OKREPITEV

Ob Rossiju bo Vinales

Objavljeno 20. maj 2016 12.05 | Posodobljeno 20. maj 2016 12.06 | Piše: Damir Gorjanc

Pri Yamahi so potrdili podpis pogodbe s španskim motociklistom Maverickom Vinalesom.

Maverick Vinales letos še na suzukiju, potem bo jezdil na yamahi. Foto AP

Vse poti tokrat ne vodijo v Rim, temveč v Mugello, kjer bo na sporedu šesta dirka svetovnega prvenstva motociklistov v razredu motoGP. Da bo napeto tudi pod toskanskimi griči, ni dvoma, saj vodilno trojico Jorgeja Lorenza (Yamaha), Marca Marqueza (Honda) in Valentina Rossija (Yamaha) v boju za naslov prvaka loči zgolj 12 točk. Še nedavno je bilo napeto in mistično tudi v garažah, ko so dirkači in moštva skrbeli, da se je dvigal prah zaradi prestopov najbolj vročih dirkačev in praznih sedežev motociklov. Dani Pedrosa (Honda) je utišal vse, ki so namigovali, da bi bil lahko v naslednji sezoni pribočnik Valentina Rossija pri Yamahi. Španec, ki je moštvu zvest že vse od začetka kariere in bo v Toskani odpeljal svojo 250. dirko, je naznanil: »Zelo sem zadovoljen, da sem v Italijo prišel z obnovljeno pogodbo s Hondo in bom lahko nadaljeval delo v moštvu, ki ga poznam in mu zaupam. S tem bom lahko svoje misli usmeril le na stezo. Steza v Mugellu je zelo specifična, zelo hitra z dolgimi ovinki, zato bo najpomembneje najti prave nastavitve in oprijem.« Izmed vseh Hondinih dirkačev ima Pedrosa na svojem računu največ uvrstitev na zmagovalni oder, kar 142, dosegel je tudi 51 zmag, a mu nikoli niso prinesle naslova prvaka v najmočnejšem razredu.

Za Lorenza se že dolgo ve, da bo v prihodnosti branil Ducatijeve rdeče barve, iz Bologne pa so tudi razblinili dvome o tem, kdo bo drugi dirkač tovarniškega moštva. Andrea Dovizioso (Ducati) se je za Italijane izkazal kot najboljša izbira, s tem pa je sedež spodneslo Andrei Iannoneju (za zdaj še Ducati). Šef rdečega moštva Luigi Dall'Igna se je s težkim srcem odločil, koga ustoličiti na sedežu poleg Lorenza: »Ko imaš na razpolago takšna dirkača, se ni nikoli lahko odločiti, koga zadržati. Veseli smo, da se je Dovi odločil podaljšati pogodbo, po drugi strani pa mi je žal Iannoneja, ki je prispeval levji delež k razvoju motocikla. V prihodnje mu želim vse najboljše in storili bomo vse, da bo do konca sezone deležen enake podpore kot Dovi.«

Potem ko malokdo verjame, da bi se v primeru Marqueza, ki še nima podpisane pogodbe, zgodilo kaj dramatičnega (najverjetneje bo še naprej jahal hondo), se je zadnje dni vse vrtelo okrog Mavericka Vinalesa (Suzuki). Ta je sprejel vabilo Yamahe, kjer so včeraj potrdili vest, da je obetavni dirkač podpisal pogodbi za sezoni 2017 in 2018. Enaindvajsetletni Španec je lani prejel priznanje za novinca leta v razredu motoGP, leta 2013 je bil svetovni prvak v razredu moto3. Prav tako so vodilni ljudje Suzukija že sporočili, da so Vinalesu izjemno hvaležni za njegov prispevek pri razvoju njihovega motocikla GSX-RR ter da si bodo do konca letošnje sezone še naprej prizadevali za čim boljše rezultate. Pri Suzukiju seveda niso stali križem rok glede novega dirkača. Našli so ga kar v 26-letnem Iannoneju, ki so se mu za sodelovanje zahvalili pri Ducatiju. Italijan bo za japonsko moštvo dirkal naslednji dve sezoni.

Medtem pa Doktor Rossi ostaja nesporni kralj Mugella, saj je od leta 2002 do 2008 vseh sedem zaporednih zmag nanizal v najmočnejšem razredu, skupaj pa jih ima kar devet. Zadnja leta na najvišji stopnički zmagovalnega odra kraljujejo Španci. Lorenzo je v zadnjih šestih letih zmagal štirikrat, po enkrat pa Pedrosa in Marquez. Ali lahko Italijan preseka špansko prevlado in zadovolji množico svojih navijačev, ki na deseto zmago v Rossijevi dnevni sobi čakajo že dolgih sedem let?

 

Deli s prijatelji