FORMULA 1

Mercedes in Pirelli na zatožni klopi

Objavljeno 20. junij 2013 12.34 | Posodobljeno 20. junij 2013 12.36 | Piše: M. U.

Sodišče FIA odloča o spornih preizkusih italijanskih pnevmatik pri nemškem moštvu.

Nico Rosberg.

PARIZ – Danes bo v Parizu disciplinsko zaslišanje nemškega moštva formule ena Mercedes in italijanskega izdelovalca gum Pirelli, saj naj bi kršila pravilnik in skupaj preizkušala pnevmatike. Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) je zaslišanje sklicala pred svojim tri leta starim mednarodnim sodiščem. Ključno vprašanje je, ali je Mercedes z voznikoma Nicom Rosbergom in Lewisom Hamiltonom na testiranjih Pirellijevih gum v Barceloni od 15. do 17. maja s tem pridobil prednost pred konkurenco. Moštvi Red Bulla in Ferrarija sta se namreč pritožili glede omenjenega preizkušanja po veliki nagradi Španije in pred VN Monaka, kjer je zmagal Rosberg.

Moštvom med sezono z aktualnim dirkalnikom, tako je tudi bilo v Kataloniji, ali tistim iz pretekle sezone ni dovoljeno opravljati preizkusov, in to še na dirkališču, na katerem se tekmuje v tem letu. Mercedes se brani, da so 1000 kilometrov preizkušanja (dolžino treh dirk) pripravili in vodili iz Pirellija. Ta ni tekmec v svetovnem prvenstvu, poleg tega naj bi imeli dovoljenje FIA; slednja pravi, da je bilo to pogojno, s tem, da imajo vsa moštva priložnost za kaj takšnega. Italijani so navrgli, da je bilo 90 odstotkov preizkušanih gum tistih za naslednje leto, 10 odstotkov pa tistih za poznejši del letošnje sezone; Mercedes niti ni vedel, kaj preizkuša. Ferrari je sicer enako preizkušal aprila prav tako v Barceloni, a ker je testiral z dirkalnikom izpred dveh let, ga ni doletela kazen. Tako bodo danes zaslišali šefa Mercedesovega moštva Rossa Brawna, ta je sprejel odločitev za katalonsko preverjanje, in vodjo Pirellijevega oddelka za motošport Paula Hemberyja. In kakšna kazen lahko doleti nemško moštvo? Možen je opomin, izključitev iz svetovnega prvenstva, lahko pa se bo vse končalo z denarno kaznijo ali odvzemom točk v tekmovanju. Če kaznujejo Pirellija, ki še nima pogodbe za naslednje leto, bi ta lahko zapustil cirkus formule ena in bi moštva ostala brez dobavitelja pnevmatik.

Pretres v F1?

Mercedes je veliko investiral v formulo ena, naslednje leto bo dobavil motorje za štiri od enajstih moštev, cinično, tudi varnostni avtomobil na dirkah je njegov. A če jih bodo udarili po prstih in omadeževali sveto Mercedesovo ime, se znajo hitro premisliti. Seveda imajo teoretično možnost pritožbe, zadeva pa lahko roma tudi na civilno sodišče. Če Nemci predložijo dokaz, da je FIA dovolila preizkušanje, pa je resno ogrožen položaj direktorja dirk in tehničnega delegata Charlieja Whitinga. Po drugi strani bi lahko bil v obratnem primeru Ross Brawn pod hudim pritiskom, naj odstopi. Če ne bo kazni, bodo tudi druga moštva želela z letošnjimi dirkalniki odvoziti preizkusne kroge na pnevmatikah pirelli. Niki Lauda, eden glavnih v Mercedesovem moštvu, denimo pravi: »Na sodišču se bo pokazalo, kdo ima prav.« Iz sveta F1 pa še vest, da je mednarodni konzorcij privatnih vlagateljev (od ZDA do Abu Dabija), imenovan Infinity Racing Partners Limited, odkupil 35-odstotni delež v britanskem moštvu Lotus. Ostanek, 65 odstotkov, še vedno pripada luksemburško nastanjenemu Genii Capitalu. 

Deli s prijatelji