FORMULA 1

Pozor, Nico Rosberg misli povsem resno

Objavljeno 04. april 2016 12.24 | Posodobljeno 04. april 2016 12.24 | Piše: Damir Gorjanc

Tudi drugo dirko svetovnega prvenstva formule 1 je dobil lanski podprvak iz Mercedesa. Na stopničkah še Kimi Räikönen in Lewis Hamilton.

Tridesetletni Nico Rosberg je stoodstoten na začetku sezone 2016. Foto: AP

BAHRAJN – Iskre so letele izpod dirkalnikov formule 1 na nočni preizkušnji za veliko nagrado Bahrajna, ko je pod močnimi žarometi Nico Rosberg (Mercedes) zmagal še petič zapored. Dobil je namreč tudi zadnje tri lanske dirke. S popolnim točkovnim izkupičkom na prvih dveh dirkah vodi 17 točk pred Lewisom Hamiltonom (Mercedes), ki je v cilj večerne dirke pripeljal na tretjem mestu. »Čestitam Nicu za uspeh, meni tokrat z načetim dirkalnikom ni uspelo prilesti višje od tretjega mesta. Zalomilo se mi je na začetku dirke, ko nisem najbolje startal in me je ugnal Nico, nato pa me je še nekdo zadel s strani in od zadaj. Lahko sem celo vesel, da v boju za naslov nisem izgubil več točk,« je neobičajno športno prenesel poraz Hamilton. V sendvič srebrnih zvezd se je z rdečim ferrarijem ujel Kimi Räikkönen, ki je s tem ponovil lanski puščavski uspeh, na odru za zmagovalce pa je imel že tradicionalno hladen, nezainteresiran obraz.

Kot se je izkazalo že na prvih nezanimivih kvalifikacijah v Avstraliji, se vodilni možje formule 1 še naprej tolčejo po glavah. Bernie Ecclestone je povzdignil glas ob nesoglasju dirkačev in moštev z dolgočasnim sistemom kvalifikacij in nečimrno pripomnil: »Kakšne interese imajo dirkači, razen tega, da črpajo denar. Nikoli še nisem videl, da bi kdo na mizo položil vsaj dolar, da bi plačal večerjo, ko smo bili skupaj. Prepovedati bi jim morali vse pogovore v zvezi s pravili, oni pa bi morali le sesti v dirkalnik in dirkati. Si predstavljate, da bi se zbrali nezadovoljni nogometaši in sklenili, da želijo večje gole, ker jih ne dosežejo dovolj.« Bernie se očitno drži načela, bolj kot se tolčeš, manj boli, ker so bile tudi kvalifikacije v Bahrajnu za pozabo, čeprav je Hamilton za mišjo dlako prehitel Rosberga, več kot pol sekunde sta zaostala Räikkönen in Sebastian Vettel (Ferrari). Slednji je že v ogrevalnem krogu zaradi eksplozije pogonskega agregata parkiral svoj rdeči dirkalnik in tako odpisal možnost, da jo zagode srebrnim.

Hamiltona je na startu ugnal Rosberg, Britancu pa je skozi prvi ovinek pomagal peljati Valtteri Bottas (Williams), ki je zaradi prevelikih ambicij nasadil Mercedesovega dirkača. Deli bolidov so leteli po stezi in zraku, ko je Hamiltona še malce popravil Sergio Perez (Force India), svetovni prvak pa je padel na deveto mesto in le malo je bilo dirkalnikov, ki bi imeli vse sestavne dele prednjih krilc. »Nekaj ni v redu na zadnjem delu avtomobila,« se je pridušal Hamilton po radijski zvezi, vendar kaj dosti ni bilo moč narediti, vendar je vsaj ostal v dirki. Po smoli Vettla so možje iz Maranella upali na Räikkönena, ki je na startu prav tako zaspal in izgubil dve mesti. Za Rosbergom se je formirala bojna skupina, ki so jo sestavljali Felipe Massa (Williams), Bottas, Räikkönen, Daniel Ricciardo (Red Bull) in Hamilton. Prehitevanj tokrat ni manjkalo. Räikkönen se je zbudil dovolj hitro, da je bil po nekaj prehitevanjih za Rosbergom. Tudi premočnemu Hamiltonovemu mercedesu so kmalu vsi gledali v zadek, ko je v sedmem krogu zaostajal le še za Rosbergom in Räikkönenom. Bottasu so zaradi povzročitve nesreče dodelili kazensko vožnjo skozi garaže. Romain Grosjean je s svojim haasom pokazal, da šesto mesto s prve dirke ni bilo naključno. Redni gost njegovih prehitevanj ob treh postankih v garažah je bil Massa, ki je bil s svojim williamsom kar trikrat na prepihu, ko je mimo švignil dirkalnik, ki očitno ni bil sestavljen na pamet. Grosjean je znova dokazoval, da se pri Haasu niso zaman leto dlje pripravljali na vstop v kraljico motošporta, da so zbrali prave komponente in strokovnjake. Tokrat je Francoz ciljno črto prečkal še mesto višje, na petem mestu, le nekaj metrov za Ricciardom. Rosberg je imel nalogo, da le varno pripelje v cilj in se v velikem loku izogne tistim zaostalim za krog. In teh ni bilo malo, šele Max Verstappen (Torro Rosso) je na šestem mestu ujel manj kot krog zaostanka. Tudi Räikkönen in Hamilton sta se medtem sprijaznila z nižjimi stopničkami, višje pa bosta poskušala splezati že čez slaba dva tedna na veliki nagradi Kitajske.

Deli s prijatelji