MOTO GP

Marquez na svoji dirki, Rossi srečni poraženec

Objavljeno 05. maj 2014 17.00 | Posodobljeno 05. maj 2014 17.00 | Piše: Damir Gorjanc

Mladi španski motociklist Marc Marquez še naprej utrjuje sloves šampiona brez meja.

Dirkači elitnega motociklističnega razreda motoGP so se preselili v Evropo, kjer se svetovno prvenstvo po besedah dirkačev in bencinskih navdušencev šele zares začenja. A s tem se ne strinja Marc Marquez (Honda), ki kot pitbul na steroidih že od samega začetka sezone ne popušča. Tokrat je prvič v svetovnem prvenstvu zmagal v bitki za Jerez. Poker zmag in poln izkupiček osvojenih kvalifikacij na prvih štirih dirkah sezone so ga popeljali med nesmrtne. »To je bila drugačna zmaga kot nekaj drugih, saj so bili celoten konec tedna zelo blizu Dani, Valentino in Jorge. Na dirki je bilo popolnoma drugače, ne vem, zakaj. Valentino me je prehitel z namero, da upočasni ritem, vendar sem opazil, da lahko brez težav vozim hitreje. Kljub temu nisem pričakoval, da bom takoj povečal razliko na nekaj sekund,« je povedal mladi rekorder.

Enaindvajsetletni svetovni prvak s svojo brezkompromisno vožnjo v letošnji sezoni ne dovoli presenečenj, tekmecem pa je iz občutka nemoči ostal boj za drugo mesto, prvo je namreč že oddano. Tokrat je bil najsrečnejši poraženec Valentino Rossi, ki je dokazal, da z yamaho še nista za staro šaro, izbira trše sprednje pnevmatike, ki je veljala za nekoliko tvegano taktiko, pa se je očitno obrestovala. Toda 117.000 gledalcev, ki si je dirko ogledalo neposredno ob stezi, je ostalo brez opevanega obračuna med Marquezom in Danijem Pedroso (Honda). Še pred tednom dni v Argentini se je namreč Pedrosa šopiril, da prihajajo na njegovo dvorišče ter da bo skušal moštvenemu tekmecu vzeti mero, vendar se ni izteklo po pričakovanjih. Že na začetku dirke je Pedrosa padel z drugega mesta na peto, pa tudi Jorge Lorenzo je z drugega mesta slabo pognal svojo yamaho. Pred Marqueza se je prebil tudi Rossi s četrtega startnega položaja in v prvih dveh, treh krogih se je odvijal dirkaški spektakel. Marquez in Rossi sta se večkrat izmenjala v vodstvu, nevarno pa se je bližal tudi Lorenzo. Po nekaj krogih mimo Rossija, ki je držal drugo mesto, ni šlo, blizu je bil tudi Pedrosa, Marquez pa je bil v nekem drugem filmu. Trojica je vozila v razmiku sekunde kar nekaj krogov, dobrih pet sekund prednosti jih je ločilo od vodilnega jubilanta – za Marqueza je bil to namreč 100. nastop v svetovnem prvenstvu.

Pedrosa je hotel preveč

Sedem krogov pred koncem dirke se Pedrosa ni mogel sprijazniti s tem, da bi na domači dirki ostal brez šampanjca, zato je prehitel Lorenza, nato pa iz kroga v krog zmanjševal več kot sekundo zaostanka za Rossijem. Pripravljal je načrt, kako bo Italijana prevaral v zadnjem ovinku, tam, kjer je Marquez lani z dotikom obšel Lorenza, tam, kjer je Mick Doohan pomagal v pesek Alexu Crivilleju, in tam, kjer je Rossi opravil s Setejem Gibernaujem. Ni se mu izšlo, da bi se postavil ob bok največjim, stari maček je zaprl vrata, Pedrosi pa so ostali preveliki čevlji.

V razredu moto2 na odru za zmagovalce ni bilo domačinov. Zmage se je veselil Finec Mika Kallio pred Švicarjem Dominiqueom Aegerterjem in Nemcem Jonasom Folgerjem. Kallio je že tretji zmagovalec na uvodnih štirih dirkah sezone, dve ima le Esteve Rabat, ki je bil tokrat četrti. Tudi v najšibkejšem razredu moto3 nismo slišali španske himne v čast zmagovalca. Za popoln vikend Valentina Rossija je poskrbel Italijan Romano Fenati, ki je ekipi dirkaškega doktorja pripeljal drugo zaporedno zmago. Španca Efren Vazquez in Alex Rins sta se za drugo mesto borila do ciljne črte, Vazquez je bil spretnejši in srečnejši, Avstralec Jack Miller pa je s četrtim mestom prvič v sezoni ostal brez stopničk. Dirkači se selijo v znameniti Le Mans, kjer bo čez 14 dni Marquez skušal iz rokava potegniti še kakšnega asa.

Deli s prijatelji