VN MONAKA

Nico Rosberg je sprejel darilo moštva in stopil ob bok legendarnemu Senni

Objavljeno 25. maj 2015 12.25 | Posodobljeno 25. maj 2015 12.27 | Piše: Damir Gorjanc

Šesto dirko svetovnega prvenstva formule 1 v Monaku je zaznamovala huda taktična napaka pri Mercedesu, ki je Lewisa Hamiltona stala zmago.

Nico Rosberg je še tretjič zapored v roke prejel najžlahtnejše priznanje za zmago na dirki v Monte Carlu, kar je nazadnje uspelo legendarnemu Ayrtonu Senni. Tudi Sebastian Vettel (Ferrari) je na ulični dirki na zadnje noge postavil črnega vranca iz Maranella in ga na koncu prignal na drugo mesto, Lewis Hamilton pa je na tretjem mestu okušal grenkobo poraza. In kako so omenjeni prišli do svojih rezultatov? Precej komično. Na dirki v kneževini je po navadi končni vrstni red določen že na sobotnih kvalifikacijah, saj je prostora za prehitevanje izjemno malo, v 78 krogih pa se kakšen dvoboj lahko odvije zgolj med postanki v garažah. Tudi tokrat je bilo tako, ko je Hamilton začel s prvega mesta, za njim so peljali Rosberg in Vettel ter Danil Kvyat in Daniel Ricciardo (oba Red Bull).

Bil je lep dan, in ko so vsi mislili, da nič ne more zmotiti idile, je 15 krogov pred koncem kot strela z jasnega udaril Max Verstappen (Torro Rosso). Z dvema postankoma in s svežimi super mehkimi pnevmatikami je poskušal prehiteti očitno počasnejšega Romaina Grosjeana (Lotus), ko je počilo v Sainte Devotu. S prednjo pnevmatiko je zadel Francozovo zadnjo in se z nezmanjšano hitrostjo zapičil v varnostno ograjo. K sreči jo je odnesel brez posledic, česar ne moremo reči za Hamiltona, ki se mu je v tistem trenutku porušil svet. Na stezo je prišel varnostni avto, zaradi napačne moštvene odločitve pa se Hamilton ni vzpel na dirkaški prestol Monte Carla, saj so ga v naslednjem krogu (14 pred koncem dirke) poklicali na menjavo pnevmatik.

Prav nasprotno so Rosbergu, ki se je še petnajst krogov pred ciljem spogledoval z drugim mestom, naročili, naj ostane na stezi. Za enako strategijo so se odločili pri Vettlu. Ko je Hamilton pripeljal iz garaž, je bil Rosberg že pred njim, ob boku pa je imel Vettla, s katerim sta dolgo vozila drug ob drugem. Precej nejasnosti so pojasnili po radijski zvezi, ko je Hamiltona zanimalo, ali mora spustiti Vettla predse: »Kaj se dogaja, fantje?« V odgovor pa je dobil: »Povej, kdo je bil na čelu kolone, ko si prišel iz garaž?« Hamilton je odgovoril: »Nico je bil prvi, jaz sem pripeljal ob bok Sebastianu.« Podobno je poskušal situacijo razumeti Vettel: »Ali je vse v redu?« Kmalu so ga pomirili: »Pregledujemo posnetke in z naše strani je vse v redu. Ostani pred Lewisom.« Kljub temu brez napetosti ni šlo, saj se Vettlu trša različica pnevmatik ni dovolj ogrela ob vožnji za varnostnim avtom. »Vsaj dva hitrejša kroga bi potreboval, da bi se gume ogrele na sprejemljivo temperaturo. To je prepočasi, to je šala, kot bi plaval z utežmi,« je bentil Vettel in upal, da ga Hamilton ne bo mogel prehiteti pri izvozu iz predora, kjer je dovolj prostora zaradi zaviranja. Nikjer ni mogel ogroziti Nemca, kaj kmalu pa bi lahko Hamiltona ogrozil Ricciardo. Avstralec je najprej prehitel Kimija Räikkönena na precej neobičajnem mestu pred Mirabeaujem, nato ga je po moštvenem ukazu predse spustil še Kvyat, saj je imel Ricciardo precej sveže gume in večjo možnost, da ujame stopničke. Hamiltonu se je povsem približal tri kroge pred koncem dirke, ko so mu iz garaž ukazali: »Če boš prehitel Hamiltona, imaš še krog časa, v nasprotnem primeru spusti Daniila predse.« Niti njemu ni uspelo prehiteti hitrejšega Mercedesovega dirkača in Ricciardo je pred ciljno črto predse spet spustil Kvyata.

Hamilton je skrušen skorajda parkiral ob stezi, da mu le ne bi bilo treba stopiti pred publiko na tretjem mestu, potem ko ni bil sam kriv, da je izgubil prvo. Tudi po prejemu pokala je poskušal s šampanjcem v roki odkorakati stran in v samoti utapljati žalost, vendar so ga prepričali, da je stopil pred mikrofon: »Ekipa že toliko časa odlično opravlja svoje delo, skupaj zmagujemo in skupaj izgubljamo. Tokrat smo izgubili, zdaj se bomo usedli za mizo in se pogovorili o dirki.« Rosberg je vedel, da si ni zaslužil zmage, saj je imel Hamilton že več kot deset sekund prednosti in kljub temu mu ni moglo nič omajati slavja, kar se je razbralo iz nagovora množici: »Lewis je dirkal izjemno in si zaslužil zmago, a tako pač je v svetu dirkanja. To je Monako.« Ob koncu velja omeniti še osmo mesto Jensona Buttna, ki je svojemu McLarnu pripeljal prve točke po prihodu Hondinih pogonskih agregatov. Očitno je, da bi Hamilton do cilja zdržal s tršo različico pnevmatike, a škoda je že storjena. Namesto 30 točk prednosti v skupnem seštevku jih ima le še deset. Naslednja dirka bo 7. junija v Montrealu v Kanadi.

Deli s prijatelji