NAJBOLJŠI

Odpira si vrata v raj

Objavljeno 25. september 2013 14.52 | Posodobljeno 25. september 2013 14.54 | Piše: Gregor Pavšič

Klemen Gerčar iz Prevoj pri Domžalah je najboljši motokrosist na svetu v razredu MX3.

Triindvajsetletni Klemen Gerčar želi še napredovati. Foto: Goran Krošelj

PREVOJ PRI DOMŽALAH – Klemen Gerčar je na prvi pogled povsem vsakdanji mladenič iz Prevoj pri Domžalah, ki pa je zaupal v svoje sanje in svetu motokrosa posvetil dobršen del življenja. »Kot štiriletnega otroka me je oče zastrupil z motokrosom. Pozneje je bil čas za šolo, v zadnjih petih letih pa sem se povsem osredotočil na dirkaško kariero,« pravi 23-letni dirkač, ki je po zaporednih uspehih v državnem prvenstvu napredoval na evropsko raven, lani v Orehovi vasi prvič zmagal na dirki za svetovno prvenstvo in letos s tremi zmagami postal svetovni prvak v razredu MX3. »Na zadnjih dirkah je bilo precej napeto. Glavna tekmeca sem moral vseskozi nadzirati in kakšno vožnjo odpeljati tudi taktično. V odločilnih trenutkih se nisem predal. Toda dirke so bile izenačene, na vsaki je bilo v igri za zmago vsaj pet voznikov,« se je odločilnih dirk svetovnega prvenstva spominjal Gerčar, ki je z naslovom še nadgradil lanski mladinski svetovni naslov Tima Gajserja in prejšnje mednarodne uspehe Romana Jelena, Saša Kraglja in preostalih najboljših slovenskih motokrosistov.

Ob nakupu motorja ima še 50 tisočakov stroškov

»Razmere za motokros se tudi v Sloveniji nekoliko izboljšujejo. Imamo nekaj poligonov, kjer se lahko mladi naučijo vožnje z motorjem. Žal nimamo profesionalnih ekip, ki bi pomagale pri razvoju dirkačev in preboju na višjo raven. Jaz imam zdaj srečo, da vozim za češko ekipo, ki mi vsaj zagotavlja Yamahin 450-kubični motor,« razlaga Gerčar in poudarja precej visoke stroške za udejstvovanje na največjih dirkah. Iz svojega žepa mora s pomočjo pokroviteljev kriti stroške trenerjev, vseh potovanj in zimskih priprav. Takrat je tudi do tri mesece na Sardiniji. Znesek cele sezone, v katero torej motor ni vključen, se gibljejo od 40.000 do 50.000 evrov.

Zelo pomembna je tudi fizična pripravljenost, saj mora imeti dirkač veliko moči in vzdržljivosti, pomembni sta tudi pravilna koordinacija in seveda hladna glava. Dirke so dolge 45 minut, med njo pa se srčni utrip giblje med 180 in 200 udarci na minuto. Z naslovom svetovnega prvaka je trenutno najboljši slovenski motokrosist prebil led in pridobil samozavest. Osvojil je razred MX3, toda že gleda proti naslednji sezoni in želenemu preboju v elitni razred MXGP. Tam se bodo stroški vsaj še podvojili.

»Začetne pogovore z nekaterimi ekipami sem že opravil, veliko pa bo odvisno tudi od srečanja z vodilnimi pri Hondi. Naslov svetovnega prvaka bi mi moral odpreti kakšna vrata. Morda bo že več znanega konec meseca po dirki za pokal narodov v Nemčiji. Zelo zadovoljen bom s sedežem v kakovostni poltovarniški ekipi,« napoveduje Gerčar, ki se želi prihodnje leto redno uvrščati med najboljšo petnajsterico, leta 2015 pa bi rad napadel tudi že najboljšo elitno deseterico motokrosistov. Takrat bo dirkal z ramo ob rami z Italijanom Tonyjem Cairolijem, petkratnim zaporednim svetovnim prvakom elitnega razreda.

 

Deli s prijatelji