ZMAGA

Pedrosa najboljši v plesu po dežju

Objavljeno 20. maj 2013 14.57 | Posodobljeno 20. maj 2013 14.57 | Piše: Damir Gorjanc

Svetovni prvak Jorge Lorenzo spet ni imel svojega dne, končal je na skromnem sedmem mestu.

Španec Dani Pedrosa je pridirkal do druge zmage v sezoni (foto: Reuters).

LE MANS – Deževne razmere in razmočeno stezo v francoskem Le Mansu je na dirki motociklistov v razredu motoGP z drugo zaporedno zmago najbolje izkoristil 27-letni Španec Dani Pedrosa, ki zdaj vodi tudi v skupni razvrstitvi: »Zame je bila to odlična dirka. Na začetku, ko smo vsi nekoliko tipali podlago je bilo težko nadzirati motocikel zaradi slabega oprijema na mokri podlagi, pozneje pa sem po nekaj dvobojih z Andreo Doviziosom, ko sem prevzel vodstvo, odpeljal v svojem ritmu do konca.« Z nekaj manj kot petsekundnim zaostankom je v cilj pripeljal odlični Cal Crutchlow, ki se je po nekaj nestanovitno odpeljanih dirkah končno veselil požirka opojnega šampanjca. Crutchlow, ki je s svojim padcem na četrtem treningu skorajda ogrozil svoj nastop na dirki, je po svojem najboljšem dosežku v razredu motoGP povedal: »Odličen je občutek, ko se uvrstiš na stopničke, vesel sem zase in za svojo ekipo. Težko se je bilo vrniti na vrh po včerajšnjem groznem padcu, na koncu pa sem se kar malce tresel, ko sem na tabli ob ciljni ravnini zagledal sporočilo, da je le nekaj metrov za menoj že Marc,« ni bilo lahko Britancu, saj sta mlademu Špancu Marcu Marquezu, novincu v najmočnejšem razredu, zmanjkala le krog ali dva, pa bi drugo mesto splavalo po vodi. Veselje ob zvokih španske himne je vseeno prevevalo tudi Marqueza, za katerega je bila to že četrta zaporedna uvrstitev na zmagovalni oder: »Z GP-motociklom se še nisem peljal po tako mokri podlagi, kar mi je na začetku povzročalo veliko preglavic, vendar sem kmalu spoznal, da lahko vozim hitreje. V zadnjem krogu je bil na dosegu tudi Cal, vendar sem se zadovoljil s tretjim mestom.«

Rossi v pesku
in brez točk

Razmočena steza, ki je bila iz kroga v krog bolj suha, je sprva strnila dirkače, prvih je ločilo zgolj par sekund. V tretjem krogu je Pedrosa gladko šinil mimo rojaka Jorgeja Lorenza, dva kroga pozneje pa še mimo vodilnega Italijana Doviziosa. Ko je že vse kazalo, da bo dirkač Honde le še povečeval svojo prednost je v enem izmed ovinkov zapravil več kot sekundo in pol prednosti, na čelo pa je spet prišel Dovi, ki je dokazal, da je več kot odlično nadomestil slavnejšega rojaka Valentina Rossija v sedlu rdečega motocikla pri Ducatiju.

V osmem krogu se je začela kalvarija aktualnega svetovnega prvaka Lorenza, prehitevali so ga vsi po vrsti. Ko se je svet podrl užaljencu predhodne dirke – končal je na sedmem mestu – se je začela pot navzgor za komaj 20-letnega Marqueza. Super talent je v zadnjih dveh tretjinah dirke, ko si je s stezo podal roko, uprizoril pravi stampedo. Več kot sekundo hitrejši časi odpeljanega kroga v primerjavi z drugimi so pomenili preboj na vrh. Pedrosa je medtem prišel mimo Dovija v vodstvo, Crutchlow pa je smuknil pred Rossija na tretje mesto, in ko se je idealna linija že skoraj osušila, je sledil padec Nemca Stefana Bradla, trenutek pozneje pa je prednjo kolo vzelo še Rossiju, ki je končal v pesku, vendar sta oba kljub temu končala dirko, a brez osvojenih točk. Pedrosa si je medtem nabral debelih pet sekund prednosti in je lahko mirno odpeljal do zmage.

V razredu moto2 je svojo prvo zmago dosegel Scott Redding. Drugi je bil po spletu srečnih okoliščin Mika Kallio, ki je sicer v 23. krogu napravil napako in zdrsnil za dve mesti, a so le trenutek zatem razobesili rdeče zastave za prekinitev dirke zaradi močnega naliva, zato so obveljali rezultati prejšnjega odpeljanega kroga. Tretji je bil pred prekinitvijo Xavier Simeon, v pesku pa sta končala Thomas Lüthi in Nicolas Terol. V razredu moto3 so prevladovali španski dirkači. Maverick Vinales je slavil že drugič zapored, za njim pa sta se v cilj pripeljala Alex Rins in Luis Salom. Dirkači se zdaj selijo v italijanski Mugello, kjer bo 2. junija peta dirka sezone.

Deli s prijatelji