SPIDVEJIST

Na domači grudi bo stisnil zobe

Objavljeno 10. september 2015 16.21 | Posodobljeno 10. september 2015 16.21 | Piše: Marko Uršič

Najboljši svetovni spidvejisti se bodo v soboto zbrali na VN Slovenije v Krškem.

Matej Žagar je v odličnem nizu rezultatov, tudi v krškem bo kljub zdravstvenim težavam poskušal iztisniti kar največ. Foto: Borut Cvetko

V soboto se po dveh letih v Krško na stadion kmečkega upornika Matije Gubca spet vrača vrhunski spidvej. Velika nagrada Slovenije bo deveta od dvanajstih dirk letošnje sezone svetovnega prvenstva, med spidvejskimi mojstri pa bo tudi domači junak Matej Žagar. Ta si je letos pridirkal že troje stopničk; najprej prvo mesto v predčasno končani dirki v Varšavi, v danskem Horsensu je bil drugi, v domačem Gorzowu, tam je namreč tudi klubsko angažiran v poljski ligi, pa je znova stopil na najvišjo stopničko. V švedski Målilli je bil še četrti, na tem mestu je tudi v skupnem seštevku, štiri točke (85:81) za drugim mestom Danca Nickija Pedersena.

S polno močjo za preboj na prve skupne stopničke naj bi dirkal tudi na Matiji Gubcu, a Mateja pred Krškim muči povsem druga stvar. »V štirih tednih sem na dirkah trikrat padel. Najprej v Horsensu, potem na klubski dirki za Belle Vue Aces v Angliji in nato še v Gorzowu. Najhujše posledice sem odnesel iz Poljske, menil pa sem, da jo bom najslabše odnesel iz Anglije, saj sem imel pretres možganov. Poljska težava se je pokazal šele po enem tednu, kazalo je le na udarec, a sta nastali dve veliki podplutbi. A najlepše stvari in uspehi se rodijo v bolečinah. Te so najbolj neznosne na samem startu, ker se moram zelo pripogniti naprej in tudi noga je v čudnem položaju. V dimljah imam namreč podplutbo in tudi na boku nad kolkom pri medenici, to je na samem vzgibu. Leva noga je zelo pomembna za ravnotežje in tudi za vodenje motorja, tako da to niso lahke stvari. Pred dirko bo treba razmisliti tudi o kakšni protibolečinski injekciji. Da v možgane ne bi dobival signala, da obstaja bolečina in da bi me ta ovirala pri ritualu starta in pri samem položaju. Starti so tako pomembni, da si pri veliki nagradi ne moreš privoščiti, da začneš kot zadnji,« je Matej Žagar opisal, kje v Krškem pričakuje težave zaradi bolečin. »Sam dirkam, ne pa vozim spidvej. Ko si na stezi, si dirkač, si tudi malce drugačna oseba, o tem se je že marsikdo prepričal,« je odločno nadaljeval.

Odpovedal bi

A Matej Žagar bo kljub nevšečnostim stisnil zobe. »Zdravstveno stanje je daleč od idealnega. Če ne bi bilo dirke prav v Krškem, bi definitivno odpovedal nastop. Dokler pa še lahko sedeš na motor, poskušaš iz sebe pač iztisniti dober rezultat. A ni kaj, v skupnem seštevku sem v dobrem položaju pa tudi krški stadion bo poln; srce me boli zaradi mene in tudi zaradi navijačev. Vsi le še čakajo ta dogodek, in upam, da bo vse v redu. Težava je tudi v tem, ker zaradi urnika dirk ne morem pozdraviti posledice teh padcev,« pravi petletni veteran velikih nagrad, ki je bil leta 2005 v Krškem presenetljivo tretji, to mesto pa je bilo tolikanj bolj vredno, saj je nastopil po zaslugi posebnega povabila. Pred letošnjo uspešno sezono je 32-letni član AMTK Ljubljana denimo zamenjal pripravljavca motorjev. »V skupnem seštevku sem v boljšem položaju, kot sem bil leta prej, tako da se je ta odločitev izkazala za dobro,« je poudaril tudi tehnični detajl zapletene spidvejske logistike.

Krški prireditelji so za letošnji praznik tudi spremenili stezo, natančneje, jo vrnili v prejšnje stanje, je mehkejša, saj je na njej več materiala. »Tudi zaradi poškodbe bi bila lažja steza zame bolj ugodna kot težja in tehnično bolj zahtevna. Normalno, več ko je lukenj in kanalov, ki te cukajo, večje sile so na nogo,« je za konec še dodal Matej Žagar, ki podplutbe mili s kremami na naravnih temeljih. Za veliko nagrado Slovenije je bilo v predprodaji prodanih že 70 odstotkov razpoložljivih vstopnic, torej bi moral biti Gubčev stadion za 12.000 gledalcev v soboto zvečer poln.

Deli s prijatelji