VN ŠPANIJE

Najstnik prehitel vse ase formule 1

Objavljeno 16. maj 2016 19.25 | Posodobljeno 16. maj 2016 19.27 | Piše: D. G.

Nizozemec Max Verstappen je v Španiji postal najmlajši zmagovalec dirke v elitnem avtomobilističnem športu.

Max Verstappen si je privozil pomembno mesto v zgodovini formule 1. Foto: Reuters

Svet formule 1 ima novega najmlajšega zmagovalca. Za zgodovinski trenutek je bil zaslužen 18-letni Max Verstappen (Red Bull), ki je v krstnem nastopu pri novem delodajalcu na dirki za veliko nagrado Španije pokoril dirkaško konkurenco. S težko ponovljivim dosežkom je na dirkaški zemljevid postavil Nizozemsko, saj doslej kraljevina še ni imela zmagovalca v kraljici motošporta. Poleg tega je poskrbel, da je griček Montmelo zavezan tradiciji, ko je še desetič zapored na najvišji stopnički zmagovalnega odra stal drug dirkač. Verstappen še pred dirko ni niti pomislil na zmago: »Ne sanjam o zmagi, samo osredotočen sem na dirkanje. Predvsem bo o dirki odločal dober start in upam, da bom imel dober tempo. Moram se še navaditi na dirkalnik, saj je popolnoma drugačen od prejšnjega.« Hitro se ga je navadil in se znašel v eminentni družbi, ko je poleg njega stal nekdanji svetovni prvak Kimi Räikkönen (Ferrari), ki tokrat ni našel recepta, kako bi prelisičil belgijsko-nizozemskega najstnika, in se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Tudi tretje mesto je bilo zagotovljeno za nekdanjega svetovnega prvaka. Kar štirikrat se je z njim okitil Sebastian Vettel, ki je tretjega mesta navajen še od lanske sezone, na koncu pa je lahko še vesel, da se je lahko fotografiral in stal v soju žarometov, ki so svetili na mladega Verstappna, saj je še dva kroga pred ciljem kazalo, da mu utegne načrte prekrižati Daniel Ricciardo (Red Bull).

Hamilton 
izzval nesrečo

Na začetku pa ni vse kazalo na takšen razplet. Lewis Hamilton in Nico Rosberg (oba Mercedes) sta v takšnem vrstnem redu osvojila kvalifikacije in se pognala v dirko. Rosberg je bil odločen, da Britancu ne bo dovolil zmanjšati zaostanka v skupnem seštevku, in je z njim opravil že v prvem ovinku, Hamilton pa se ni dal in je z nerazumljivim manevrom poskušal zlesti pred Nemca. Rosberg ga je zaprl, pri tem pa je Hamilton zapeljal na travo, izgubil oprijem ter s seboj v pesek potegnil še Rosberga in na stezo je prišel varnostni avtomobil. Mercedesov poveljniški štab je gorel od besa in kmalu so se na kriznem sestanku sešli vsi vodilni in oba dirkača sklonjenih glav. Niki Lauda je vidno razburjen našel krivca v Britancu: »To se ne sme zgoditi med moštvenima tekmecema, še posebno ker sta vozila na prvem in drugem mestu. To je nesprejemljivo. Dirkač, ki je zadaj, se ne bi smel na takšen način spuščati v boj. Rosberg ni imel potrebe, da bi mu pustil več prostora, ko pa je bil v vodstvu. Lewis je slabo ocenil situacijo in lahko nosi večji del krivde na svojih ramenih.« Šef moštva Toto Wolff je bil pri izjavi bolj diplomatski: »Ne moremo s prstom kazati na nobenega od njiju, kateri je kriv za nesrečo. To je težka situacija za moštvo, saj smo izgubili 43 točk. Zdaj sta oba dirkača pri komisarjih dirke na zagovoru in sta precej razburjena. Morali se bomo še enkrat sestati in pogledati podatke, komisarji pa bodo sklenili po svoje.«

Izzivanje Ricciarda

Ko ni bilo več mercedesov, je bilo na stezi takoj bolj vroče in izenačeno. Vodil je Ricciardo pred Verstappnom, Vettlom in Räikkönenom. Po prvih postankih se vrstni red ni spreminjal. Še vedno je bil Ricciardo malo več kot sekundo pred Verstappnom, Vettel pa štiri pred Räikkönenom, ki pa jih je kmalu zapravil. Po drugih postankih se je Vettel prebil pred poznejšega zmagovalca, časovni razmik med njimi je bil podoben kot pred postanki. Potem pa sta vodilna po le desetih odpeljanih krogih odpeljala po nov komplet pnevmatik. Vettel je pridobil mesto proti Ricciardu, ki se je kar naenkrat znašel na četrtem mestu. Räikkönen je lovil Nizozemca in zmanjševal zaostanek, Ricciardo pa je dihal za ovratnik Vettlu, ko je pet krogov pred ciljno črto prvič poskušal priti mimo. Skoraj bi se ponovila zgodba z Danilom Kvjatom (Torro Rosso), ko je na Kitajskem pripeljal v Vettlov bok, tokrat pa je Rusa nadomestil Avstralec in bliskoviti reakciji Nemca se gre zahvaliti, da sta oba lahko nadaljevala. »Če se ne bi izmaknil, bi trčil vame. Kaj je zdaj to, ali dirkamo ali kaj?« je Vettel jezno hropel po radijski zvezi in se spet pridušal čez voznika rdečih bikov. Ricciardo ni popustil in je tri kroge pred ciljem poskusil še z enim poznim zaviranjem. Niti ta manever se mu ni izšel, lahko je le s predrto zadnjo pnevmatiko nemo opazoval, kako se mu je izpred nosa odpeljalo tretje mesto. Avstralec je imel srečo, da je bil blizu garaž in da je imel dovolj prednosti za končno četrto mesto. Verstappen pa tudi ni popustil pritisku Räikkönena, ki je kar nekaj krogov lahko vozil s pomočjo zadnjega gibljivega krilca. V slogu starejših, bolj izkušenih dirkačev si je varno pripeljal prvo zmago. Šef dirkaškega podmladka rdečih bikov dr. Helmut Marko je imel dober nos, ko je s šahovsko rošado presedlal Kvjata v slabše hčerinsko moštvo, saj je Verstappen takoj izkazal svojo hvaležnost. Kako bodo pogasili požar v Mercedesovi garaži in ali bo Verstappen pri vrhu tudi v prihodnje, bo jasno že čez slabih 14 dni v Monaku. 

Deli s prijatelji