FORMULA 1

Mercedes v Avstraliji važno napenja mišice

Objavljeno 15. marec 2014 08.43 | Posodobljeno 15. marec 2014 08.43 | Piše: R. T.

Treningi pred prvo dirko svetovnega prvenstva formule 1 v ospredje postavili nemško moštvo.

Lewis Hamilton z Mercedesom napoveduje uspešno sezono.

Dirkališče Albert Park v Melbournu se je kopalo v čudovitem sončnem vremenu, ko so zahrumeli motorji formule 1 na prostih treningih pred jutrišnjo veliko nagrado Avstralije, ki pomeni uvod v letošnje svetovno prvenstvo. Glede na napovedi in pričakovanja je bil petek v znamenju Mercedesa, kjer so pri razvoju avtomobila najbolje opravili z vsemi spremembami s poudarkom na novih 1,6-litrskih šestvaljnih motorjih s turbo polnilniki. Lewis Hamilton je tako na drugem treningu postavil petkov najhitrejši čas kroga (1:29,625), potem ko je med prvim že po petih minutah obtičal na progi, ker je odpovedal senzor za pritisk olja. Obetavne rezultate s predsezonskih testiranj je potrdil njegov moštveni kolega Nico Rosberg z drugim dosežkom dneva (1:29.782). »Poskusil sem začutiti avto. Izgubil sem prvi trening, kar se mi je zdel velik korak nazaj. Z drugim treningom sem zadovoljen. Ni bil idealen dan, a sem zadovoljen, ker sem v drugo lahko odvozil trening, in hvaležen, da sem imel nekaj več časa za spoznavanje z avtom. Še precej stvari moram izboljšati in jim priti do dna,« je pojasnil Hamilton, svetovni prvak iz leta 2008, ko je sedel za volanom mclarna.

Glede na doslej videno so mnogi pohiteli v vlogo prvega favorita letošnje sezone postavljati prav Hamiltona, toda 29-letni Britanec za zdaj noče o tem nič slišati. Previdni so vsi v srebrnem moštvu s prepoznavno zvezdo. Šef Toto Wolff nikakor ni brezskrben, sploh ne po Hamiltonovih težavah na prvem treningu. »Treninga sta bila za nas dokaj zadovoljiva. Dober ritem smo imeli tako v posameznih krogih kot v dolgih vožnjah. Morali pa bomo biti zelo previdni, saj lahko že en majhen problem pomeni konec kvalifikacij ali dirke,« je dejal Wolff. Jenson Button, voznik McLarna in svetovni prvak leta 2009, je bil iskren: »Mercedes je sekundo na krog hitrejši od vseh drugih. Zelo hitri so. Kar malce presenetljivo je, da so toliko hitrejši od drugih, tudi od Williamsa.« Spomnimo, da Mercedes, Williams, McLaren in Force India uporabljajo Mercedesov motor. Button je postavil peti čas treningov (1:30,510), njegov sotekmovalec, Danec Kevin Magnussen, pa devetega (1:31,031).

Dobro kaže tudi Ferrariju, Španec Fernando Alonso je imel tretji čas dneva (1:30,132), na prvem treningu je bil celo prvi, drugega je končal za voznikoma Mercedesa. Finec Kimi Räikkönen je v Melbournu z rdečim bolidom začel zadržano, postavil je sedmi čas (1:30,898). Malce, ampak res le malce olajšanja je bilo začutiti v moštvu svetovnega prvaka Sebastiana Vettla, ki je sicer najprej moral hitro na postanek zaradi pregrevanja motorja, potem pa so le napočile vedrejše minute za moštvo Red Bull. »Sem kar prijetno presenečen, saj sva z Danielom Ricciardom odpeljala veliko krogov, kar je zagotovo dobra novica. Precej stvari sem spoznal danes, zdaj smo v boljšem položaju kot prej,« je bil vesel Vettel po 51 odpeljanih krogih, kar je tretjina vseh, ki jih je spravil pod streho na vseh treh testiranjih. Za nameček je Nemec imel četrti čas kroga (1:30.381), Ricciardo pa šestega (1:30.538). Sobotne kvalifikacije so na sporedu ob 7. uri po slovenskem času, prva dirka sezone pa se bo začela v nedeljo zjutraj ob isti uri.

 

Deli s prijatelji