DIRKA

Marquez trdno na vrhu, slavljenec Pedrosa padel

Objavljeno 30. september 2013 10.24 | Posodobljeno 29. september 2013 21.39 | Piše: Damir Gorjanc

Novinec v elitnem motociklističnem razredu motoGP je dobil tudi veliko nagrado Aragonije.

Španec Marc Marquez ima že šest zmag v svoji premierni sezoni v motoGP. Foto: Reuters

ALCAÑIZ – Dirkališče v slikoviti pokrajini Aragoniji je bilo spet prizorišče zanimive dirke motociklistov v razredu motoGP. Marc Marquez je ves vikend potrjeval, da je upravičeno vodilni v skupnem seštevku točkovanja za naslov svetovnega prvaka, saj je tudi tokrat ciljno črto s svojo hondo prečkal kot zmagovalec. Edini, ki je lahko sledil mlademu Špancu, je bil njegov rojak Jorge Lorenzo z yamaho. Čeprav bolj kislega nasmeha, je zmagovalcu stisnil roko. Kanček sonca je posvetil Valentinu Rossiju (Yamaha), ki je s tretjim mestom morda dobil nov veter v jadra.

Ko je Marquez v kvalifikacijah izboljšal rekordni čas kroga in se v dirko pognal s prvega startnega položaja, je bilo slutiti, da bo to zgolj formalnost za vzhajajočo zvezdo, a mu je načrte že na začetku prekrižal Lorenzo, ki je povedel, za nameček pa je predenj v nekaj krogih pripeljal še moštveni kolega Dani Pedrosa (Honda), in tako se je po novo zmago odpravil s tretjega položaja. Za njim je vozil Rossi, a ni mogel slediti ritmu vodilne trojice. Pedrosa, ki je praznoval 28. rojstni dan, je dirko klavrno končal že v naslednjem krogu. Marquez, ki je lovil drugo mesto, je pri vhodu v ovinek sicer malce oplazil rojaka na enakem motociklu, pri tem pa sam podaljšal pot po izletni coni. Čeprav je bilo videti, da je za padec kriv tudi Marquez, se je izkazalo, da je kriv posredno, saj se je pri dotiku s Pedroso pokvaril senzor za nadzor zdrsa kolesa. »Pedrosi pri izhodu iz ovinka pri dodajanju plina ni deloval senzor za nadzor zdrsa kolesa, saj ga je pri dotiku pokvaril Marquez, pri tem pa mu je pnevmatiko spodneslo in sledil je padec,« je pojasnil predstavnik Honde Livio Suppo. Pedrosa je poletel kot iz katapulta, prek motocikla ga je vrglo na stezo, a je utrpel le udarec v levo koleno. Trpi samo ego, izgubljen pa je verjetno tudi naslov prvaka.

Po Marquezovi napaki je Lorenzova prednost narasla na dve sekundi, vendar je bila to bolj ko ne motivacija za vodilnega v skupnem seštevku. Odtenek, ki zaznamuje šampione, so tudi prehitevanja na neobičajnih mestih, in prav takega je deset krogov pred koncem izvedel Marquez, ki je obšel Lorenza. Rossi je do polovice dirke sicer nadziral konkurente za tretje mesto, ki mu ga je podaril Pedrosa, vendar se je za svoj požirek šampanjca do konca tresel kot šiba na vodi. Šest krogov pred ciljem je Alvaro Bautista (Honda) prehitel Italijana na tretjem mestu, vendar se stari lisjak ni predal in si je krog pred koncem povrnil ugled. V boj se je vmešal še Stefan Bradl (Honda), ki je dodatno oviral Bautisto, to pa je bila voda na Rossijev mlin, ki si je pripeljal prednost in je ni več izpustil iz rok.

V razredu moto2 je Nico Terol svoje delo opravil brez napak in vodil od starta do cilja, na drugem mestu je večino časa vozil Esteve Rabat, tretje mesto pa je tik pred koncem dirke uspelo zasesti Polu Espargaroju. Najšibkejši razred moto3 je bil znova zelo razburljiv: Alex Rins je bil bitko z Maverickom Viñalesom in v cilj pripeljal pred njim, vse boljšo formo pa je potrdil tudi Alex Marquez, ki je ponovno stopil na oder za zmagovalce. Motociklistična karavana se zdaj seli v nepredvidljivi Sepang.

Deli s prijatelji