VN AVSTRIJE

Nova Mercedesova prevlada, tokrat z zmago Rosberga

Objavljeno 21. junij 2015 17.56 | Posodobljeno 21. junij 2015 19.11 | Piše: STA, S. U.

Nico Rosberg je izkoristil slab start Lewisa Hamiltona in ponovno zmagal na dirki formule 1 za VN Avstrije v Spielbergu.

SPIELBERG – Nemec Nico Rosberg (Mercedes) je zmagovalec osme dirke sezone svetovnega prvenstva formule 1 v avstrijskem Spielbergu. Za tretjo letošnjo zmago in 11. v karieri je premagal moštvenega sotekmovalca Britanca Lewisa Hamiltona, tretji pa je bil Brazilec Felipe Massa (Williams).

 Dirka oločena že v uvodnih krogih

Vse bistveno na današnji dirki se je zgodilo že v uvodnih krogih. Takoj po startu je Rosberg izničil zaostanek iz kvalifikacij, kjer je bil britanski moštveni sotekmovalec Hamilton boljši. A Hamilton je na startu zaspal, Rosberg pa je to izkoristil in se mimo njega zrinil v vodstvo. Kljub nekaj poskusom Hamiltona, da bi prišel nazaj na izgubljeno prvo mesto, je Nemec tam tudi ostal in dirka je bila pravzaprav odločena že po nekaj zavojih. Na tretjem mestu se je vozil tretji iz kvalifikacij, prvio voznik Ferrarija Sebastian Vettel.

Finec ob ograji 'naložil' Špančev McLaren

Za dramatično popestritev sta nato sicer poskrbela veterana Kimi Räikkönen in Fernando Alonso. Po trčenju je namreč Finec v Ferrariju ob ograji 'naložil' Špančev McLaren na svoj dirkalnik, na srečo pa sta iz razbitin oba splezala nepoškodovana. Njun dirkaški konec tedna tudi sicer ni bil najboljši - Finec je po slabih kvalifikacijah začel šele z 18. mesta, Španec pa je prvič v karieri štiri dirke v nizu končal predčasno.

Po posredovanju varnostnega avtomobila se je dirka nadaljevala brez večjih pretresov do polovice, ko so šli dirkači na postanke k mehanikom. Pri Mercedesu je svojega brez napak opravil Rosberg, medtem ko Hamiltonu ni šlo po načrtih.

Hamilton je namreč pri vračanju na stezo prevozil črto, ki označuje meje, v katerih mora ostati dirkač, ki je bil v boksih, zato je sledila kazen, petsekundni pribitek. Rosberg, ki je sicer ubranil vodstvo, si je lahko oddahnil in dirko le še rutinsko pripeljal do konca.

Hamilton ima le še deset točk naskoka

Skupno je zdaj Lewis Hamilton še vedno prvi, a ima le še deset točk naskoka; zbral jih je 169, Rosberg pa 159. Že precej za njima je osamljeni tretji Vettel s 120, Räikkönen je ostal četrti in pri 72 točkah, za njim sta Bottas s 67 in Massa z 62.

Naslednja dirka bo preizkušnja na Hamiltonovem terenu v Silverstonu čez 14 dni.

Deli s prijatelji