FORMULA 1

Red Bull hoče nazaj drugo mesto za Ricciarda

Objavljeno 20. marec 2014 18.02 | Posodobljeno 20. marec 2014 18.07 | Piše: STA, R. T.

Daniel Ricciardo (Red Bull) je bil na VN Avstralije diskvalificiran zaradi prevelikega pretoka goriva v dirkalniku.

Daniel Ricciardo (Red Bull).

SALZBURG –  Moštvo formule 1 Red Bull je danes uradno vložilo pritožbo zaradi razpleta uvodne dirke svetovnega prvenstva v Avstraliji. Krovna avtomobilistična zveza (FIA) bo še sporočila datum obravnave primera, v katerem Red Bull zahteva, da njihovemu dirkaču Danielu Ricciardu vrnejo drugo mesto.

V Red Bullu so prepričani, da niso kršili pravil, in pričakujejo, da bo po pritožbi Avstralec spet uvrščen na zmagovalne stopničke. Po diskvalifikaciji Ricciarda je na drugo mesto napredoval voznik McLarna Danec Kevin Magnusen, na tretje pa njegov moštveni sotekmovalec Britanec Jenson Button.

Vodstvo tekmovanja je Ricciardu odvzelo drugo mesto nekaj ur po dirki, ki jo je dobil Mercedesov dirkač Nico Rosberg, ker naj bi v moštvu kršili pravila o dovoljeni količini pretoka goriva v dirkalniku.

Sporen pretok goriva

»Nepravilnosti pri merjenju pretoka goriva s senzorji, ki jih je predpisala FIA, so se pojavljale ves konec tedna. Tako mi kot naš dobavitelj motorjev Renault smo prepričani, da je bilo v našem dirkalniku vse v skladu s pravili,« so pritožbo utemeljili pri avstrijski ekipi. Njihov prvi voznik, svetovni prvak Sebastiana Vettel, dirke ni končal, zaradi tehničnih težav je že v petem krogu zapeljal v bokse.

Po novih pravilih lahko v dirkalnikih pretok goriva znaša maksimalno 100 kg/uro, točnost pretoka pa merijo senzorji, ki jih pred dirko homologira krovna avtomobilistična zveza FIA. Kot je sporočilo vodstvo dirke v pojasnilu o diskvalifikaciji, so pri Red Bullu uradno potrjeni senzor zamenjali, ker naj ne bi dajal natančnih podatkov, a je FIA zahtevala, da pred dirko spet namestijo originalnega. Pri moštvu se tega niso držali in so vztrajali pri svojem senzorju, za nameček pa naj bi FIA že med dirko opozorila ekipo, da je pretok goriva neustrezen.

Deli s prijatelji