MOTO GP

Nagradno vprašanje: kdo je kos Marquezu?

Objavljeno 19. maj 2014 16.47 | Posodobljeno 19. maj 2014 16.47 | Piše: Damir Gorjanc

Svetovni prvak v razredu motoGP je bil najboljši še petič zapored v tej sezoni.

Marc Marquez.

V Le Mansu nismo videli nič novega. Zopet je vso dirkaško srenjo v razredu motoGP premagal mladi Marc Marquez (Honda), ki je s peto zaporedno zmago v sezoni izenačil 52 let star rekord, ki je bil v lasti Mika Hailwooda. Poleg tega je letvico dvignil še višje, saj je zapis v knjigo nesmrtnih potrdil še s petim zaporednim najboljšim startnim položajem. Očitno je Špančeva meja le nebo. »Užival sem v dirki. Čeprav je bil načrt drugačen, sem po zapletu z Lorenzom v prvem krogu končal daleč zadaj, in moral sem prehitevati. Zelo sem užival v dirki in na motociklu, prehiteval dirkače pred seboj, in ko sem ujel Valentina, sem čakal na pravo priložnost. Zaradi njegove napake pri zaviranju sem ga z lahkoto prehitel ter zmagal še petič zapored,« je misli strnil Marquez. Najsrečnejši poraženec je bil zopet Valentino Rossi (Yamaha), ki je bil hitrejši od Alvara Bautiste na poltovarniški hondi.

Karte so bile dobro premešane že po sobotnih kvalifikacijah. Čeprav na prvem mestu ni bilo presenečenj, Marquez je pač razred zase, je drugi startni položaj pripadel Polu Espargaroju (Tech 3 Yamaha), prvo startno vrsto pa je dopolnil Andrea Dovizioso z ducatijem. Rossi je dosegel peti čas, Jorge Lorenzo (Yamaha) šestega, Dani Pedrosa na drugi tovarniški hondi pa je bil šele deveti. Tako kot startna vrsta je bil nepredvidljiv tudi začetek dirke. Dovizioso je povedel pred Stefanom Bradlom (LCR Honda), sledil pa jima je Rossi, ki se na dirkališču v Le Mansu odlično počuti. Slabše jo je na začetku odnesel Marquez, ki se je boril z Lorenzom. Podprvak iz lanske sezone jo je dobro zagodel poznejšemu zmagovalcu, ko je po lastni napaki prisilil Marqueza, da podaljša ovinek in upočasni vožnjo, po prvem krogu pa so bili glavni akterji prejšnjih dirk globoko na sredini razpredelnice. Lorenzo osmi, Pedrosa deveti in Marquez celo na desetem mestu.

Nato pa se je Marquezu dobesedno odpeljalo. Kot za šalo je prehitel Pedroso in Lorenza in po petih krogih je bil že na drugem mestu, več kot sekundo in pol za vodilnim Rossijem, ki je medtem prehitel Bradla in Doviziosa, a si večje prednosti ni privozil. Dva kroga je potreboval Marquez, da je izničil zaostanek in po napaki dirkaškega doktorja smuknil na prvo mesto, tega pa ni več spustil iz rok. Kompas je na svoji poti izgubil Lorenzo, ki ne najde izhoda iz očitnih psiholoških težav, saj je dirko končal na šestem mestu, tik za Pedroso, ki mu lahko za slabši rezultat pripišemo opravičilo zaradi nedavne operacije roke.

V razredu moto2 je Finec Mika Kallio dosegel drugo zaporedno zmago, do konca dirke je na preboj na vrh upal Italijan Simone Corsi, Španec Esteve Rabat pa se je moral zadovoljiti z najmanjšim pokalom. V razredu moto3 je o razpletu zopet odločal zadnji krog, saj so se na čelu izmenjevali mnogi. Iz zavetrja je poskušal Avstralca Jacka Millerja presenetiti Alex Rins, a mu to ni uspelo. S tretjim mestom se je zadovoljil Isaac Vinales, kar šest dirkačev se je v cilj pripeljalo v manj kot sekundi.

Šesta preizkušnja najboljših motociklistov bo prvega junija na dirki za veliko nagrado Italije v Mugellu. Gre za domače dirkališče 35-letnega Rossija, ki naj bi bil tik pred podaljšanjem pogodbe z Yamaho.

Deli s prijatelji