DIRKA

Po 21 letih spet dirka skozi tunele na Predmeji

Objavljeno 21. april 2017 16.49 | Posodobljeno 21. april 2017 16.49 | Piše: Gregor Pavšič

Ajdovščina in Vipava bosta danes in jutri gostili uvodni reli državnega prvenstva Slovenije. Državni prvak še brez avtomobila, med Slovenci prvi favorit Rok Turk s peugeotom 208 R5.

Slovenski podprvak Rok Turk bo dirkal z najetim peugeotom 208 R5. Foto: Gregor Pavšič

Slovenija slovi po številnih spektakularnih cestah in nekatere že desetletja gostijo avtomobilske dirke. To velja tudi za ozko in zavito cesto, ki pelje od Ajdovščine proti Predmeji. Tik pod vrhom je široka le malo več kot en avtomobil, pelje pa skozi več v skalo izkopanih predorov. Če jo povežemo še z zlatimi časi relija Saturnus, ki je na tem odseku prvič gostoval leta 1989, je to pravi primorski Col de Turini. Torej prav tista cesta oziroma hitrostna preizkušnja, s katero je zaslovel reli Monte Carlo. Avtomobilska dirka se bo na Predmejo v soboto vrnila prvič po letu 1996. Ta hitrostna preizkušnja, ki se bo končala blizu Cola nad Ajdovščino, bo ena ključnih na prvem reliju letošnjega državnega prvenstva. Dirko organizira domači klub Ajdovščina Motorsport, v katerem so si želeli vrnitve te magične preizkušnje čez Predmejo. Ta je bila v drugi polovici osemdesetih let tudi zaključek okrog 50 kilometrov dolge preizkušnje iz Idrije skozi Trnovski gozd do Cola.

»Od lani smo želeli nekoliko spremeniti traso relija in ponuditi nekaj novega. To velja za polovico sobotnega dela relija. Za organizatorja se količina dela v zadnjih dneh le stopnjuje. Če nas je bilo prej v ožji ekipi okrog šest ali sedem ljudi, jih bo na dirki delalo okrog 300,« pravi glavni organizator Martin Štucin, ki bo tudi vozil v konkurenci in si za današnji in sobotni reli želi predvsem dobrega vremena in velikega obiska gledalcev. Prav z odlično atmosfero je reli navdušil lani. Velik obisk ljudi v centru Ajdovščine, ki gosti prvo hitrostno preizkušnjo (v petek zvečer) in servisno cono je bil dokaz dolge tradicije avtomobilskega športa na tem področju. Dirko si bo zagotovo ogledal tudi domači junak Silvan Lulik, večkratni državni prvak Jugoslavije in Slovenije.

Na reli se je prijavilo več kot 50 posadk. Manjkata sicer lani najhitrejša Aleks Humar in Aljoša Novak. Ta se je letos bolj usmeril v italijansko makadamsko prvenstvo, državni prvak Humar pa je pozimi prodal svoj dirkalnik renault clio R3T in za novo sezono še ni dobil novega. Idrijčan se bo predvidoma okrepil s peugeotom 208 R2. Izraziti slovenski favorit je lanski podprvak Rok Turk, ki bo na prvem reliju vozil odličen dirkalnik peugeot 208 R5 s štirikolesnim pogonom. Ta je v lasti ekipe OPV Racing Cars Tomaža Kavčiča, ki bo ta avtomobil oddajal tudi drugim voznikom. »Že pred nekaj leti smo si želeli razviti ekipo, pomagati mladim dirkačem in hkrati imeti doma en tak vrhunski dirkalnik. Preizkusili ga bomo šele dan pred dirko. Avtomobil sicer že dokaj dobro poznam, dobil pa je tudi najnovejšo specifikacijo in zato tudi nestrpno čakam na začetek relija in letošnje sezone. Ajdovščina in Vipava bosta zagotovo spet dobri gostiteljici, saj je bilo vzdušje tu že lani enkratno,« pred relijem pravi slovenski favorit Turk, ki vsaj med Slovenci ne bi smel imeti resnega tekmeca. Na startu bo sicer izkušeni Darko Peljhan (mitsubishi lancer EVO9), poleg Turka in Peljhana pa je kandidat za stopničke tudi Grega Premrl (citroën DS3 R3T). Med prijavami izstopajo številni dirkalniki razreda R2 (dvokolesni pogon). Peugeotov avtomobil imajo Igor Žbogar, Jernej Fakin, Borut Bratina in Denis Mrevlje, s citroënom C2 se je okrepil Marko Grossi. Na reli sta se prijavila tudi Claudio De Cecco (peugeot 208 R5), večkratni zmagovalec relija v Novi Gorici, in odlični Avstrijec Andreas Aigner. Nekdanjega svetovnega prvaka v razredu PWRC na reli predvidoma vendarle ne bo. Prvo dejanje relija bo danes zvečer po ulicah Ajdovščine, v soboto pa bo na sporedu še osem (štiri različne) hitrostnih preizkušenj. Dopoldne bo izstopala tehnično zahtevna preizkušnja na Predmeji, popoldne pa preizkušnja v Velikih Žabljah z znamenitimi drsečimi ovinki. Letos je na sporedu še šest relijev, ki bodo šteli za točke DP: Velenje (26.-27. maj), Železniki (30. junij-1. julij), Friuli Venezia Giulia, Italija (27. avgust; rezervni termin), Nova Gorica (8.-9. september), reli Croatia, Hrvaška (29. september-1. oktober), reli Idrija (28.-29. oktober)
 

Deli s prijatelji