MOTO GP

Pedrosa kot v transu do zmage v dnevni sobi doktorja Rossija

Objavljeno 12. september 2016 13.20 | Posodobljeno 12. september 2016 13.21 | Piše: Damir Gorjanc

Valentino Rossi je na veliki nagradi San Marina ostal brez zmage. Vrh je osvojil Španec Dani Pedrosa, ki je prekinil pet dirk dolg post brez stopničk.

Doktor med svojim obredom pred dirko. Foto: Damir Gorjanc

Na veliki nagradi San Marina je dvorišče Valentina Rossija (Yamaha) po svoje preuredil Dani Pedrosa (Honda), ko je z osmega startnega položaja pridivjal do zmage. Italijan Rossi se je moral tako na domači stezi, ta nosi ime po Marcu Simoncelliju, zadovoljiti z drugim mestom, tretji je bil njegov moštveni kolega pri Yamahi, Španec Jorge Lorenzo, najhitrejši v kvalifikacijah, četrto mesto pa je zasedel Pedrosev moštveni kolega Marc Marquez, ki je s tem obdržal vodstvo v svetovnem prvenstvu.

V spomin na Marca

Pred dirko so odgovorni s krovne organizacije DORNA upokojili številko 58, ki jo je na svojem motociklu vozil preminuli Marco Simoncelli. Številke Super Sica si tako ne bo mogel nadeti nihče v motociklistični karavani. Pedrosa je postal še osmi različni zmagovalec v letošnji razburljivi sezoni, ki se bo nadaljevala čez 14 dni v Aragoniji.

Dobri občutki

Potem ko zadnjih pet dirk Pedrosa sploh ni stopil na oder za zmagovalce (kar je njegov najdaljši niz od debija v razredu do 125 cc), je tokrat v obup spravil trume navijačev, odetih v rumeno, in se zavihtel na sam vrh. »Dobro sem se počutil celotni konec tedna, razen v kvalifikacijah. Imel sem nekaj močnih točk na dirkališču, kjer sem pridobil čas v primerjavi z drugimi. Osredotočil sem se na ritem, ki je bil konsistenten od začetka do konca,« je bil Pedrosa presrečen ob analizi po vrnitvi med sveto trojico. Dirkaški doktor se je domačemu občinstvu odkupil z drugim mestom, s tem pa se je še malo bolj približal vodilnemu v skupnem seštevku Marcu Marquezu. »Drugo mesto na tej meni posebni dirki je razočaranje, vendar je bil Dani tokrat prehiter. Imel je boljši ritem. Še enkrat hvala navijačem za neverjetno podporo,« se je opravičeval vidno razočarani doktor. Pred stotisočglavo množico je na tretjo stopničko zakoračil osovraženi Jorge Lorenzo (Yamaha), ki mu ni bilo lahko ob koncertu neprimernih žvižgov.

Lorenzo Baldassarri (Kalex) je zmagovalec dirke svetovnega motociklističnega prvenstva za veliko nagrado San Marina v Misanu v razredu moto2. Devetnajstletni italijanski dirkač je za krstno zmago in največji uspeh v karieri premagal Španca Alexa Rinsa (Kalex), tretje mesto je pripadlo Japoncu Takaakiju Nakagamiju (Kalex). Francoz Johann Zarco (Kalex) je s četrtim mestom ubranil vodstvo v skupnem seštevku svetovnega prvenstva v moto2. Enaindvajsetletni Južnoafričan Brad Binder (KTM) je zmagovalec motociklistične velike nagrade San Marina v najšibkejšem motociklističnem razredu letos ter še druge po vrsti, potem ko je prejšnjo nedeljo slavil na dirki za veliko nagrado Velike Britanije v Silverstonu. Binder je ohranil vodstvo v skupnem seštevku prvenstva. Drugi je bil Italijan Enea Bastianini (Honda), ki je skočil tudi na drugo mesto v skupnem seštevku, tretji je bil Španec Joan Mir (KTM).

Bitka Vinalesa in Marqueza

Dirka je bila napeta in zanimiva. Črna mamba se je na startu že kar tradicionalno izstrelila s svojega prvega startnega položaja v vodstvo, Rossi pa je reševal bolj ponesrečen začetek, ko mu je s tretjega mesta ob bok pripeljal Maverick Vinales (Suzuki). Dirkaški doktor se je v drugem od 28 krogov odločil, da tokrat navijačev ne bo pustil razočaranih, zato se je skozi priprta Lorenzova vrata splazil v vodstvo. Potrpljenje za Vinalesom, zmagovalcem prejšnje dirke, je izgubljal Marquez in poskušal najprej s silo priti mimo, nato pa mu je to v drugem poskusu tudi uspelo. Vinales ni želel popustiti, zato je s prednjo pnevmatiko zadel Marquezovo zadnjo in kmalu bi oba končala v pesku. Očitno je to mlademu Špancu, ki bo naslednjo sezono presedlal k Yamahi, podrlo ritem, saj ni dolgo vozil niti pred Pedroso, ki se je vrnil iz stanja hibernacije, ter po polovici dirke odslovil še Marqueza na tretji poziciji. Ducat krogov pred ciljem je bil Pedrosa neizprosen še do moštvenega tekmeca, ko je začel topiti Italijanovo sekundo in pol prednosti. Vozil je kot v transu in se sedem krogov pred ciljno črto odločil, da vdre na doktorjevo zabavo. Prehitevalnih manevrov se je očitno učil pri moštvenem tekmecu, saj je bil malce posiljen manever očitno edina možnost za preboj mimo za trenutek nezbranega in počasnejšega Rossija, to pa je pomenilo, da je gospodar Misana postal Španec.

Deli s prijatelji