SPIDVEJ

Med severnjaki pokazal vikinški pogum

Objavljeno 10. avgust 2015 22.55 | Posodobljeno 10. avgust 2015 22.57 | Piše: Marko Uršič

Matej Žagar je na veliki nagradi Danske v spidveju osvojil drugo mesto.

Le kdo ne bi zmagal, da bi bil nato v družbi takšnih lepotic. Foto: Reuters

Spidvejistu Mateju Žagarju je spet uspel preboj v sam vrh. Na dirki v danskem Horsensu, seveda za veliko nagrado te skandinavske države, se je prebil na stopničke. Na sedmi postaji svetovnega prvenstva je osvojil drugo mesto, v velikem finalu je moral priznati premoč le domačemu matadorju Petru Kildemandu; tretji je bil še en Danec Michael Jepsen Jensen. Slovenski spidvejist je tako dobil tudi novih 12 točk za seštevek svetovnega prvenstva, s katerimi si je utrdil mesto v vrhu seštevka. Na četrtem mestu ima Žagar s 65 točkami njih enako število kot Američan Greg Hancock. V svetovnem prvenstvu vodi Britanec Tai Woffinden z 91 točkami, drugi je Danec Nicki Pedersen; ta jih je zbral 78.

Matej Žagar je med Vikingi zmagal v svoji drugi in četrti vožnji, bil tretji v uvodnem in tretjem drvenju po stezi, ostal pa je brez brez točk v peti. V polfinalu in finalu je končal na drugem mestu. Žagarjevo dirko je zaznamoval tudi grd padec v zadnji vožnji predtekmovanja, ko sta se v prvem zavoju vanj zaletela domačina Pedersen in Kildemand. Žagar je trdo priletel v zaščitno ogrado in nato padel na stezo. Po prvi pomoči je odšepal v bokse, se držal za roko, nato pa vendarle stisnil zobe za ponovljeni start. A se je v tej vožnji zgolj odpeljal do cilja in ostal brez točke, vseeno pa je bilo osem nabranih točk dovolj za uvrstitev v polfinale.

Znova ponovitev

V polfinalu so bili njegovi tekmeci Poljak Maciej Janowski, Avstralec Chris Holder in vodilni v SP Woffinden. Žagar je polfinale odlično začel, a je bila vožnja po Holderjevem padcu prekinjena. Slovenski spidvejski as je bil v ponovljenem startu dolgo tretji, dokler ni Janowski v zadnjem krogu naredil napake in slovenski prvak se je mimo njega prebil do drugega mesta in finala. Niz padcev se je nadaljeval tudi v finalu; Žagar je vodil, a je bila vožnja prekinjena zaradi Kildemandovega padca, v ponovitvi pa so po izključitvi Woffindna ostali le trije. Žagar je po začetnem tretjem mestu sredi finala premagal Jepsna Jensna, Kildemand pa je bil predaleč in je slavil zmago.

»Moram povedati, da je bil zame to kar precej nesrečen večer. Imel sem grd padec in vodstvo ter z njim tako rekoč tudi končno zmago v velikem finalu že v žepu. A pod črto sem kljub temu zadovoljen in vesel, da nisem utrpel kakšnega zloma, saj sem le pošteno potolčen in popraskan,« je po dirki povedal Žagar. Ni pa mogel skriti manjšega razočaranja. »Drugo mesto je kljub temu izvrsten dosežek, me pa malce skrbi pošteno otečena noga, sploh, ker je pred menoj naporen dirkaški teden, ampak to je pač spidvej, nimam kaj.« Sezona se bo čez tri tedne nadaljevala v poljskem Gorzovu, 12. septembra bo spidvejska elita obiskala Krško. Žagar se lahko veseli naslednje preizkušnje, ki bo na njemu najbolj domačem terenu, na stadionu Edwarda Jancarza v Gorzovu, kjer že vrsto let nabira točke za domači klub poljske prve profesionalne lige. Na Poljskem se je z drugim mestom izkazal že lani.

Deli s prijatelji