MOTOGP

Marc Marquez do 50. zmage v karieri, Rossi brez sreče na Phillip Islandu

Objavljeno 19. oktober 2015 11.50 | Posodobljeno 19. oktober 2015 11.51 | Piše: Damir Gorjanc

Razburljiva dirka motociklistov za veliko nagrado Avstralije v razredu motoGP, ki je še dodatno zapletla položaj na vrhu. Valentino Rossi ima pred zadnjima preizkušnjama le še 11 točk prednosti pred Jorgejem Lorenzom.

Veselje svetovnega prvaka Marca Marqueza ob premierni zmagi v deželi tam spodaj.

PHILLIP ISLAND – V zadnjem krogu dirke motociklistov razreda motoGP za veliko nagrado Avstralije se je Marc Marquez (Honda) strgal z verige in z odpeljanim rekordom kroga ukradel zmago Jorgeju Lorenzu (Yamaha), ki je bil še nekaj ovinkov pred koncem dirke ustoličen na prvem mestu. Dirka na Phillip Islandu je vedno zanimiva, tokrat pa so navijači uživali v eni izmed bolj dramatičnih dirk zadnjega desetletja in spremljali mladega Španca, ko si je privozil prvo zmago v deželi tam spodaj. »Veste, med dirko sem se počutil resnično močnega, vendar je bilo mnogo prehitevanj med mano, Andreo in Valentinom, zato je Jorge lahko povečal svojo prednost. Potem sem še bolj pritisnil na plin in pregrel sprednjo pnevmatiko, kar mi je povzročilo veliko težav z oprijemom in ravnotežjem. S počasnejšo vožnjo sem poskušal ohladiti pnevmatiko, a to se ni zgodilo, in rekel sem si: 'OK zdaj bom šel na vse ali nič.' Nisem si mislil, da bom ujel Jorgeja, zelo sem vesel te zmage,« je povedal dirkaški as iz Cervere, ko je v svetovnem prvenstvu slavil že 50. zmago v različnih razredih in 24. v motoGP. Na tretjem mestu je z nadzvočno hitrim ducatijem pristal Andrea Iannone, ki je že od starta mešal štrene pri vrhu, četrtemu Valentinu Rossiju (Yamaha) pa je odščipnil še dodatne točke, ki jih krvavo potrebuje za osvojitev desetega naslova prvaka.

Frčanje perja

Manijak Joe (Iannone) je na startu povedel pred Lorenzom, Marquezom, Danijem Pedroso, Calom Crutchlowom in Rossijem, v drugem krogu pa je s svojim motociklom ubil galeba, ki mu je prišel na pot. Z refleksnim odzivom in koncentracijo se je rešil hujšega kot prepustitve vodstva, preluknjana maska motocikla, kri in perje galeba pa so mu očitno dali krila, saj je bil kmalu na vodilnem mestu. Šele v četrtem krogu je Lorenzo vodil celotni krog, vodstvo pa držal še deset krogov pred ciljem. Španec je vodil z že skoraj dvema sekundama prednosti, ko se je odvijalo mesarsko klanje in boj za vsak centimeter steze med Marquezom, Iannonejem in Rossijem, ki so ušli Pedrosi in Crutchlowu na varno razdaljo. Rossi je dirko začel s sedmega mesta, vendar se je tudi tokrat znašel in se je enakovredno kosal z vodilno trojico. Dirkaški doktor je nekaj časa vozil na drugem mestu, a nihče mu ni želel podariti prepotrebnih točk. Manijak Joe in Marquez sta se odpeljala mimo in skupaj so lovili Lorenza, čigar prednost se je stopila v dveh krogih. Deset krogov pred ciljem je šel Marquez po zmago, ko je obšel Lorenza, približala sta se mu tudi Italijana. Že tri kroge pozneje je bil Majorčan zopet v sedmih nebesih, ko si je povrnil ugled s prehitevanjem za prvo mesto. Neizprosen boj se je odvijal med Rossijem in Iannonejem, ki je z ultrahitrim ducatijem po 900 metrov dolgi ravnini mimo yamahe letel kot raketa mimo otroškega tricikla. Tri kroge pred koncem sta Italijana opravila z Marquezom, vendar je Iannone s prehitevanjem, o katerem se bo še dolgo govorilo, prišel mimo obeh.

S takšnim vrstnim redom se ni strinjal mladenič iz Cervere, ki v Avstraliji še ni slavil oziroma sploh še ni imel uvrstitve v najelitnejšem razredu, in je zadnji krog odpeljal, kot da beži pred stampedom bikov na ulicah Pamplone. Rekord kroga in prva zmaga sta osrečila Hondino moštvo in razžalostila Lorenza, vendar je Majorčanu nasmeh na obraz narisal Iannone, ki Rossiju ni prizanesel, čeprav se je dirkaški doktor v zadnjem krogu še dvakrat poskušal prebiti med prve tri. Novi član bratovščine sinjega galeba, Manijak Joe, ni mogel skriti navdušenja: »To je bil neverjeten boj in neverjetna dirka. Moja prva dirka, ko sem se dostojno in močno upiral svetovnim prvakom z mnogo naslovi prvaka, dal vse od sebe in pristal na odru za zmagovalce.«

Zarco že prvak, Kent še ni

Čeprav je v razredu moto2 prvenstvo odločeno, dirkači ne varčujejo z dodajanjem plina. Španec Alex Rins je vodil celotno dirko, skoraj sedem sekund zaostanka je imel Britanec Sam Loewes, ko si je prve stopničke v karieri privozil Italijan Lorenzo Baldassarri. Novi svetovni prvak Francoz Johann Zarco je bil z 20-sekundnim zaostankom šele sedmi. V najšibkejšem razredu moto3 ni odločenega še nič. Z zmago se je Portugalec Miguel Oliveira prebil na drugo mesto v skupnem seštevku in s tem prestavil odločitev za vsaj še eno dirko. Britanec Danny Kent je kljub odstopu s 40 točkami prednosti še vedno vodilni, Enea Bastianini pa je po padcu zdrsnil na tretje mesto in nima več možnosti za osvojitev naslova. Oliveiri sta družbo na zmagovalnem odru delala še Španec Efren Vazquez in Južnoafričan Brad Binder. Yamaha je v motoGP osvojila že 37. konstruktorski naslov, odločitev o naslovu prvaka med dirkači pa bo padla na zadnjih dveh dirkah. Naslednje dirke bodo že ta konec tedna v vlažni in nepredvidljivi Maleziji.

 

Deli s prijatelji