ŠAMPION

Raketa iz Makol na dirki kariere

Objavljeno 27. junij 2016 11.24 | Posodobljeno 27. junij 2016 11.24 | Piše: Damir Gorjanc

Prvi motokrosist sveta Tim Gajser je v Mantovi proslavljal novo zmago z množico slovenskih navijačev. Pot do naslova svetovnega prvaka je vse krajša.

Tim Gajser je vse bližje naslovu svetovnega prvaka v elitnem razredu motokrosistov. Foto: Jure Eržen

VERONA – Timu Gajserju so na poti k naslovu prvaka elitnega motokrosističnega razreda MXGP vrata na široko odprta. Do konca sezone je še osem preizkušenj, na katerih bo sam sebi največji tekmec za elitno lovoriko, saj je dvojno zmago slavil tudi v Lombardiji. Na 12. dirki sezone je razveselil trume slovenskih navijačev, ki so pripravili peklensko vzdušje v bližnji Mantovi. Vidno izmučen je po peklenskem boju pri 34 stopinjah Celzija povedal: »Bilo je zabavno, včasih malo umazano, ampak to je dirkanje. Čestitam Toniju za dobro borbo.« V seštevku dveh dirk je drugo mesto tudi na račun Gajserja pripadlo Gautierju Paulinu (Honda), tretje pa Clementu Desalleju (Kawasaki). Sobotno kvalifikacijsko dirko je najbolje odpeljal Jevgenij Bobrišev, Gajser pa si je startno pozicijo za nedeljsko dirko izbral kot drugi. Nič ni kazalo, da bi Desalle in Paulin posegla visoko, saj sta Francoz in Belgijec osvojila šesto oziroma 15. mesto. Na prvi dirki dneva je Gajser vodil tako rekoč od starta do cilja in tudi tokrat ni imel resnega konkurenta, ki bi mu odvzel ta privilegij. Romain Febvre (Yamaha) je še vedno poškodovan in tudi v Mantovi, tako kot že na prejšnji dirki, ni nastopil. Na varni časovni razdalji šestih sekund je makolska raketa zadrževala Desalleja, za njim pa še Paulina. Domačin Antonio Cairoli (KTM) je na šestem mestu razočaral domače navijače, saj mu ni uspelo priti višje.

V poznopopoldanski dirki pa Gajserju ni šlo vse po načrtih, čeprav je iz prvega ovinka pripeljal na drugem mestu za Cairolijem in ga obšel v drugi minuti dirke. Osemkratni svetovni prvak se ni dal in minuto pozneje je bil Cairoli znova v vodstvu, ko je pri izhodu iz enega izmed ovinkov blokiral Gajserja, Slovenec pa se je spretno umaknil. Nekaj gestikulacij na račun dirkanja je od Gajserja Cairoli prejel že med skakanjem čez grbine, a Italijana to ni motilo. Dolgo je Makolčan zmanjševal dve sekundi zaostanka, saj je imel Italijan svoje bleščeče trenutke, nato pa je Gajser pokazal, da je verjetno najbolje fizično in psihično pripravljen na spopad v blatnem peklu. Pet minut in dva kroga pred ciljnim skokom je zarezal v Cairolijevo prednost in odfrčal v vodstvo. Z najhitreje odpeljanim krogom, ki je v statistiko zapisan kot njegov sedmi najboljši v letošnji sezoni, je razblinil dvome o zmagovalcu in poslal domače navijače domov, Slovence pa povabil na rajanje ob dvigu pokala. »Današnjo dirko lahko označim kot najboljšo v karieri,« je nasmejan povedal po prejemu pokala, ki bo našel poseben prostor v njegovi vitrini. Gautier je krog pred koncem dirke prehitel še Cairolija, ki ga je zdelala vročina, saj se je komaj privlekel do garaž, Desalle pa je končal mesto za njim, kar je pomenilo, da je Belgijec po poškodbi vknjižil prve stopničke. Skupno 27. mesto je v svojo statistiko vpisal Jernej Irt (Yamaha), ki se je vrnil med elito prvič po poškodbi. Gajser ima pred Cairolijem po vnovičnem slavju 92 točk prednosti v skupnem seštevku, Febvre je po dveh izpuščenih dirkah na tretjem s 124 točkami zaostanka. Motokrosisti si bodo lahko resnično odpočili in nabrali novih moči, saj jih čaka skoraj enomesečni premor, po katerem bo na sporedu dirka na Češkem.

 

Deli s prijatelji