FORMULA 1

Nova dirka Mercedesa: Hamilton ali Rosberg?

Objavljeno 10. maj 2014 09.35 | Posodobljeno 10. maj 2014 09.35 | Piše: R. T.

Tudi na dirki formule 1 v Španiji bomo spet spremljali premoč srebrnih puščic.

Sebastian Vettel in Fernando Alonso iščeta rešitve za boljše nadaljevanje sezone. Foto: Reuters

V katalonskem Jerezu že hrumi. Sicer ne tako prepoznavno kot v prejšnjih sezonah svetovnega prvenstva formule 1, saj zdaj že vrabci na strehah čivkajo, da so novi 1,6-litrski šestvaljni motorji s turbopolnilniki neprepoznavno tihi. Vseeno so evropski ljubitelji elitnega oktanskega cirkusa toplo pozdravili svoje junake. Po štirih uvodnih dirkah sezone zunaj Evrope je na sporedu prva letošnja preizkušnja na stari celini, Velika nagrada Španije. Še posebno vznemirjeni so Nemci in vsi drugi navijači Mercedesa, saj Lewis Hamilton in Nico Rosberg za zdaj sploh nimata resnega tekmeca v boju za najvišji stopnički. Ker bi radi spremljali bolj izenačene dirke, si mnogi želijo že na Iberskem polotoku videti tesnejši razplet v dirkanju za zmagovalne stopničke.

Toda takšne in podobne upe so pokopali že rezultati včerajšnjih prostih treningov, saj je bil na obeh spet razred zase Lewis Hamilton, ki je zmagal na treh zaporednih dirkah, potem ko je uvodno dobil Rosberg. Ta je bil na prvem treningu peti, na drugem pa že tik za moštvenim kolegom. Nemec je sicer vodilni v razvrstitvi dirkačev, a si na vso moč želi dirko v Španiji končati pred moštvenim kolegom. »Moram poskusiti priti v ospredje. Nadaljeval bom z dosedanjim pristopom. Vse, kar potrebujem, je normalen konec tedna. Tega nisem imel že kar dolgo. Potem bom lahko spremenil zadeve,« je dejal 28-letni Rosberg in na vrtanje novinarjev, kaj zanj sploh pomeni normalen konec tedna, pojasnil: »Samo preprost konec tedna brez kakršnih koli zapletov. Na Kitajskem jih je kar mrgolelo, nato smo še samo omejevali škodo.« Morda je sin nekdanjega finskega dirkača Kekeja Rosberga (Nico ima zato nemški in finsko državljanstvo), ki je bil prvak v formuli 1 leta 1982, hotel med vrsticami sporočiti, da v moštvu nima povsem enakega statusa kot Hamilton. S tem bi še dodatno podžgal moštveni dvoboj srebrnih puščic. Toda ne glede na slabše motorje in druge podrobnosti na konkurenčnih dirkalnikih Rosberg ne sme gledati le v svojo garažo. »Pričakujem, da se nam bodo druga moštva na tej dirki približala. Imeli so nekaj časa, da odpravijo pomanjkljivosti in napake pa tudi moč motorja na tem dirkališču ni tako pomembna kot na drugih prizoriščih. No, seveda upam, da smo tudi mi storili korak naprej pri razvoju našega dirkalnika in da bomo ohranili prednost. Počakajmo in videli bomo,« je previden Rosberg, ki tako kot Hamilton še ni zmagal v Španiji.

In kdo je najbližje sodeč po včerajšnjih treningih?

Na prvem je bil za Hamiltonom Jenson Button (McLaren), tretji pa Daniel Ricciardo (Red Bull). Na drugem prostem treningu se je za Mercedesovima voznikoma uvrstil Ricciardo, ki je včeraj edini zaostal manj kot sekundo za vodilnima. Svetovni prvak Sebastian Vettel (Red Bull) se je več vozil s skuterjem kot s svojim RB10. Že na prvem treningu je moral ustaviti avto, saj so težave z elektriko poškodovale ožičenje. Tako popoldne sploh ni šel na stezo, saj so imeli mojstri v garaži polne roke dela. Podobno klavrno je pri Ferrariju; lanski zmagovalec VN Španije Fernando Alonso je bil boleče iskren: »Če bi dejal, da se lahko borimo za mesto na zmagovalnem odru, bi se vam verjetno zlagal. Tega nočem storiti že zaradi vseh navijačev, ki bodo prišli na dirko.« 

Deli s prijatelji