FORMULA 1

McLaren in Honda spet skupaj

Objavljeno 16. maj 2013 14.28 | Posodobljeno 16. maj 2013 14.32 | Piše: STA, R. T.

Japonski proizvajalec bo od leta 2015 spet dobavljal motorje za kultno moštvo formule 1.

Zmagovalec Jenson Button

TOKIO – Honda se bo vrnila v karavano formule 1. Japonski proizvajalec bo od leta 2015 ekipi McLaren dobavljal motorje. »Zelo me veseli, da lahko oznanim, da bosta Honda in McLaren kmalu odprla novo poglavje v formuli 1. To je odlična novica za vse tiste, ki imajo radi ta šport,« je dejal vodja ekipe McLaren Martin Whitmarsh.

McLaren in Honda sta že uspešno sodelovala v osemdesetih in devetdesetih letih. Moštvo je z Brazilcem Ayrtonom Senno in s Francozom Alainom Prostom prevladovalo v svetovnem prvenstvu. Med letoma 1988 in 1992 je McLaren-Honda osvojila štiri vozniške (tri Senna, enega Prost) ter štiri konstruktorske naslove prvaka.

Vrnitev Honde je pospešila uporaba turbo-motorjev, ki bodo v dirkalnikih od prihodnje sezone naprej. Dokler se Honda ne vrne, bo McLaren uporabljal Mercedesove agregate.

Honda je leta 2008 izstopila iz elitnega avtomobilističnega razreda. Moštvo je pred tem prevzel Ross Brawn in osvojil naslov svetovnih prvakov. Leta 2009 sta iz formule 1 izstopila še Toyota in BMW.

Deli s prijatelji