FORMULA 1

Ob jubileju po naslov prvaka

Objavljeno 01. februar 2013 13.24 | Posodobljeno 31. januar 2013 21.53 | Piše: R. T.

Moštvo formule 1 McLaren praznuje 50 let dirkanja v elitnem tekmovanju.

Jenson Button, levo, in Sergio Perez ob novem McLarnovem dirkalniku MP4-28

WOKING – Začele so se predstavitve dirkalnikov formule 1 za svetovno prvenstvo 2013, ki bo startalo 17. marca v Avstraliji. Potem ko so to prvi storili v moštvu Lotusa, so včeraj v Wokingu predstavili nov model dirkalnika pri McLarnu, ki je stalnica v elitnem avtomobilističnem tekmovanju. Bolid za letošnjo sezono se imenuje MP4-28, še naprej ga poganja Mercedesov motor, z njim pa bosta dirkala stari hišni obraz Britanec Jenson Button in novinec Mehičan Sergio Perez, ki je za volanom črno-rdeče puščice zamenjal svetovnega prvaka iz leta 2008 Lewisa Hamiltona. Ta je odšel k moštvu Mercedesa.

Sergio Perez cilja na 1. mesto

»Barva dirkalnika je povsem enaka kot lani, zato bodo mnogi rekli, da je star model. Toda povem vam, da gre za povsem drug bolid. Pod kožo je zelo zelo drugačen. To je najboljši avto, kar smo jih kdaj ustvarili. Lani iz takšnih in drugačnih razlogov nismo mogli napasti naslova svetovnega prvaka, letos pa bomo šli v boj za lovoriko,« je novost optimistično predstavil 33-letni Button, ki je bil svetovni prvak leta 2009 v moštvu Brawn Grand Prix, lani pa je v razvrstitvi voznikov zasedel 5. mesto. Letos mu bo drzne načrte moštva poskusil izpolniti Mehičan Sergio Perez, ki ima za sabo dve sezoni v Sauberju. 23-letni Checo ima 37 startov v formuli 1 in je še brez zmage, vseeno pa je pred začetkom avanture v McLarnu prav nič skromno napovedal: »Moj cilj je osvojiti svetovno prvenstvo.«

Vsi v britanskem moštvu veliko pričakujejo od novega bolida, ki je v primerjavi z lanskim doživel nadgradnjo, ker pa se niso bistveno spremenila pravila, ga ni doletelo nič revolucionarnega. McLaren je v lanskem prvenstvu konstruktorjev zasedel tretje mesto za Red Bullom in Ferrarijem, Button in Hamilton sta skupaj dosegla sedem zmag. »Letos bomo dirkali za skupno zmago. Verjamem, da smo z Jensonom in Checom zelo dobro pripravljeni na novo sezono,« je v atriju futuristične tovarne v Wokingu ob umetnem jezeru, 37 kilometrov jugozahodno od Londona, dejal šef moštva Martin Whitmarsh. Odkritje dirkalnika MP4-28 ni pomenilo le napovedi sezone, temveč tudi začetek proslavljanja 50-letnice sodelovanja McLarna v najprestižnejšem oktanskem cirkusu.

Deli s prijatelji