DAKAR

Na skrajšani peti etapi Stanovnik 15.

Objavljeno 09. januar 2014 21.50 | Posodobljeno 09. januar 2014 23.57 | Piše: STA, Mo. S.

Prireditelji so zaradi izčrpanosti tekmovalcev odpovedali drugi del hitrostne preizkušnje.

Španec Marc Coma.

BUENOS AIRES – Na reliju Dakar so motociklisti na današnji peti etapi od Chilecita do Tucumana vozili skrajšano preizkušnjo. Zmagal je Španec Marc Coma (KTM), ki je tudi prevzel skupno vodstvo. Slovenski motociklist Miran Stanovnik je bil 15.

Prireditelji so zaradi izčrpanosti tekmovalcev odpovedali drugi del hitrostne preizkušnje.

»Že od začetka je etapa pokazala ogromno nevarnosti, prahu in zahtevnih navigacijskih trikov. Kdor danes ni vozil natančno po potni knjigi in uporabljal satelitske navigacije, je imel zagotovo težave. Ker je v prvem delu ostalo večje število dehidriranih tekmovalcev, je za drugi del zmanjkalo helikopterjev z medicinsko pomočjo,« je pojasnil Stanovnik, ki je v skupnem seštevku zdaj na 33. mestu.

Nekateri tudi razočarani

Prva tri mesta je zasedla trojica dirkačev na motorjih KTM: Marc Coma, Jordi Viladoms in Kuba Przygonski. Razočaranje sta doživela Joan Barreda Bort (Honda) na 17. mestu in Cyril Despres (Yamaha) na 18. Peti dan relija pa je izločil še enega od kandidatov za zmago – Paulu Goncalvesu je namreč njegova Honda zgorela.

Kako so se odrezali avtomobilisti

Pri avtomobilistih je bil najhitrejši Nani Roma (Mini) pred Južnoafričanom Ginielom De Villiersom (Toyota) in Američanom Robbyjem Gordonom (Hummer). Skupno pa je Roma prvi s 26 minutami naskoka pred Katarcem Nasserjem Al-Attiyahom (Mini) in Argentincem Orlandom Terranovo. Slovenska posadka Darij Novak/Boštjan Leskovec še ni prišla do cilja, pred današnjo preizkušnjo pa je imela slovenska odprava veliko dela tudi s popravili dirkalnika.

V petek bo na sporedu zadnja etapa pred težko pričakovanim dnevom počitka. Pot med Tucumanom in Salto bo dolga 464 kilometrov s 400 kilometri hitrostne preizkušnje.

Deli s prijatelji