MOTO GP

Pedrosovo maščevanje za nesrečo v Aragoniji

Objavljeno 14. oktober 2013 19.29 | Posodobljeno 14. oktober 2013 19.30 | Piše: Damir Gorjanc

Na dirki motociklistov za veliko nagrado Malezije je Dani Pedrosa zmagal tretjič v sezoni.

SEPANG – V Maleziji je dirkače motociklističnega razreda motoGP spremljalo sončno vreme, ki je tokrat posvetilo tudi na Danija Pedroso (Honda). Po nesrečnem padcu na prejšnji dirki v Aragoniji se je vrnil močnejši in suvereno opravil z Marcom Marquezom na drugi hondi in še enim rojakom Jorgejem Lorenzem, ki se je na yamahi lahko le nekaj krogov upiral vodilnima. »Dober občutek se je vrniti na vrh. Sploh potem, ko sem ostal brez točk v Aragoniji. Za mano ni ravno lahek teden, a v Sepang smo se vrnili boljši kot kadar koli. To je zmaga zame in moje navijače. Lahko bi zmagal že v Aragoniji,« je z očitajočim prizvokom na račun Marqueza po dirki povedal Pedrosa. Spomin na trk, ob katerem mu je mlajši rojak pokvaril sistem za nadzor zdrsa pogonskega kolesa, kar je botrovalo padcu, je še kako živ, zato Pedrosa komajda premore spregovoriti kakšen stavek z moštvenim tekmecem.

Prvih nekaj krogov je spominjalo na dirke v šibkejših razredih, saj so bili tekmovalci do petega mesta razporejeni skorajda drug ob drugem. Lorenzo je s četrtega mesta povedel pred Pedroso, ki je kvalifikacije končal za njim. Na tretje mesto je s prvega padel Marquez, za njim pa se je peljal Valentino Rossi (Yamaha), ki je celotni konec tedna nakazoval, da se lahko pelje med prvimi tremi tudi na kvalifikacijah, kjer je končal na drugem mestu. Štrene je mešal še vedno neugodni Alvaro Bautista (Honda), ki je Rossija celo prehitel, a mu je ta vrnil že čez nekaj ovinkov in si povrnil četrto mesto. Dvoboji v slogu šibkejših razredov so se razplamteli v prvi polovici dirke, ko je prehitevanje Lorenza najprej uprizoril Pedrosa. Samooklicani Črni mambi (Lorenzo) se je za hrbet prikradel Marquez ter ga tudi prehitel, vendar ni šlo vse gladko. S Črno mambo tokrat ni bilo šale, saj je vrnil Marquezu milo za drago in si prilastil drugo mesto. Mladi supertalent je poskusil znova in drugo mesto je spet pripadlo vodilnemu v skupnem seštevku točkovanja za naslov prvaka. Črna mamba je svoje strupnike zapičila v Marqueza, ko mu je v novem prehitevanju dobesedno pripeljala v bok na silo, na dotik. S tem je dal novincu v najmočnejšem razredu vedeti, da se lahko tudi sam pelje na robu in še čez. Zadnje prehitevanje, ki je bilo tokrat v režiji Marqueza, je gnalo Lorenza na rob steze, kjer je komajda še odpeljal po asfaltu. Znova je odkimaval z glavo kot ničkolikokrat doslej, vendar tokrat brez zamer, saj je Marquezu stisnil roko že med vožnjo v častnem krogu ter pozneje še pod odrom za zmagovalce. Lorenzo po dvobojih ni kritiziral tekmecev, temveč je vzroke iskal drugje: »Danes se v tej vročini nismo mogli kosati z najboljšima. Na začetku nismo bili slabi, vendar bolj, kot so obrabljene pnevmatike, težje je slediti hondama. Po polovici smo izgubili tudi nekaj pospeševanja, zato je tretje mesto zame uspeh.«

Samo 12 krogov je bila dolga preizkušnja v razredu moto2, saj so po hudi nesreči, ki jo je povzročil Axel Pons, z dirko kar krepko zamujali. Sedem krogov krajšo dirko je Esteve Rabat v svojo korist obrnil že na začetku, v ozadju pa sta izjemen dvoboj za drobtinice uprizorila Pol Espargaro in Tomas Luthi. Espargaroja tako le še devet točk loči od vodilnega v skupnem seštevku, Britanca Scotta Reddinga. V moto3 je zmagal Španec Luis Salom pred rojakom Alexom Rinsom in Portugalcem Miguelom Oliviero. V skupni razvrstitvi ima Salom 14 točk prednosti pred Rinsom. Že to nedeljo bodo najhitrejši motocikli hrumeli v Avstraliji.

Deli s prijatelji