bi dajal natančnih podatkov, a so pri Fii zahtevali, da pred dirko spet namestijo originalnega. Pri moštvu se tega niso držali in so vztrajali pri svojem senzorju, za nameček pa je Fia že med dirko opozorila ekipo, da je pretok goriva neustrezen.

Po diskvalifikaciji Ricciarda je na drugo mesto napredoval voznik McLarna, Danec Kevin Magnusen, na tretje pa njegov moštveni kolega, Britanec Jenson Button.

Deli s prijatelji