MOTO GP

Odpisani Italijan zasenčil konkurenco

Objavljeno 16. avgust 2016 11.23 | Posodobljeno 16. avgust 2016 11.24 | Piše: Damir Gorjanc

Na deseti tekmi sezone motoGP sta se na vrh zavihtela voznika italijanskega Ducatija.

Andrea Iannone.

SPIELBERG – Dirka motociklistične serije motoGP za veliko nagrado Avstrije se je po dolgih 19 letih vrnila na stezo med gozdove Spielberga. Leta 1997 je skoraj nepremagljivi Avstralec Mick Doohan slavil zadnjo zmago na avstrijskih tleh, potem pa so se vrata dotrajanega dirkališča zaprla. Prenovljeno in sodobno dirkališče bo ostalo v najlepšem spominu ekipi Ducatija, ki je v letu 2016 prvič zmagala. Andrea Iannone in njegov moštveni tekmec ter soimenjak Dovizioso sta na enem najhitrejših dirkališč na koledarju letela skozi ovinke. V deželi Red Bulla sta res dobila krila, saj so jima na že tako formuli podoben motocikel nataknili še ene aerodinamične dodatke. Motiv več je imel zagotovo iz Ducatija odslovljeni Iannone, ki bo prihodnje leto jahal suzukija. Zmage ni hotel izpustiti iz rok. Tudi zato, da bi dokazal, da so iz rok spustili napačnega. Dovi se je pripeljal na drugo mesto in z dvojno zmago so pri bolonjskem moštvu zaključili sanjski konec tedna, oddahnil pa se je tudi šef Gigi Dall'Igna. »Letos smo bili velikokrat blizu zmagi, a se je ta vedno izmuznila. Iz Avstrije gremo razbremenjeni. Pred dirko smo se pogovorili z obema dirkačema in jima razložili, da tokrat na stezi nihče ne sme narediti neumnosti, saj bi se lahko ta zmaga izmuznila iz rok. Do konca sezone lahko pokažemo, da ta uspeh ni bil naključen,« je bil jasen Dall'Igna

Rossiju prekipelo

Na tretjem mestu se je po slabših rezultatih na zadnjih dirkah ponovno znašel Jorge Lorenzo (Yamaha), ki je v skupnem seštevku malenkostno zmanjšal zaostanek za vodilnim v skupnem seštevku Marcom Marquezom (Honda), ki je bil z izpahnjeno ramo peti. Če bi zmagal, bi se s 54 zmagami na večni lestvici na šestem mestu izenačil z Doohanom, ki si je v živo ogledal nedeljske dvoboje. Valentino Rossi (Yamaha), ki je leta 1997 v razredu do 125 kubičnih centimetrov na tem dirkališču kot edini že vozil, se je uvrstil na četrto mesto. Čeprav legendarna številka 46 ni bila na zmagovalnem odru, je bil glavni igralec v zakulisni dramski predstavi. Po odpeljanih kvalifikacijah je počilo v garaži njegovega moštva Sky racing team VR46 v razredu moto3. Romano Fenati, tretji v skupnem seštevku, je namreč večkrat kršil moštveno disciplinsko pravilo, zato ga je Rossi poslal domov. Šef moštva Angelo Nieto je pojasnil, da se to ni zgodilo nenadoma: »Imamo takšna pravila, da lahko dirkač dobi dve opozorili, ko pa dobi tretje, nastane problem. Fenati je izjemen talent in okoli njega smo nameravali prihodnje leto graditi moštvo moto2, zdaj pa verjetno ne bo tako,« so v Rossijevem taboru požugali Fenatiju. V petek se že začenjajo prvi prosti treningi pred dirko v Brnu in veliko presenečenje bo, če se bo na Češkem znašel tudi Fenati, je povedal dirkaški doktor.

Predstavitev KTM

Domače dirkališče pa so za predstavitev motociklov za prihodnjo sezono izbrali pri KTM. Z rdečim bikom polepljen motocikel so predstavili v medijskem centru, v naslovnih vlogah pa sta se znašla direktor KTM skupine Stefan Pierer in izvršni direktor Dorne Carmelo Ezpele. »Pred skoraj dvema letoma smo sklenili, da bomo primorani v pridružitev GP, ko postanemo številka ena na prodajnem trgu Evrope. Da bi bili sprejeti na najvišjem nivoju, moramo biti udeleženi v motoGP, formuli 1 motociklističnega dirkanja. Dirkanje je naša filozofija in motivacija, želimo si zmagovati, moje sanje pa so naslov prvaka elitnega razreda,« so povedali v KTM. O tehničnih detajlih se niso razgovorili, vprašanjem novinarjev pa so se izvijali kot kakšna kača, češ da bodo spregovorili na stezi. 

Francoz in Španec

Francoz Johann Zarco (Kalex) je zmagal v razredu moto2. Drugo mesto je osvojil Italijan Franco Morbidelli, tretje pa Španec Alex Rins. Španski motociklist Joan Mir (KTM) je bil najhitrejši v razredu moto3. Osemnajstletnik je prvič zmagal, za seboj pa je pustil drugega Južnoafričana Brada Binderja (KTM), vodilnega v skupnem seštevku, in Italijana Eneo Bastianinija (Honda).

Deli s prijatelji