MOTO GP

Marquez v pesek, Lorenzo pa po zmago

Objavljeno 28. september 2015 10.51 | Posodobljeno 28. september 2015 10.51 | Piše: Damir Gorjanc

Na štirinajsti dirki svetovnega prvenstva motociklistov v razredu motoGp so na svoj račun prišli španski navijači.

Oder za najboljše, z leve: Dani Pedrosa, Jorge Lorenzo in Valentino Rossi. Foto: Reuters

Jorge Lorenzo (Yamaha) v boju za naslov svetovnega prvaka v motociklističnem razredu motoGP na veliki nagradi Aragonije ni mogel storiti več. Z zmago na domačem terenu je vsaj malce popravil napako, ki se mu je pripetila na dirki poprej. Medvedjo uslugo je Valentinu Rossiju (Yamaha) naredil Dani Pedrosa (Honda), ki je dirko končal na drugem mestu pred Italijanom. Pedrosa je po dirki pojasnil, od kod je črpal motivacijo: »Vedel sem, da Valentino potrebuje to zmago. Ves čas sem slišal njegov motocikel, tako blizu je bil, in nisem se ga mogel otresti. Že zaradi španskih navijačev sem poskušal končati na drugem mestu.« Svetovni prvak Marc Marquez (Honda) je z rekordom kroga in osvojenimi kvalifikacijami obljubljal boj za prvo mesto, vendar je svoje upe na zmago pred domačim občinstvom po tleh stresel že v drugem krogu. Lorenzu se ni bilo težko odpeljati v vodstvo, za njim pa sta se mudila Pedrosa in Rossi, ki je kvalifikacije spet odpeljal slabo in je dirko začel šele iz šeste pozicije. Andrea Iannone je svojega ducatija peljal na četrtem mestu, čeprav je začel na tretjem. Drugi Ducatijev dirkač Andrea Dovizioso je obtičal v prvem delu kvalifikacij in je bilo zanj celo odlično, da mu je do konca uspelo rdečo mašino prignati na peto mesto. Lorenzo je peljal zmagi naproti, da bi si prilepil obliž na rane iz Misana in v cilju priznal: »Nisem pričakoval, da bo Marc padel, šele ob prihodu na ravnino sem videl tablo z obvestilom. Pozneje se mi ni uspelo bolj oddaljiti od Danija in Valentina. Oba sta imela dober tempo kljub tesni vožnji drug ob drugem.«

Dirka se je malce razživela pet krogov pred ciljno črto, ko je dirkaški doktor prvič poskušal poiskati pot mimo Pedrose. Kombinacija ovinkov ni dovoljevala prepoznega zaviranja in Španec je zlahka prišel nazaj na drugo mesto. Že naslednji krog je vodilni v skupnem seštevku poskusil kar dvakrat, tudi tokrat neuspešno. V zadnjih dveh krogih tudi ni vrgel puške v koruzo, a je Pedrosa z manevrom, ko je Rossija izrinil na rob dirkališča, pokazal, da med nogami nima samo motocikla. Rossiju ni preostalo drugega kot zmajevanje z glavo ob prečkanju ciljne črte in izjava po dirki: »Vse sem poskusil in vse sem dal od sebe, a Daniju se je vselej uspelo vrniti. Nisem zadovoljen, saj sem potreboval tistih dodatnih pet točk, ki jih prinaša drugo mesto. Imam mešane občutke, potem ko sem vseeno končal na odru za zmagovalce.« Rossiju nikoli ni uspelo zmagati v Aragonu, zato je glede na prikazano lahko zadovoljen. Še vedno vodi v skupnem seštevku, a bo prednost, ki zdaj znaša 14 točk, premajhna za Lorenza, ki stopnjuje svojo pripravljenost in koncentracijo. Do konca prvenstva so še štiri dirke, prelomna pa je lahko vsaka, o naslovu bodo lahko odločale malenkosti.

V razredu moto2 je padec Belgijca Xavierja Simeona in Švicarja Dominiqua Aegerterja v uvodnem krogu sprožil mahanje z rdečimi zastavami. Prekinitev dirke in ponoven start ob novici, da ni nihče poškodovan, sta najbolje izkoristila Španca Tito Rabat in Alex Rins, ki sta malce zmanjšala zaostanek za Francozom Johannom Zarcom, ki je bil šele šesti. Tretje mesto je pripadlo Britancu Samu Lowesu. V razredu moto3 bi moral Britanec Danny Kent za osvojitev naslova prvaka le pripeljati do cilja, a je na poti k sreči in veselju padel v zadnjem krogu. Nekaj trenutkov pred tem sta šla v pesek tudi njegov najbližji zasledovalec v skupnem točkovanju, Italijan Enea Bastianini, in Južnoafričan Brad Binder. Svoje tretje zmage v tem razredu se je veselil Portugalec Miguel Oliveira, na svoj račun pa sta prišla še drugi Španec, Jorge Navarro, in Italijan Romano Fenati. Kent bo moral na naslov počakati vsaj do naslednje dirke. Naslednje preizkušnje najboljše motocikliste čakajo čez dva tedna v Motegiju na Japonskem.

Deli s prijatelji