FORUMLA 1

Po Suzie padel v Evin objem

Objavljeno 15. marec 2015 08.29 | Posodobljeno 15. marec 2015 08.29 | Piše: Damir Gorjanc

V nedeljo se bo z VN Avstralije začela nova sezona v formuli ena, že zdaj pa je pestro. Mercedesa sta kraljevala že na prostih treningih, Ferrarijev Sebastian Vettel je realist.

Lewis Hamilton in Nico Rosberg.

Če je od let 2000 do 2004 na vrhu časovnih razpredelnic formule ena kraljevala ekipa Ferrarija in je od let 2010 do 2013 s konkurenco pometal Red Bull, se je z lansko sezono ob prehodu na 1,6-litrske turbopogonske agregate začela era moštva Mercedes. Tudi letos sta Lewis Hamilton in Nico Rosberg kot za šalo kraljevala na prvem in drugem prostem treningu pred nedeljsko VN Avstralije, drugi so si pridelali že več kot sekundni zaostanek. Rosberg je odločen, da v letošnji sezoni krono izpuli iz rok Hamiltona, saj je bil venomer hitrejši, čeprav le za desetinko sekunde in manj. Še najbližje se je v Melbournu za vodilnima pripeljal Sebastian Vettel v Ferrariju, ki mu je na drugem prostem treningu zaostanek uspelo znižati na manj kot sekundo. »Mercedes je neranljiv, moramo biti realni. Oba sta za en korak pred drugimi, za nas pa je najbolj pomembno, da nimamo težav,« meni Vettel.

Nemec je v karieri zamenjal že mnogo ljubic. Govorimo seveda o dirkalnikih, ki jim nadene ženska imena. Po Julie, Kate in njeni poredni sestri je zajahal Pohotno Liz. Za njo je na vrsto prišla Divja Mandy, s katero je osvojil prvi naslov svetovnega prvaka. Zapeljal se je še z Razuzdano Kylie, Abbey in Požrešno Heidi. Suzie ga je prejšnjo sezono pustila na cedilu, zato je srečo poiskal v objemu Eve iz Maranella. Red Bullu ne cvetijo rožice. Daniel Ricciardo ima po uvodnem treningu že nov motor, prvi se je pokvaril po 50 odpeljanih kilometrih, zato je svetovalec rdečega bika Helmut Marko v smer Renaulta že izstrelil strupene puščice: »Tako ne bo šlo več naprej. Pri Renaultu le obljubljajo, kako bodo storili korak naprej, dobili pa smo tistega nazaj. Nedopustno je, da je v tako kratkem času odpovedal motor, vse je še slabše kot na testiranjih.«

Fernando v Maleziji

McLaren zdaj pri preiskavi nesreče Fernanda Alonsa sodeluje z mednarodno zvezo FIA, vodja ekipe Eric Boullier pa je uradno ovrgel vsa natolcevanja o tehnični okvari. »Z dirkalnikom ni bilo nobenih težav. Opravili smo različne teste, ki pa niso pokazali tehnične napake,« je povedal Boullier in nadaljeval o zdravstvenih prepovedih za Špančev nastop: »Normalno je, da so zdravniki nastop prepovedali in predpisali počitek. Fernando je začel trenirati in se pripravljati na drugo dirko v Maleziji, zeleno luč za nastop pa bodo prižgali zdravniki in FIA.« A težavam v moštvu ni videti konca, saj je Jenson Button v Avstraliji zaostal za več kot štiri sekunde, Kevin Magnussen pa je zaradi lastne napake raztreščil svoj dirkalnik. Dirkalnika Manor-Marussie sta ostala v garažah, zanje pa bo z lanskim dirkalnikom s kozmetično popravljenim nosom težko ujeti 107 odstotkov časa za uvrstitev na dirko. Na drugem treningu sta se po stezi zapeljala tudi oba sauberja. Giedo van der Garde je s tožbo pošteno namočil švicarsko moštvo, ki mu mora za dirko v Melbournu ponuditi sedež v dirkalniku, seveda če mu bo uspelo pridobiti superlicenco. Vlogo je oddal včeraj, FIA pa jo po navadi podeli po 14 dneh. Videli bomo, ali bodo v primeru Nizozemca pohiteli, saj se je po treningih sprehajal v Sauberjevih garažah, pri prilagoditvi sedeža pa mu je pomagalo nekaj mehanikov. Vodilnih in pomembnih mož ni bilo na spregled. Sodišče v Avstraliji lahko zaseže premoženje Sauberja, ki ga je ekipa pripeljala v deželo koal in kengurujev, lahko pa se celo zgodi, da bi na VN Avstralije videli le 16 dirkalnikov.


Deset štal formule ena

V letošnji sezoni formule ena sodeluje deset moštev. To so Mercedes (voznika Lewis Hamilton, številka 44, in Nico Rosberg, 6), Red Bull (Daniel Ricciardo, 3, in Daniil Kvjat, 26), Williams (Valtteri Bottas, 77, in Felipe Massa, 19), Ferrari (Sebastian Vettel, 5, in Kimi Räikkönen, 7), Force India (Sergio Perez, 11, in Nico Hülkenberg, 27), McLaren-Honda (Jenson Button, 22, Fernando Alonso, 14, in Kevin Magnussen, 20), Sauber (Marcus Ericsson, 9, Felipe Nasr, 12, in Giedo van der Garde), Torro Rosso (Max Verstapen, 33, in Carlos Sainz ml., 55), Lotus (Romain Grosjean, 8, in Pastor Maldonado, 13) in Manor-Marussia (Will Stevens, 28, in Roberto Merhi, 98).

 

Deli s prijatelji