FORMULA 1

Montypythonovska zmeda, Vettel pa drvi k novi kroni

Objavljeno 07. oktober 2013 11.29 | Posodobljeno 07. oktober 2013 11.29 | Piše: Damir Gorjanc

Tudi korejsko veliko nagrado si je prepričljivo privozil Sebastian Vettel.

Sebastian Vettel si želi v skupnem vrstnem redu končati pred trenutno vodilnim Alonsom.

SEUL – Stampeda rdečih bikov očitno ne more ustaviti nihče. Sebastian Vettel (Red Bull) je po dirki za VN Južne Koreje v formuli ena vknjižil novih 25 točk in tako z najhitrejšim dirkalnikom in obilo mere samozavesti z velikimi koraki stopa proti novemu naslovu svetovnega prvaka. Kimi Räikkönen in Romain Grosjean sta z drugim in tretjim mestom napolnila vitrine z novimi pokali.

Dolgočasna, nevarna, komična, za konec pa še razburljiva

Vettel je najbolje začel dirko, osvojil pa je že 42. najboljši startni položaj. Vrstni red se bistveno ni spreminjal, le Grosjean je na drugem mestu prehitel Lewisa Hamiltona (Mercedes). Tako je ostalo tudi po prvih postankih. Presenetljivo formo je na četrtem mestu kazal Nico Hülkenberg (Sauber), ki je po odhodu Räikkönena najresnejši kandidat za zapolnitev sedeža pri Lotusu. Finec je dirko začel na devetem mestu in se v svojem slogu v tišini bližal vodilni trojici. Medtem so se dirkači pritoževali nad nemogočimi pnevmatikami in Hamilton je potarnal inženirjem: »Pnevmatike so zanič.« V odgovor je dobil: »Počakaj, da gredo skozi obdobje mehurjenja, potem bodo boljše,« Hamilton pa je dokončal ironičen pogovor: »Sem že skozi to obdobje in pnevmatike so mrtve.«


Formula 1 
Skupni vrstni red, SP (14 od 19 dirk)

S. Vettel (Red Bull) 272
F. Alonso (Ferrari) 195
K. Räikkönen (Lotus) 167
L. Hamilton (Mercedes) 161
M. Webber (Red Bull) 130

Formula 1 
VN Južne Koreje

S. Vettel (Red Bull) 1:43:13,701
K. Räikkönen (Lotus) +4,224
R. Grosjean (Lotus) +4,927
N. Hülkenberg (Sauber) +24,114
L. Hamilton (Mercedes) +25,255

 

Žive pnevmatike Nica Rosberga

Ta je že prehitel moštvenega kolega, vendar mu je prav ob prehitevanju odlomilo prednji spojler in po stezi se je iskrilo, okvara pa ga je stala boljšo uvrstitev, saj je moral na nenačrtovan postanek. Vsa opozorila o previdnosti niso zalegla pri Sergiu Perezu, ki je razcefrano pnevmatiko nanesel na predel steze, kjer je ni bilo mogoče varno obvoziti. V 31. krogu je varnostni avto dirko postavil na začetek. Mark Webber, ki je zaradi taksivožnje na predhodni dirki tokrat začel s 13. položaja, torej deset mest nižje, je bil s svojim rdečim bikom do postankov na dobri poti med prvih pet, vendar so mu namestili mehkejše pnevmatike. »Zapomni si, s temi mehkimi pnevmatikami moraš priti do cilja, saj nam je kompletov trših zmanjkalo,« je kar malce neverjeten podatek svojemu dirkaču postregel eden izmed inženirjev.

Takoj po odhodu varnostnega vozila je Räikkönen na drugem mestu prehitel Grosjeana, v Webbra pa je trčil Adrian Sutil (Force India), dirkalnik Avstralca so začeli lizati plameni ognja. Sledil je neverjeten prizor, ki spada bolj v nadrealistične filme Montyja Pythona – na čelu kolone je bil namesto Mercedesovega superhitrega varnostnega avtomobila okorni gasilski terenec. Prisebnost vodilnega Vettla je preprečila najhujše, konfuzni položaj pa je reševal pravi varnostni avto, ki je prihajal iz ozadja. Po drugem letečem startu je Vettel brez težav nizal najhitrejše kroge in si s tem zagotovil zmago, tudi Räikkönen je zadržal prednost pred Grosjeanom. Hamilton je ogrožal četrto mesto Hülkenberga, vendar so Nemcu bolje služile pnevmatike. Fernando Alonso tokrat preprosto ni bil dovolj hiter in je v zaključku še upal na preboj pred Hamiltona, a se tudi njemu ni izšlo in je končal mesto nižje, kot je dirko začel. Do konca je ostalo še pet dirk in le dva odstopa Vettla lahko zapleteta boj za svetovnega prvaka.

Deli s prijatelji