10. PREIZKUŠNJA

Ogierju reli po Avstraliji

Objavljeno 15. september 2013 14.03 | Posodobljeno 15. september 2013 14.03 | Piše: STA, A. L.

Zmaga ni bila dovolj za predčasno zmagoslavje v seštevku prvenstva.

Sebastien Ogier.

BRISBANE – Sebastien Ogier (VW polo) je zmagovalec relija po Avstraliji, desete preizkušnje svetovnega prvenstva. Francoski voznik, ki ga mnogi označujejo za naslednika slovitega rojaka, devetkratnega svetovnega prvaka Sebastiena Loeba, je bil najhitrejši na treh etapah relija. Zmaga pa še vedno ni bila dovolj za predčasno zmagoslavje v seštevku prvenstva.

Razplet na vrhu pričakovan

Ogier je vodil že po petkovi in sobotni, prvi in drugi etapi relija po Avstraliji, ki poteka na vzhodu najmanjše celine na obalnem območju Coffs Harbour, ter dobil še šesti reli letos. Glede na prepričljivo predstavo, Francoza sta v Avstraliji dobila 17 hitrostnih preizkušenj od 22, je bil razplet na vrhu pričakovan, dogajanje prav v zadnjih trenutkih relija pa je odložilo odločitev o svetovnem prvaku. Ogier si je skupaj z rojakom Julienom Ingrassio za prepričljivo zmago zagotovil minuto in 32 sekund naskoka pred belgijsko posadko s fordom fiesto ter dve minuti in dve sekundi prednosti pred finsko posadko Mikko Hirvonen in Jarmo Lehtinen za volanom citroena DS3. V zadnji etapi je pravi podvig uspel prav belgijski posadki. Tretjeuvrščeni pred zadnjimi šestimi preizkušnjami so nazadnje prehiteli Finca s citroenom, ki sta imela težave z izpraznjeno zračnico, in pristali tik za zmagovalcema. Belgijca sta tako ohranila drugo mesto v skupnem seštevku prvenstva, odločitev o novem svetovnem prvaku pa preložila na naslednjo preizkušnjo v Franciji.

Oktobra reli po Alzaciji

Devetindvajsetletni Ogier iz francoskega Gapa ima po izpeljanih desetih relijih 212 točk, drugouvrščeni Neuville pa 129, s čimer ima še vedno teoretične možnosti za naslov svetovnega prvaka tri relije pred koncem prvenstva. Naslednja postaja bo oktobra reli po francoski Alzaciji. Tretjeuvrščeni v skupnem seštevku Finec Jari-Matti Latvala je že zapravil vse možnosti za boj za skupno zmago.

Razočaranje

»Če bi izbrisali samo nekaj minut pred koncem relija, bi bil naslov svetovnega prvaka že moj. Težave Hirvonena je seveda nemudoma izkoristil Thierry in se pognal na drugo mesto. Sem razočaran, ampak tako je v tem športu. Na tak scenarij smo bili pripravljeni, vendar pa je še vedno škoda, da se je na koncu res tako razpletlo. Ples točk, po zaključku finalne etape so mi povedali, da je šlo le za točko, je bil tako na strani Belgijca, moral bom še malce potrpeti. Naslova pa ne nameravam več izpustiti iz rok,« je po koncu relija povedal Ogier.

Deli s prijatelji