MOTOGP

Mladi Španec podira mejnike

Objavljeno 26. avgust 2013 11.18 | Posodobljeno 26. avgust 2013 11.18 | Piše: Marko Uršič

Marc Márquez je v Brnu zmagal še četrtič zapored in hiti k naslovu prvaka v motociklističnem razredu motoGP.

Zmaga je prišla prej, kot jo je celo sam pričakoval.

BRNO – Motociklisti so se v boju za točke svetovnega prvenstva tokrat zapeljali na Moravsko, kjer so blizu Brna na 5,403 kilometra dolgi krožni stezi Masaryk svoje dvokolesnike priganjali do meja hitrostne zmogljivosti. Boj v elitnem razredu motoGP je v letošnji sezoni še posebno razburljiv, za pisanost pa je na Češkem dodatno poskrbel še Britanec Cal Crutchlow, ki je v soboto dobil kvalifikacije in dirko drugič letos začel s prvega startnega položaja. Otočan, član poltovarniškega moštva Yamahe, si je tako tudi na račun svojih zelo dobrih predstav za prihodnjo sezono že privozil mesto v tovarniškem moštvu Ducatija.

Dirko v oblačnem Brnu, a brez dežja, tako da je bila proga suha, je najbolje začel svetovni prvak Jorge Lorenzo, ki je s starta brezkompromisno šinil skozi konkurenco na samo čelo in si v le nekaj krogih privozil že sekundo prednosti. Hondin dvojec Marc Márquez in Dani Pedrosa se je odpravil v oktanski lov za španskim rojakom, a sta morala biti pri tem pazljiva na oprijem gum, saj je uvod češke preizkušnje zaznamovalo kar pet padcev. Steza je bila namreč zaradi vremena hladnejša, zato je bil spoj med gumo in asfaltom zelo pomemben. Osmoljenec s padcem je tako postal tudi Crutchlow, dobro desetino krogov pred ciljem pa sta Hondina moža v norem lovu Lorenza tudi ujela.

Zadnjih sedem krogov se je brnska dirka prelevila v dramatično preizkušnjo, v kateri je vodilna španska trojica drug drugega prehitevala in zaostajala. Najprej je 20-letni Márquez, ki je s svojo mladostjo in neobremenjenostjo prava osvežitev športa na dveh kolesih, zapeljal pred Lorenza. Majorčan mu je vrnil udarec, a ne za dolgo, saj je štiri kroge pred koncem mladenič iz Cervere spet švignil na vodilni položaj. Pospešeni začetek pa je Lorenza zaradi večje obrabe gum v drugem delu dirke stal drugega mesta, saj ga je moral prepustiti Pedrosi.

Skromen ni pričakoval zmage

Marc Márquez je tako zmagal na zadnjih štirih dirkah letošnje sezone v motociklističnem razredu motoGP, kot prvemu novincu pa mu je v elitni konkurenci uspelo v sezoni pridirjati tudi do (zdaj) petih zmag. Zares zgodovinsko; Katalonec je talent, ki ga svet že dolgo ni videl, čaka pa ga še bleščeča prihodnost. Ta bo letos očitno okronana, saj Marc hiti proti naslovu svetovnega prvaka. Pred Pedroso ima namreč v skupnem seštevku 26 točk prednosti, pred Lorenzom pa že kar 44.

»Nisem pričakoval zmage. Užival sem v boju z Lorenzem in zdaj je čas, da se poveselimo tudi v ekipi. Seveda sem vesel zaradi novih točk za uspeh,« je po zmagi, vedno deško nasmejan, navrgel Márquez. Pedrosa je imel mešane občutke: »Poskušal sem slediti vlaku obeh dirkačev pred menoj in obdržati ritem. Pri zaviranju nisem bil najboljši, izgubljal sem na izstopu iz ovinkov. Napadel sem tudi krog prepozno. Zadovoljen sem z drugim mestom, a sem vseeno računal na kaj več.« Zelo nezadovoljen obraz pa je kazal Jorge Lorenzo, dvakratni svetovni prvak, ki mu obramba zadnjega že pošteno polzi iz rok. »Razočaran sem. Dobro sem startal, a nato izgubljal, a poskušal ostati s hondama do konca,« je izustil in ob tem ničesar omenil, da bi bila za to kriva obraba gum. Ritem svetovnega prvenstva je neusmiljen, naslednja dirka bo namreč že ta konec tedna, šlo bo za VN Velike Britanije v Silverstonu.
 

Deli s prijatelji