MOTO GP

Pedrosa izkoristil padec Lorenza

Objavljeno 12. november 2012 08.04 | Posodobljeno 12. november 2012 08.04 | Piše: Damir Gorjanc

Novi svetovni prvak Jorge Lorenzo je sezono končal s padcem, Valentino Rossi že na testiranju.

Jorge Lorenzo jo je pri padcu v Valencii odnesel brez poškodb (foto: Reuters).

VALENCIA – Zvok motociklov je potihnil, garaže so zaprle vrata, ugasnile so luči, končala se je še ena razburljiva sezona motociklistov v razredu motoGP. Dirko za prestiž, saj je bil prvak znan že dirko pred koncem, je v Valencii po startu s pit lana dobil Dani Pedrosa. Za solze v očeh v tovarniški ekipi Yamahe je z drugim mestom poskrbel Kacujuki Nakasuga, ki je v sedlu zamenjal poškodovanega Bena Spiesa. Še zadnjič v karieri pa je pokal v roke prevzel zdaj že upokojeni Casey Stoner.

Menjava motocikla

Po odpeljanem krogu za ogrevanje so dirkači na deloma suhi stezi zapeljali na svoja kvalifikacijska mesta, kralj kvalifikacij Pedrosa pa se je odločil zapeljati v garaže po motocikel s pnevmatikami in nastavitvami za suho stezo. »V zadnjem ovinku ogrevalnega kroga sem se odločil zamenjati motocikel, čeprav sem si želel privoziti nekaj prednosti na pnevmatikah za mokro stezo. Odločitev se je izplačala,« je pojasnil Pedrosa, ki je moral tako dirko začeti iz linije, ki označuje konec garaž.

Jorge Lorenzo, drugi iz kvalifikacij, je imel prosto pot, ki pa je ni izkoristil, saj so ga na mokri stezi prehiteli Aleix Espargaro, Andrea Dovizioso, Casey Stoner in Valentino Rossi, ki je začel z 11. mesta. Lorenzo je počasi le ujel ritem in po odhodu preostalih dirkačev po rezervne motocikle prešel v vodstvo. Pedrosa se je medtem do petega kroga z zadnjega mesta prebil na drugo in se spustil v lov za edinim ubežnikom. Prednost petih sekund Lorenza se je hitro topila in kmalu sta bila drug ob drugem. Pedroso so najhitrejši časi krogov z vožnjo na meji skorajda stali uvrstitev, saj je v enem izmed ovinkov podaljšal po asfaltirani izletni coni, prednost vodilnega pa je spet narasla na pet sekund. Svetovni prvak je poskušal ostati v ospredju, kjer pa ga je ob poskusu prehitevanja zaostalega za krog grdo streslo, odstop pa je začinil s pravo salto mortale. V napihnjenem kombinezonu je s pogledom na popolnoma uničeni motocikel jezen in razočaran zapustil prizorišče.

Pedrosa nato ni popuščal

Najbližji zasledovalec Cal Crutchlow je prav tako plačal davek nezbranosti in končal v pesku. Zdaj se je na drugem mestu vozil Nakasuga, za njim pa sta bitko bila Alvaro Bautista in Stoner, ki je Španca prehitel krog pred koncem dirke. Rossi, ki ga že danes in jutri čakajo testiranja pri novem starem delodajalcu, je bil s krogom zaostanka deseti.

Tako kot v razredu motoGP je bilo v boju za naslov prvaka razreda moto2 vse odločeno že dirko poprej. Dirko za prestiž je na mokri stezi na podoben način kot Pedrosa dobil Marc Marquez, ki je po kazni začel z zadnjega mesta. Do tretjega ovinka jih je pridobil 20 mest, do polovice dirke je pripeljal do tretjega mesta, prehitel Nicolasa Terola, dva kroga pred koncem pa je odplaknil še Juliana Simona. Zmage v razredu moto2 se je veselil Danny Kent, ki je v zadnjem krogu opravil s Sandrom Cortesejem, z minimalnim zaostankom pa je tretje mesto pripadlo Zulfahmiju Hajrudinu. Kljub odhodu Slončka in medsezonskem odmoru bo pestro že danes in jutri, ko bosta Rossi in Marquez preizkušala motocikle, ki jih bosta v najelitnejšem razredu vozila prihodnjo sezono. Rossi bo naslov lovil z Yamaho, Marquez pa bo obul Stonerjeve čevlje. Da mu le ne bodo preveliki.

Končni vrstni red voznikov v 
svetovnem prvenstvu razreda motoGP:


1. Jorge Lorenzo (Špa, Yamaha) 350

2. Dani Pedrosa (Špa, Honda) 332

3. Casey Stoner (Avs, Honda) 254

4. Andrea Dovizioso (Ita, Yamaha) 218

5. Alvaro Bautista (Špa, Honda) 178

Deli s prijatelji