FORMULA 1

Ogrožena VN Bahrajna?

Objavljeno 16. april 2013 11.30 | Posodobljeno 15. april 2013 22.59 | Piše: M. U.

Fernando Alonso se ne precenjuje v boju za letošnji naslov prvaka v formuli 1.

Fernando Alonso, Ferrari (Španija)

ŠANGHAJ – Fernando Alonso si ne dela iluzij o možnostih za naslov prvaka v letošnjem prvenstvu formule 1, čeprav je z nedeljsko zmago v Šanghaju končal niz 12 dirk brez prvega mesta. »Ta uspeh, ob drugem mestu v Avstraliji, kaže, da imamo letos tekmovalen dirkalnik. Pri Ferrariju delamo v pravi smeri, vedno biti v boju za stopničke,« je zadovoljen Španec, ki je na drugi dirki v Maleziji odstopil. Pri vzpetem konjičku prepričljiva zmaga na Kitajskem vzbuja upe, da bi lahko v letošnji sezoni spet osvojili posamično prvo mesto, nazadnje se je to zgodilo, za Ferrari daljnega leta 2007, prvi je bil Finec Kimi Räikkönen. »Ker na začetku sezone nihče ne prevladuje, je vse izjemno zanimivo, čeprav se zavedamo, da smo odvozili šele tretjo dirko,« navrže dvakratni svetovni prvak iz Asturije, ki ga, in seveda tudi druge, konec tedna čaka velika nagrada Bahrajna. V skupnem seštevku svetovnega prvenstva vodi Sebastian Vettel z 52 točkami, Räikkönen zaostaja za tri, Alonso pa za devet točk.

A prireditelji naslednje dirke v Bahrajnu imajo resne težave

Po političnih demonstracijah za večjo demokracijo konec tedna, ki so jih zaznamovale številne eksplozije, najmočnejša je bila, ko je razneslo kanister bencina v ukradenem avtomobilu v finančnem središču prestolnice Manama, je notranje ministrstvo obljubilo, da bo povečalo stopnjo varnosti za gostitev cirkusa formule ena tako dirkačev, moštev kot gledalcev. Demonstracije šiitske večine prebivalstva proti sunitski vladavini kraljevino pretresajo že več kot dve leti, tarča je lahko tudi velika nagrada Bahrajna, proti kateri so se tudi uprli demonstranti. Šef formule 1 Bernie Ecclestone vsaj javno ni zaskrbljen, čeprav je bila dirka leta 2011 zaradi protestov odpovedana, lani pa so jo kljub demonstracijam izpeljali brez incidenta, saj so se uporniki izognili puščavskemu dirkališču Sahir. »Kaj, protestirajo? Nisem vedel,« se Ecclestone celo dela naivnega.

Nemški izdelovalec avtomobilov Porsche pa je včeraj zanikal vest, da naj bi v prihodnosti v njihovem športnem programu tekmoval Avstralec Mark Webber. Ta in Vettel se namreč od Nemčevega ignoriranja Red Bullovih moštvenih ukazov v Maleziji, to mu je prineslo zmago, ker je lastnovoljno prehitel Webbra, gledata kot pes in mačka. Nemški Bild poroča, da sta 36-letni Avstralec in Porsche uskladila podrobnosti triletne pogodbe od prihodnjega leta naprej.

Deli s prijatelji