FORMULA 1

Mercedes je uresničil pričakovani dolgčas

Objavljeno 12. maj 2014 13.31 | Posodobljeno 12. maj 2014 13.31 | Piše: Damir Gorjanc

Tudi na peti dirki svetovnega prvenstva formule 1 Lewis Hamilton in Nico Rosberg razred zase.

Lewis Hamilton.

»Moja prva zmaga v Španiji, pomeni mi vse na svetu. Zelo sem se mučil z uravnoteženjem dirkalnika, predvsem pa sem se zanašal na pomoč inženirjev, da so mi sporočali, kje lahko pridobim čas. Nico je bil večinoma hitrejši od mene, a mi ga je uspelo zadržati za seboj,« je po dirki za veliko nagrado Španije povedal zmagovalec Lewis Hamilton (Mercedes), ki je s četrto zaporedno zmago prevzel vodstvo v skupnem seštevku točkovanja. Za prav tako četrto zaporedno dvojno zmago srebrnih puščic je poskrbel Nico Rosberg, ki je bil za pičle pol sekunde prepočasen za zmago: »Mislim, da bi za zmago potreboval še en krog. Žal niti tokrat ni šlo mimo Lewisa, malce grenkobe ostaja, a še vedno sem na drugem mestu. Tesno skupaj sva v skupnem seštevku in pred nami je še veliko dirk. Zdaj grem v Monako, da v cilj pripeljem kot prvi in ponovim uspeh izpred leta dni. To je moj cilj.«

Med najboljše tri se je prebil Daniel Ricciardo (Red Bull), prvi pa mu je kar malce hudomušno po radijski zvezi čestital Christian Horner: »Uživaj na stopničkah. Tokrat dobiš vse točke, o tem sem prepričan.« Pri tem je mislil na diskvalifikacijo in odvzem točk na prvi dirki sezone. Ricciardo se je v cilj pripeljal z 49-sekundnim zaostankom, pa kljub temu ni bil razočaran: »Pred dirko smo se zanašali na to, da bo dirka dolgočasna. Vedeli smo, da sta mercedesa svetlobno leto pred nami, prav tako smo se zavedali, da imamo dirkalnik za tretje mesto. Na koncu se je razpletlo tako, kot smo načrtovali.« Pri svoji napovedi, da bo dirka dolgočasna, se ekipa rdečih bikov ni uštela. Hamilton je s prvega mesta v dirko potegnil najhitreje, sledil mu je Rosberg, Ricciarda pa je prehitel Valteri Bottas v williamsu.

Vrstni red se niti po postankih v garažah ni spreminjal

Hamilton je vodil pet sekund pred Rosbergom, ki je po prvem postanku izbral tršo različico pnevmatik, da bi za sklepni del lahko uporabil hitrejšo, mehkejšo gumijasto zmes. Razlika pred drugimi se je povečevala iz kroga v krog, v zadnjih 15 krogih pa je podivjal Rosberg, ki se ni hotel zadovoljiti z vlogo druge violine moštva. Zmanjševanje zaostanka za Hamiltonom se je začelo in štiri kroge pred ciljno črto je smel Nemec uporabiti sistem DRS, saj je imel manj kot sekundo zaostanka. A je bil to račun brez krčmarja. Hamilton je vse pomanjkljivosti svoje vožnje poskušal popraviti z informacijami iz garaž, ko so mu sporočali, kje lahko pridobi čas, v zadnjem krogu pa je prekinil komunikacijo, saj je hotel v tišini po svoje obraniti prvo mesto. Uspelo mu je in tako je slavil prvo zmago na Montmelu. Za junaka dirke v Barceloni bi lahko izbrali Sebastiana Vettla (Red Bull), ki je dirko začel s petnajstega mesta. V soboto mu je v sklepnem delu kvalifikacij ponagajal menjalnik in je osvojil 10. mesto, po zamenjavi pa je dobil še pet kazenskih mest. S taktiko treh postankov, torej postanka več od drugih, mu je v zadnjih krogih uspelo pridivjati na četrto mesto. Bottas je bil peti, ljubljenec domačega občinstva Fernando Alonso (Ferrari) pa je na šestem mestu bil še zadnji, ki ga zmagovalec ni prehitel za krog ali več.

Deli s prijatelji