FENOMEN

Mejniki in legende padajo kot za stavo

Objavljeno 30. junij 2014 11.25 | Posodobljeno 30. junij 2014 11.27 | Piše: Damir Gorjanc

Marc Marquez si je na deževnem Nizozemskem privozil še osmo zaporedno zmago v motoGP.

Marc Marquez še naprej drvi v motociklistično zgodovino. Foto: Reuters

ASSEN – Na Nizozemskem se je na dirki motociklistov spet odločalo o tem, kdo bo v cilj pripeljal na drugem mestu, saj je fenomen novodobnega motociklizma Marc Marquez (Honda) po nekaj več kot polovici odpeljane dirke v Assnu vodo speljal na svoj mlin. Spremenljive razmere, v katerih dirkači in moštva niso vedeli, kako se dirke lotiti, je najbolje izkoristil svetovni prvak, ki se je s polnim izkupičkom še bolj trdno zasidral v vodstvu skupnega seštevka.

»Nihče ni vedel, kaj nas čaka na dirki, saj se je pred startom močno vlilo. Pripravljene smo imeli različne scenarije za razvoj dogodkov na stezi. Nihče ni vedel, ali bo suho vreme zdržalo do konca dirke, naj vztrajamo na motociklu s pnevmatikami za mokro stezo ali presedlamo na tistega s pnevmatikami za suho. Na koncu smo storili najbolje, kar se da. Ko sem na dirki zaostajal za Dovijem in je kazalo na ponovno menjavo motocikla, sem se sprijaznil z drugim mestom, vendar je njegova prednost začela kopneti. Takrat sem spet hotel vse, popoln izkupiček,« je pohod k osmi zaporedni zmagi opisal Marquez, ki še vedno navdušuje motociklistično srenjo. Z osmo zaporedno zmago se je izenačil z Giacomom Agostinijem. Legendarni Italijan je takrat nepredstavljiv mejnik postavil leta 1971, a za Marqueza se letos nič ne zdi, da se mu lahko kdo postavi po robu.

Neverjetni slog

Še najbližje mu je bil tokrat presenetljivo hitri Andrea Dovizioso s sicer nekonkurenčnim ducatijem, ki je bil prvi srečni poraženec. Kako zastrašujoče hiter je svetovni prvak, se je dalo razbrati iz Dovijeve izjave po dirki: »Pnevmatike tokrat niso odigrale pomembne vloge, Marc je bil preprosto prehiter, nisem mu mogel slediti. Sicer sem se trudil nekaj krogov, a njegova hitrost in slog vožnje sta neverjetna. Drugo mesto je za nas več, kot smo lahko pričakovali.« V cilj je na tretjem mestu pripeljal Dani Pedrosa na Hondi, ki se je moral za stopničke še posebno potruditi. Vso dirko se je kosal z zmagovalcem kvalifikacij Aleixom Espargarojem (Forward Yamaha), a je moral ta priznati premoč. Peto mesto si je po ponesrečeni taktiki na začetku dirke privozil doktor motociklizma Valentino Rossi na yamahi. Napačna izbira motocikla je Italijana prisila, da je dirko začel iz garaž z zadnjega mesta, med svojo potjo na peto mesto, pa je spet dokazal, da mu motivacije in poguma ne manjka. Prav nasprotno od doktorja je vero v motocikel izgubil Jorge Lorenzo (Yamaha), ki je z devetega startnega položaja nazadoval na 13., pri čemer se je dokaj uspešno upiral drugokategornikom.

Motociklisti razreda moto2 so se pred dirko spopadali s podobnimi težavami kot v elitnem razredu. Razmočena steza in nestanovitne razmere so bile razlog za dramatično dirko. Svojo priložnost je čakal Avstralec Anthony West, ki je dirko začel s 23. startnega položaja, na cilj pa pripeljal na prvem mestu. V najšibkejšem razredu je drugo zaporedno zmago odnesel Alex Marquez, dirko pa je zaznamovalo kar veliko padcev. Trinajstega julija v Nemčiji bomo videli, ali lahko kdo stopi na pot Marcu Marquezu ali je njegova premoč tako velika, da so dirkači veseli že, če se lahko z njim fotografirajo na odru za zmagovalce.

MotoGP 
VN Nizozemske

M. Marquez (Honda) 43:29,954

A. Dovizioso (Ducati) +6,714

D. Pedrosa (Honda) +10,791

A. Esoargaro (Yamaha) +19,199

5. V. Rossi (Yamaha) +25,813

MotoGP 
Vrstni red dirkačev (po 8. od 18 dirk)

M. Marquez (Honda) 200

V. Rossi (Yamaha) 128

D. Pedrosa (Honda) 128

A. Dovizioso (Ducati) 91

J. Lorenzo (Yamaha) 81

Deli s prijatelji