FORMULA 1

Mercedesovo prirejanje dirke, Rosbergovo zaviranje za Lewisa

Objavljeno 08. september 2014 14.06 | Posodobljeno 08. september 2014 14.06 | Piše: Damir Gorjanc

Velika nagrada Italije v Monzi ni prinesla sprememb na prvih dveh stopničkah. Je pa to, da je Nico Rosberg dvakrat pozabil zavirati v ovinku, dvignilo precej sumov.

Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) je po nesreči na predhodni dirki vse svoje moči usmeril v prihodnost, odločen, da prvenstvo formule ena odloči v svojo korist. Prvi korak k uresničitvi cilja je bila zmaga v Monzi, ko je v neposrednem obračunu opravil z moštvenim tekmecem Nicom Rosbergom, s tem pa je zaostanek v skupnem seštevku zmanjšal z 31 na 22 točk. Rosberg je že po radijski zvezi svojim mehanikom dejal: »Odlično opravljeno delo, zaslužena položaja 1 – 2, odličen rezultat za moštvo. Opravičujem se svojemu delu garaže, res škoda.« Po dirki pa je nadaljeval: »Škoda, ker se mi tokrat ni izšlo za prvo mesto. Lewis je vozil neverjetno in si je zaslužil zmago, zato je vse OK.« Felipe Massa (Williams) se je otresel smole, ki se ga je držala skozi vso sezono, ko je dirko večkrat končal že v prvem krogu, tokrat je na odru za zmagovalce zamenjal Valtterija Bottasa, ki je bil z drugim williamsom četrti.

Potem ko je v Belgiji Hamiltona s trkom onemogočil prav Rosberg in mu pokvaril dirko, ter s tem dobro uvrstitev, je Britanec v Monzi pokazal, da je iz agonije in točkovnega zaostanka potegnil le najboljše. Zmagi naproti se je peljal že na kvalifikacijah, in ko je dirko začel s prvega mesta, vse le ni potekalo tako, kot si je sam želel. Ponesrečen start je Britanca potisnil na četrto mesto, v vodstvo pa je potegnil Rosberg, ki pa je že v devetem krogu napravil napako pri zaviranju v šikano. Kljub temu je Rosberg ostal v vodstvu, za njim se je vozil Massa, ki je imel na hrbtu že Hamiltona. Kmalu je bila v vodstvu mercedesova sveta dvojica, ki se je hitro oddaljevala od drugih. Britanec je lovil Nemca, s pritiskom na vodilnega pa je ponovno prišla napaka. Senca dvoma je padla na Nemca, ko je kot prvič pri zaviranju v šikano tudi tokrat odpeljal naravnost, napako je izkoristil Hamilton, ki priložnosti ni več spustil iz rok.


VN Italije

1. L. Hamilton (Mercedes) 1:19:10,236
2. N. Rosberg (Mercedes) +3,175
3. F. Massa (Williams) +25,026
4. V. Bottas (Williams) +40,786
5. D. Ricciardo (Red Bull) +50,309

Vrstni red voznikov (po 13. od 19 dirk)

N. Rosberg (Mercedes) 238
L. Hamilton (Mercedes) 216
D. Ricciardo (Red Bulli) 166
V. Bottas (Williams) 122
F. Alonso (Ferrari) 121

 

Ferrarijev polom

Medtem je v ozadju potekal boj za mesta od četrtega do desetega, ki še prinaša točke. Bottas se je po odličnih kvalifikacijah in tretjem mestu na startu odpeljal v ozadje. Z enajstega položaja je prehiteval tekmece in hitri dirkalnik peljal na končno četrto mesto. Znova je bil prizadet ego štirikratnega svetovnega prvaka Sebastiana Vettla, ki ga je pet krogov pred ciljem desetič letos v žep pospravil Daniel Ricciardo (oba Red Bull). Avstralec ni dobro začel in je bil še 13 krogov pred ciljem na devetem mestu, na koncu pa je zmogel pridirkati do petega. Pravi polom so ponovno doživeli pri Ferrariju. Fernando Alonso je dirko zaradi okvare ERS-pripomočka končal v 29. krogu, Kimi Räikkönen v drugem rdečem podhranjenem dirkalniku pa je bil le deveti. To, da je Rosberg napravil dve identični napaki in se je Hamilton odpeljal zmagi naproti, je vzbudilo sum prirejanja rezultata, kar pa je šef moštva Mercedesa Toto Wolff zanikal: »Ali mislite, da smo Rosbergu naročili naj zamudi pri zaviranju, zgreši šikano in s tem dovoli Lewisu, da gre mimo. Niti slučajno. To je svetovno prvenstvo, Nico je bil pod velikanskim pritiskom, Lewis je vozil odlično, zato je zasluženo zmagal.«

Strasti v mercedesovi garaži se očitno še niso pomirile, saj je Hamilton zaradi incidenta na VN Belgije še jezen na svojega moštvenega kolega. Na odru za zmagovalce je nekdanji dirkač Jean Alesi povprašal Hamiltona: »Ali sta z Rosbergom prijatelja?« Britanec pa je odvrnil: »Seveda, midva sva moštvena kolega.« Čez štirinajst dni se bosta moštvena kolega ponovno srečala v Singapurju, kjer bo na sporedu nočna dirka.

Deli s prijatelji