MOTOGP

Marquez blestel na najboljši dirki

Objavljeno 23. oktober 2017 23.57 | Posodobljeno 24. oktober 2017 11.24 | Piše: Damir Gorjanc

Španski motociklist Marc Marquez je pred ubranitvijo naslova svetovnega prvaka. Andrea Dovizioso v Avstraliji komaj trinajsti.

Štiriindvajsetletni trikratni svetovni prvak Marc Marqurez si je privozil 35. zmago v elitnem razredu. Foto: AP

PHILIP ISLAND – Za opis dirk razreda motoGP nam bo počasi zmanjkalo pridevnikov. Legendarna, epska in nepozabna so besede, ki zbledijo ob zadnji dirki v Avstraliji, za katero preprosto ne najdemo ustreznega pridevnika, lahko jo le označimo za najboljšo dirko sezone. Marc Marquez (Honda) je s šesto zmago sezone korak bližje k ubranitvi naslova svetovnega prvaka, saj je njegov najbližji konkurent Andrea Dovizioso (Ducati) na Filipovem otoku pogorel in dirko končal na 13. mestu, potem ko sta na ciljni črti mimo njega odletela še Scott Redding (OCTO Pramac Ducati) in Dani Pedrosa (Honda). Drugo mesto si je pribojeval Valentino Rossi, ki je dobil interni dvoboj z Maverickom Vinalesom (oba Yamaha), s poltovarniško yamaho pa se je odlično odrezal tudi Johann Zarco. »Zagotovo so navijači lahko videli najboljšo dirko sezone, tudi tistim v Evropi najbrž ni bilo žal, da so imeli budilko nastavljeno na sedmo uro zjutraj. Zadnje čase so mlajši dirkači, ki prihajajo iz razreda moto2, zelo dvignili raven agresivnosti in kontaktov med dirko, zato moraš biti bolj nor kot oni. Predvsem Zarco je zelo agresiven. Na to se lahko jeziš, a ne spremeniš ničesar, zato moraš igrati to igro. Zelo je nevarno, ampak to moraš sprejeti kot del dirkanja, drugače lahko ostaneš doma. Dobro sem startal in se boril za stopničke, potem pa sta bila ob meni Iannone in Zarco, za katera nisem vedel, kateri je bolj nevaren, zato sem se prilagodil razmeram na stezi. Zelo sem vesel, da sem se po zlomu noge vrnil na stara pota, predvsem pa sem vesel za Yamaho,« je bil zadovoljen dirkaški doktor, ki je imel na svojem kombinezonu odtis Marquezove pnevmatike, Italijan pa je svoj pečat odtisnil na Zarcoja. Marquez je s sprednjo pnevmatiko malo popravil barvne tone Rossijevega kombinezona. V tesnem peteroboju so se gladiatorji na dveh kolesih več kot desetkrat izmenjali v vodstvu, prav nobeden pa ni dolgo zdržal na piedestalu, ko je imel na hrbtu že nekoga, ki je hotel na ostale gledati zviška. Pred zadnjima dirkama sezone (naslednja bo 29. oktobra v Maleziji), se lahko Dovizioso zanaša le še na teorijo in smolo Marqueza, pa še takrat bi morala smola priti v obliki kataklizme, da bi mravljica iz Cervere ostala brez šestega naslova prvaka. Damir Gorjanc


Slavila tudi Oliveira in Mir

Portugalec Miguel Oliveira je v razredu moto2 zmagal prvič v karieri, drugo mesto je pripadlo Nemcu Bradu Binderju, Italijan Franco Morbidelli pa je zasedel tretje. Svetovno prvenstvo razreda moto3 je z deveto zmago sezone v svojo korist odločil Španec Joan Mir, Belgijec Livio Loi je na drugem mestu lahko le gledal v hrbet novemu svetovnemu prvaku, prav tako tudi Španec Jorge Martin na tretjem.



MotoGP, skupni vrstni red

1. Marc Marquez (Špa/Honda)       269
2. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati)       236
3. Maverick Vinales (Špa/Yamaha)       219
4. Valentino Rossi (Ita/Yamaha)        188
5. Dani Pedrosa (Špa/Honda)       174

 

Deli s prijatelji